Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Kinek a feladata ezeket a...

Kinek a feladata ezeket a dolgokat rendezni?

Figyelt kérdés

Nemrég költöztem életem első albérletébe, egyetem alatt kolis voltam.

Szép a kis lakásom most, de kezd kiderülni, hogy rengeteg a hiányosság/ meghibásodás. Valami baj van a kazánnal és a termosztátokkal is, a parkettaszegélyek elengednek, a vízvezetékek (pl mosdókagyló alatt) eresztenek és hasonlók.

Szép lassan el kell kezdjem a javításukat, ahogy az anyagiak engedik.

A szüleim szerint ezeket jelezni kéne a lakástulajnak és az ő feladata ezeket megcsináltatni. Nekik is van egy lakásuk kiadva ahova nemrég költözött új albérlő: ők kifestettek, mindent felújíttattak, az albérlő bútorlistát küldött nekik amit megvásároltak. Szerintem azért ez elég meredek, nekem nem lenne arcom felhívni a főbérlőmet egy listával hogy mi rossz és mit vegyen nekem.

Szerintetek én látom rosszul és szóljak neki a javításra szoruló dolgokról? Tényleg az ő feladata ez vagy az enyém?

tegnap 08:23
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Tulaj feladata a karbantartás. Ezért is fizeted többek közt a bérletidíjat. De ez törvényileg le van írva, amitől eltérni, mást meghatározni törvényellenes.
tegnap 08:28
 2/9 anonim ***** válasza:
69%

Hát te teljesen hülye vagy... fizetet a lakbért, de még saját kölcségre javítgatnál is? Ilyen albérlőről álmodik minden főbérlő...

Tudod hogy hívják az olyat, mint te?

Baleknak...

tegnap 08:42
 3/9 A kérdező kommentje:
Oké, felfogtam hogy a világ legnagyobb hülyéje vagyok, ezért kérdeztem itt mert nem tudom 21 évesen hogy működik. Most már tudom, köszönöm
tegnap 08:49
 4/9 anonim ***** válasza:
59%
Az lesz a szívás, ha nem volt annyi eszed, hogy átnézd a lakást és hibáit a költözés előtt, mert a végén azt mondhatja, hogy a te tetted tönkre.
tegnap 09:17
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ha béreled a lakást akkor valójában ilyen dolgokat csak akkor csinálhatnál meg ha abba a tulajdonos bele is egyezett előtte. Tehát nem csak nem a te dolgod, de elméletileg engedély nélkül hozzá sem nyúlhatnál.

Semmi baj nincs azzal ha ezeket szeretnéd rendbe hozni és valószínűleg hiába a tulajdonos dolga, nem fogja megcsinálni, neki ezek nem olyan fontosak és nem lesz tőlük használhatatlan, lakhatatlan a lakás - a kazánt kivéve. Ilyen esetekben mindig először a tulajdonosnak kell jelezni a problémát, aztán meg lehet beszélni mi legyen vele. Ami szépséghiba, mint a szegélyek, arra mondhatja, hogy ő nem akar rá költeni, de ha te akarod akkor csináld meg. Elméletileg a költségeit neki kellene állnia, de akkor meg mondhatja, hogy ne költs rá, mert neki nem kell. Így marad, hogy ha te másképp szeretnéd hoyg kinézzen akkor őt nem zavarja, de te veszed meg hozzá ami kell.

A berendezések, vezetékek problémája már más. Azok hozzá tartoznak a lakáshoz és ahogy írták, a bérleti díjat a működő lakásért fizeted. Az ilyen dolgokat mint kazán éves karbantartása, szerelése, esetleg cseréje, a vízvezeték csepegésének javítása, azt a tulajdonosnak meg kell csináltatnia és abból a pénzből amit már kifizettél neki bérleti díjként. Persze mivel te laksz a lakásban, az az egyszerűbb ha megbeszélitek, hogy te intézed vagy fogadod ott a szerelőt akit ő küld és majd vagy ő fizeti vagy levonja a következő havi lakbéredből és annyival kevesebbet kell fizetned amennyit te a szerelőnek kellett fizess a munkáért.

Tehát a lakás, ha nem a tied, akkor nem is a te felelősséged. Neked azt a minőséget kell megtartanod ahogy beköltöztél és kibérelted és a szerződésed szerint kell átadnod majd amikor kiköltözöl. Vagyis ha vállaltad hogy ki lesz festve frissen kiköltözéskor az a te költséged, ha betöröd közben a sütő üvegét, az a te hibád, neked kell rendezned, ha letöröd a konyhaszekrény ajtaját vagy egy buliban a haverod lerúgja a mosdó vízcsapját és emiatt újat kell berakni, ezek mind a te költségeid. A többi azonban a tulajdonost terhelik. Ha van bármi amit változtatni szeretnél és előzetesen nem egyeztetek meg róla, akkor arról előbb a tulajdonossal kell beszélned. Aztán ketten eldönthetitek, hogy megcsinálhatod-e és ha igen akkor milyen módon és ki fizeti.

Konkrét példa: szeretnél légkondit a lakásba mert még nincsen. Nem hívhatsz egy szerelőt csak úgy, hogy felszerelje még ha kifizeted is. Előbb a tulajdonossal kell beszélned róla és úgy megcsinálni ahogy beleegyezik. Pl. nem fogja fizetni, mert neki nem fontos, de ha te fizeted akkor neki nem gond. Ellenben nem szerelheted le kiköltözéskor a készüléket, hogy majd viszed magaddal a másik bérlakásba, mert akkor neki a falon ott marad a szerelés helye. Itt megint megbeszélhetitek, hogy akkor szereltethetsz be légkondit ha fizeted és az ott is marad a lakásban amikor te már nem fogsz ott lakni, vagy hogy felteheted, de kiköltözéskor úgy viheted magaddal ha visszaállítod a falat eredeti minőségére, vagyis se belül, se kívül nem fog látszani, hogy ott lukat fúrtak, vezetéket szereltek stb. stb.

A törvény a lakás működtetéséhez szükséges dolgok fizetéséről ír. Minden más a kettőtök közötti megbeszélés eredménye. A tulaj nyilván nem bánja ha te jó gazdaként szépen megcsinálsz dolgokat, de nem biztos hogy a költségeit vállalná helyetted. De lehet hogy igen, mert neki is jó ha meg van csinálva és munkadíjat nem kell fizetnie legalább érte egy szakembernek. A lényeg: semmit nem csináltál rosszul, csak előbb beszélj a tulajdonossal!

tegnap 09:26
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

5 elmondott minden lényegest.

Ami nekem megakadt az ez:

"az albérlő bútorlistát küldött nekik amit megvásároltak."

Én reflexből vissza írtam volna, vedd meg magadnak... vagy meg veszem én, de akkor x ft-al havonta többet fizetsz.

tegnap 09:59
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Megbeszélés kérdése.

Én csináltam mindent. Festés, új tűzhely, (bútorozatlan volt), javítások, tönkrement konnektor, stb.,úgy tartottam rendbe a lakást, mintha a sajátom lenne, de cserébe nem emelte s bérleti díjat és soha egy napot nem késtem a fizetéssel, számlákkal.

Egyedül egy csőtörés a két emelet között és egy ablak pántja tört ki, akkor hívtam, azt rendezte, de szerintem biztosítóval.

tegnap 10:02
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Mindent lefényképezni,mert ezzel bizonyitasz!!

Aztán lehet reklamálni.A bérbe adónak is vannak kötelességei.

tegnap 14:19
 9/9 anonim ***** válasza:
A bérbeadóé.
tegnap 21:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!