Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Van egy nem használt lakásom,...

Van egy nem használt lakásom, szeretném kiadni. Mi a menete? Hogy működik pontosan?

Figyelt kérdés

Határozott vagy határozatlan időre lehet őket kiadni? Mármint kiadom 1 évre és utána vagy megújítjuk vagy nem? Ilyet lehet?

Valamint ha a

Bérlő nem fizet vagy bérleti díjat vagy rezsit, akkor kilehet tenni őket, hogy ne legyen veszteségem?

2023. dec. 29. 09:50
 1/10 anonim ***** válasza:
59%

Csak határozott idejű szerződést szabad kötni, határozatlan idejű szerződésnél nagyon nehéz kirakni a bérlőt.

Nem egyszerű szakma ez, nagyon nézd meg hogy kinek adod ki.

2023. dec. 29. 10:11
 2/10 anonim ***** válasza:
92%

"Mármint kiadom 1 évre és utána vagy megújítjuk vagy nem? Ilyet lehet?"

Igen, ez gyakori. Ezen kívül szokott lenni felmondási idő is a szerződésben, amit mind a két fél kezdeményezhet, és 1 vagy 2 hónap szokott lenni.

"Bérlő nem fizet vagy bérleti díjat vagy rezsit, akkor kilehet tenni őket, hogy ne legyen veszteségem?"

Igen, de sok fejfájást okoz jogilag. Na meg ha bosszúból tönkreteszi a lakást vagy valami. Ahogy első írta, nézd meg, hogy kinek adod ki!

2023. dec. 29. 10:22
 3/10 anonim ***** válasza:
47%

Mindig fix 1 évre adod ki. Minden évbe új szerződést írsz! A második évtől 1 hónapos felmondással. Késedelmes fizetés esetén késedelmi kamat mértékét is rögzíted...

A kauciót is tudod így indexálni...

A rezsit mindig Te fizeted be!

Amit beszedsz a lakótól...

A bérleti díjat MINDIG készpénzben szeded be a BÉRLEMÉNYBEN!

Így legalább az előszobában - konyhában látod a lakás állapotát.

Azért időnként vedd igénybe a WC-t is... És akkor a fürdőt is látod.

Szerződésben írásban rögzíteni:

- Nem fizetés esetén a szerződés megszűnik. Ha nem fizet, vagy csúszik a fizetéssel. ÍRÁSBAN, könyvelt postai levélben figyelmezteted a fizetésre, és a jelzed hogy megszűnik a szerződés!

- Hátrahagyott ingóságok tárolásának elutasítása!

- A bérleményben található ingóságok és állapotának (+ becsült értékének) tételes rögzítése. - Pl. a mikró a lakás része, azt a bérlő távozáskor NEM viheti magával!

- Rögzíteni a mérőórák állását és azonosítási számát. Plombák állapotát!!

- Rá eső közös költség összegét. Lépcsőház takarítás, szemét szállítás stb. (Viszont a felújítási alapba folyó összeg például NEM a bérlőé! Vagy felújításhoz felvett hitel törlesztése SEM!)

- Kaució vagy óvadék NEM lelakható! Azt tudod felhasználni a kár. Vagy a folyamatban levő rezsi elszámolás jóváírásához. (Távhő nálunk mindig necces. Mert 2 hét késéssel jön meg az elszámolás az előző hónapról!)

Ha költözik a bérlő! SZEMÉLYESEN veszed át a lakást!!!

És ugyanúgy írásban rögzítitek az elszámolást, az óra állásokat. Az esetleges hiányosságokat. Valamint a kaució vissza térítési értékét.

Adózni vagy

- tételes elszámolással. Minden költségről számla kell.

- vagy átalánnyal tudsz. Itt a bérleti díj*0,9*0,15 összeget kell befizetned. Én negyedévente szokok fizetni. De van aki évente...

A beszedett összeget akár kockás füzetbe is vezetheted. De könnyebb, ha veszel 1 egysoros nyugtatömböt... Az első havi díjat a szerződés tartalmazza!

2023. dec. 29. 18:47
 4/10 anonim ***** válasza:
0%

Én elmentem egy tanfolyamra, érdemes.

Felvettem egy ingatlanost is utána.

2023. dec. 29. 23:34
 5/10 A kérdező kommentje:
5# inkabb csinalom ugy, engem hidegen hagy ha kesik a berleti dij, lehet keresni másikat akkor. 😀
2023. dec. 30. 09:14
 6/10 A kérdező kommentje:

Mármint én pénzt akarok vele keresni, nem szívni a nem fizető nyomoroncokkal.

Nekem az a cél hogy legyen passzív jövedelmem. Ha ez nem tetszik az alberlonek, lehet menni a híd alá

2023. dec. 30. 09:16
 7/10 anonim ***** válasza:
51%

Kedves 5#

Én adtam neked 81%-os válaszolóként egy pozitív értékelést. Függetlenül attól, hogy bunkó parasztnak degradáltál.

