1 éves bérleti szerződést mennyivel a lejárta előtt lehet lemondani hogy visszakapjam a kauciót?
Figyelt kérdés
A szerződésben 60 nap lemondási idő van, viszont ha a szerződés lejárta előtt mondom le, bukom a kauciót. Ha pont a szerződés lejártakor szeretnék kiköltözni akkor is 2 hónappal előtte jelezni kell?2023. febr. 23. 23:07
1/8 anonim válasza:
Mégis mit ír az a szerződés? Az egy év lejártakor automatikusan megújul hacsak a felek másképp nem rendelkeznek? Vagy jelezni kell ha hosszabbitani szeretnél? Vagy ha letelt az egy év, akkor ennyi volt és kész?
2/8 A kérdező kommentje:
Ha lejár akkor automatikusan határozatlanra vált.
2023. febr. 24. 04:47
3/8 anonim válasza:
A 60 nap felmondási idő a szerződés lejárta előtti felmondásra vonatkozik.
Szerintem elég 30 nappal a lejárat előtt szólni hogy nem kívánsz hosszabbítani, és akkor visszajár a kaució.
4/8 anonim válasza:
Ha lejár a szerződésed mondjuk április 30.-án, akkor 60 nappal előtte szólnod kell, hogy nem kívánsz hosszabbítani. Így akkor bent lakhatsz még 60 napig, és a szerződés lejártára kell kiköltöznöd. A felmondási idő azért fontos a bérlő részéről, hogy ne tudják egyik napról a másikra kitenni, fel tudjon készülni a költözésre, és tudjon másik helyet találni, a tulaj részéről pedig azért, hogy időben tudjon a távozó bérlő helyére másikat keresni, lehetőleg ne legyen neki üresjárat. Nem viccből van ez kitalálva. A kauciód visszajár, amennyiben a határozott idejű szerződésedben lévő időt letöltötted, nincs rezsi és bérleti díj tartozásod, valamint nem okoztál kárt az ingatlanban.
5/8 A kérdező kommentje:
De akkor az új lakást még ha ki is nézem 2 hónappal előbb nem biztos hogy mire lejár a szerződés még elérhető lesz, azt meg nem akarnám hogy egyszerre 2 lakást fizetek 1 vagy 2 hónapig, ezt hogy szokták megoldani? Ez amúgy az első albérletem.
2023. febr. 24. 23:59
6/8 anonim válasza:
Négyes vagyok. Nem kell 2 hónappal előtte az új lakás. A példánál maradva, hogy április 30.-án jár le a szerződésed, elég április elején elkezdeni új lakást keresni, ha találsz olyat ami jó, és le is szerződsz, egy hónapot szerintem a legtöbb bérbeadó vár egy biztos bérlőre. Csak akkor ugye értelemszerűen május 1-től kell indulnia a szerződésednek az új helyen. Sokkal praktikusabb, ha előbb megvan a másik lakás, mert akkor már előre tudod, ha például venni, intézni kell valamit, azzal tudsz haladni. Illetve a költözés is olajozottabb, én mindig szoktam adni pár nappal előbb kulcsot a bérlőnek, hogy el tudjon kezdeni átpakolni, általában mire a tényleges bérleti időtartam elindul, már az összes cuccuk be van pakolva a lakásba, így sokkal kényelmesebb.
7/8 anonim válasza:
Szóval amikor április elején elkezdesz lakást keresni, és találsz olyat ami megfelel, megmondod a tulajnak, hogy kivennéd május 1-től, de a szerződést már most aláírod. Akkor május 1-től indul az első havi bérleti díjad.
8/8 A kérdező kommentje:
Azzal nincs gondom hogy 1 hónapig két helyet fizetek, csak az a baj hogy én 2 hónappal előtte bejelentem hogy nem akarok hosszabitani, majd 1 hónap múlva keresek lakást, na de mivan ha nem találok olyat ami megfelel? Ha meg úgy csinálom hogy csak akkor mondom le a régit amikor megvan az új, akkor is 2 hónapot még fizetnem kell, az új lakás tulaja meg hülye lenne 1 hónapot várni rám, amikor sorban állnak az emberek akik azzonnal költöznének.
2023. febr. 27. 18:32
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!