Kiköltözés után az albérlet tulajdonosa a kaucióból levont összegből vesz új berendezéseket. Ilyenkor a régi, lecserélt berendezéseket én, mint albérlő, elkérhetem és elvihetem?
NEM. Neked a lakást úgy kell leadni, ahogy beköltözéskor volt.
A tulaj meg nem a "kaucióból " veszik az új dologkat, hanem a saját pénzéböl.
Akkor vesz újakat, ha rommá pusztítottad a bútorait.
Ha ez nem történt meg, akkor nem használhatja fel a kauciódat, hanem a még bejövő számlák rendezése után vissza kell azt adnia.
Ha viszont tönkre vágtad a bútorokat, akkor minek azok neked, ha úgyis albérletezel? A költözés drágább lenne, mint a halom lom.
A törvény azt mondja, ha javítható a hiba az albérlőnek kell javítania, ha nem javítható, a tulajdonosnak kell cserélnie saját költségen.
Ez műszaki cikkek hibáira vonatkozik.
Ez a kaució hatalmas lehúzás, semmi értelme.
Ha összetörsz egy tányért akkor természetesen saját pénzen az albérlő vesz újat.
Nem, a kaució könyvelési értelemben vett értékcsökkenésre vonatkozik. Ha teljesen tönkretetted a bútorokat akkor arra, hogy újat vegyen, de ha csak belekented a fikádat az ágy szövetébe akkor arra, hogy az az ágy már nem 200.000 forintot, csak 100.000-et.
Az a tulajdonos dolga, hogy ő a kaucióból újat vesz, kijavíttatja a régit vagy mit csinál vele, de anyagi értelemben kár érte akkor is, ha még használható az adott tétel, csak indokolatlan mértékben elhasználtad.
Arra való, ha szerződésben bele van írva, hogy patyolat tiszta volt minden beköltözéskor fika nélkül és így kéri vissza a tulajdonos.
És ilyenkor a szerződésbe bele kéne írni, hogy a tulajdonos szerinti értékcsökkenést kell figyelembe venni.
"NEM. Neked a lakást úgy kell leadni, ahogy beköltözéskor volt."
Ez nyilván nem igaz. A lakás és berendezései megfelelő használat mellett is amortizálódnak. Egyszerűen nem tudod olyan állapotban leadni, ahogy megkaptad. Egy szőnyeg, egy szék vagy egy asztal is kopni fog a használattól.
A kérdésre válaszolva: nem igazán lehet értelmezni azt, hogy mire gondolsz. A kaucióból levont összeget nyilván számlákkal - vagy legalább blokkokkal - alá kéne támasztani. És a károkozásnál sem űgy működik a dolog, hogy a 20 éves, pár ezer forintot érő, lerobbant hűtő helyett a tulajdonos majd vesz 200 ezerért egy vadiújat és akkor ezt vonja le a kaucióból.
Szerintem a kérdezö keveri a dolgokat.
A tulaj valamiért visszatartja a kaució egy részét - tételezzük fel, jogosan -, a kiköltözés után meg pár dolgot kicserél a lakásban. A kérdezö ebböl azt a következtetést vonja le, hogy a kaucióból vette az új akármiket, és ugyanilyen téves következtetés alapján azt hiszi, a régiek neki járnak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!