Tényleg ilyen embereknek jár az önkormányzati lakás?
Egyik ismerős egy anya-fia páros, kiskorú gyerek nélkül,szociális alapon kapták meg. Voltam a lakásban totál felújitották ,élnek mint aranyhal a vízben, anyuka pedig nem dolgozik.
A másik pedig a munkahelyemen mesélte egy fiatal apuka , hogy ő is ilyenben él ,egyedül. Közben meg látom rajta a drága cipőket, sportruhákat. Eddig azt hittem ez csak rászorulóknak van fent tartva.
#9 A Vár egy teljesen más terület. 1990 után, a rendszerváltást követően az egész országban eladhatták az önkormányzatok a lakásaikat és így lett a korábban arányaiban sok bérlőből már tulajdonos. Ezért alacsony a bérlakás állomány nálunk, mert ki-ki azt tudta megvenni amiben lakott és nem vásárolhatták fel cégek a lakásokat tömegesen.
Egy kivétel volt az önkormányzatok között, ez a Vár területe. Ott a kulturális meg történelmi emlékek miatt nem lehetett eladni a lakásokat, azok törvény szerint az önkormányzatnál kellett maradjanak.
Azonban pénze itt sem volt az önkormányzatnak rendbe hozni a lakásokat és fenntartani, ezért alakult itt ki az "örökbérlet" rendszere. Vagyis hogy alacsony bérleti díj ellenében lakhat ott az a tulajdonos és a tulajdonos adhatja át a bérleti jogát egy másik embernek, nem az önkormányzat dönt arról ki meddig lakhat benne. Ellentételezésképpen a lakók tulajdonukként bántak a lakásokkal, vagyis rengeteg pénzt fektettek a felújításukba, átalakításukba az önkormányzat helyett.
Bayer Zsolt így kaphatta meg ott az egyik lakást, nem az önkormányzattól, hanem a korábbi lakótól és egy másik lakást adott érte neki. Pont úgy, mintha a saját tulajdonát cserélte volna el vele valaki a Várbeli lakások közül. Mindenki más is így jutott hozzá ott lakáshoz az elmúlt évtizedekben.
Unokatestvérem lakik önkormányzati lakásban. Már 10 éve.
Fegyveres testületben szolgál...
Az ország egy "izgalmas részén".
- ilyen embereknek jár az önkormányzati lakás...
"Voltam a lakásban totál felújitották ,élnek mint aranyhal a vízben"
És ezzel mi a problémád?
Én is ilyenbe lakok.
Az a neve hogy felújításra meghirdetett bérlakás.
A település ahol élek, minden évben hirdet ilyen lakásokat felújításra.
Egyedülállók is jelentkezhetnek rá.Helyben kell élned és nem lehet ingatlan a neveden.
Vállaltam,hogy a saját pénzemből,2,5 millió forintért felújitom, ami meg is történt.
Cserébe nagyon olcsón havi 9000 forintért bérelhetem az önkormanyzattól 5 évre fixen,ha lejár a szerződés meglehet hosszabitani 5 évente, kivéve ha a közmű tartozásod van.
Ilyen lehetőségből kellene sok az országba és nem lenne lakhatási válság Magyarországon,és nem is kerülne egy.panel 45-50 millióba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!