Bízva abban, hogy bővebben kifejted véleményedet.

Biztosíthatlak. Hogy személyes tapasztalataim alapján adtam a választ.

"kések 5 napot és menjek az utcára"

Szerződéskötéskor elfogadtad, mikor vagy hányadikán esedékes a fizetés!

Ha a hónap első munkanapja, akkor nem 6.-a!

És rokonnak, barátnak többet NEM adok ki. - Miután arra hivatkozva nem fizetett, hogy

- 40 éve ismerjük egymást.

- eszközbe kellett fektetnie a vállalkozás miatt.

...

Kiköltözés után 2 honappal még hozta a bérleti díjat... Szóval 3 év alatt hagytam hogy 3 hónap elmaradása legyen.

"Meg kp-ba fizessek"

Ezt szintén tartalmazza a szerződés!

"Miért kéne a tulajnak feljonnie"

Esetleg tulajdonosként szeretnénk szemmel tartani vagyontárgyakat? Vagy szomszédoknál csekkolni a bérlő magaviseletét?

"Ki van adva azt csinálok amit akarok"

Bizonyos határok között. A házirend, és a szerződésnek megfelelően!

Ha

- 2 főnek

- nem dohányzónak

- gyermektelennek

- kulúráltan viselkedő és akaró

...

számára van kiadva.

Akkor

- dohányzást oldja meg a lépcsőház előtt!

- oké hogy amatőr zenész, de ne a lakásba próbáljanak!

- vagy ha szomszédok azzal szembesítenek. Miszerint a fiatal asszonyhoz 30-40 percenként járnak látogatók. (Még éjjel is.) És mindegyik úr! Lehet hogy nem könyvelő?

"ha kárt csináltam arra ott a kaució."

Persze, de van olyan élő szerződésem. Ami 2016. keltezésű. És az óvadék fix összegként szerepel. Viszont pont 2,5x több jelenleg a bérleti díj. Úgy, hogy az akkor letett kaució összege nem változott. Ellenben elinflálódott...

2023. dec. 30. 10:08
 8/10 anonim ***** válasza:
7: Szerintem mindent jól írtál, de a kaucióval tévedsz, mert azt minden díjemelésnél a díjhoz kell igazítani.
2023. dec. 30. 18:51
 9/10 anonim ***** válasza:

Szerintem az a legjobb, ha partnerként tekintesz a bérlőre. Sajnos a magyar bérbeadók jelentős része nem fogja fel, hogy ő nem kegyet gyakorol, hanem szolgáltatást nyújt, és mindkét szerződő félnek egyaránt vannak kötelességei és jogai is. (A bérbeadónak is: gondoskodjon a bérlemény és a berendezés megfelelő állapotáról, ne késlekedjen, ha szerelőt kell hívni, tartózkodjon a bérlő indokolatlan háborgatásától, és természetesen csakis előre egyeztetett időpontban keresheti fel az ingatlant.)

Olyannak add ki a lakást, akiben megbízol, lehet írni közjegyzői papírt biztosítéknak. Akinél attól tartasz, hogy költözéskor elviszi a mikrót, azzal ne szerződj.

A készpénzezés indokolatlan és elavult dolog, azok a bérbeadók szoktak ragaszkodni hozzá, akik nem adóznak, és kissé paranoiásan azt képzelik, hogy a NAV szemmel tartja a bankszámlájukat.

A havi gyakoriságú állapotellenőrzés szintén bizalmatlanságra utal, a bérlő szükségtelen csuklóztatása. Negyed- vagy akár félévente elég rá sort keríteni, természetesen előre egyeztetett időpontban.

A rezsit simán fizetheti a bérlő, és persze sárga csekkezni sem muszáj, nem a kilencvenes éveket írjuk. Az a lényeg, hogy be legyen fizetve. Sőt a közüzemi szerződés akár a bérlő nevére is kerülhet, ez sem jelent kockázatot a bérbeadóra nézve. Kölcsönös bizalom esetén ez persze felesleges macera. A net esetében kifejezetten előnyös, ha a bérlő köt előfizetői szerződést, a saját igényeinek megfelelően.

A rendes és rendkívüli felmondásról a lakástörvény illetve a Ptk. rendelkezik. Sose szerződnék olyan bérbeadóval, aki az ottaniaknál hátrányosabb feltételeket szabna.

Szinte közhely, de a teljesség kedvéért leírom: érvényes bérleti szerződés birtokában a bérlő jogosult a lakcímbejelentésre.

2023. dec. 31. 13:11
 10/10 A kérdező kommentje:

Úgy alakult, hogy inkább a házat adom ki munkásszállónak. (10 fő, max 2 ágyas szobák)

Kicsit utána néztem a szerződésnek. Meg a helyi vállalkozóval sikerült egyezkedni. Ha bármi kárt okoznak, kifizeti, majd levonja az ott tartózkodóktol

2023. dec. 31. 14:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!