Az inflációkövető bérleti díj emelés jogos lenne ennél a lakásnál?
Jelenleg 140 ezer + rezsit fizetek a lakásért. Márciusban lejár az 1 év és ha meg akarom újítani, akkor a 2023 januári inflációval kellene megdrágulnia a szerződés szerint. Ezzel tisztában voltam amikor aláírtam, de tavaly márciusban még egy számjegyű volt az áremelkedés, amit azért le tudtam volna nyelni.
Ha 25%-al számolok, akkor 175 ezret kéne fizetnem, ami már átlép nálam egy lélektani határt. A lakás szerintem nem érne meg ennyit.
Egy újabb építésű társasházban van a lakás a 13. Kerületben,(Lehel tér felé) 2-3 éve adták át. Tipikus csirketelep, zsúfolt, helyenként hanyag kivitelezéssel. 30 nm, 1 szoba, csak egy kanapé, illetve ágy plusz a konyhabútor ami itt volt eredetileg. Egy nagyon pici hűtő van ami a tulajé, meg a sütő, a mosógépet meg gardróbokat is én vettem. Nincs klíma illetve mosogatógép. Teljesen belátni a lakásba a fürdő kivételével, mert ugye nincsenek külön szobák, ha a redőnyt nem húzod le nincs intim tered. Mélygarázs sem járt a lakáshoz, külön kellett bérelnem. A fürdőben semmilyen bútor nem volt.
Hiába újabb a lakás meg viszonylag jó helyen van, ez egy lyuk és nincs jól felszerelve. Ez max egy párnak elég, de inkább csak 1 embernek - ha hoz mindent.
Szerintem aki havonta 200 ezret akar lakhatásra kiadni, az talál ennél sokkal jobbat is! Nem szeretnék költözni megint, de ha a tulaj nem enged új szerződést kötni és megállapodni egy köztes árban, akkor kénytelen leszek! Ne legyünk már balekok, könyörgöm! Mondjunk nemet a harácsolásra, fognak majd ezek a horror árak lejjebb menni egyes lakásoknál, ha nem lesz rá kereslet…
Arra esetleg nem gondolnak azok a tulajdonosok, akik ennyit akarnak emelni, hogyha a magas ár miatt elköltöző bérlők után áll a lakás akár 1 hónapot akkor már bukta is az emelése nagy részét? Illetve bukott egy bérlőt aki mindig azonnal fizetett és semmi gond nincs vele.
A KSH altal mert inflacio nem lesz 2022-re 25%, csak 14% koruli.
A tobbit meg mar leirtak fent. Ha emelnek es te talalsz jobb aron megfelelo alberletet, akkor valts, ha nem talalsz, akkor kenytelen leszel kifizetni.
Nem a lakás határozza meg a jogosságot, hanem a hiteles szerződésed.
Ha nem értesz vele egyet, mehetsz jogorvoslatra.
Mondjuk vedd fel a kapcsolatot a bérbeadóval, és beszéljetek a témáról, mennyit tervezett emelni.
Nyugodtan mondhatod neki, hogy azért kérdezed, hogy keress-e masik lakást, nem kell sumákolni.
Az egyik barátom egy hónapja vett ki egy új építésű, 60 négyzetméteres, 2 szobás erkélyes lakást a Keletitől 5 percre és azért fizet 180 ezer bérleti díjat. Minden van abban a lakásban, amikre te panaszkodtál, hogy a tiedből hiányzik.
Szóval igen, a te lakásod paramétereiért 175 ezer sok lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!