Ha ingatlan közvetítő által bérlek ki egy lakást, azzal van valami plusz költségem, vagy ez a tulajdonost terheli?
Figyelt kérdés
A tulajdonos nem maga hirdeti a lakását, hanem ingatlanközvetítőre bízta. Ha esetleg sikeresen megköttetne a bérleti szerződés, akkor az ingatlanközvetítő jutalékát a tulajdonos állja, vagy rám terhelheti?2022. júl. 16. 17:24
1/5 anonim válasza:
A tulaj szerződik az ingatlanossal, egyértelműen az ő költsége.
2/5 anonim válasza:
A tulajdonos fizet az ingatlanosnak minden esetben.
3/5 anonim válasza:
A tulajdonos ki akarja mondjuk 100ezer Ft-ért adni a lakását, ha szerződik egy ingatlanossal, akkor az ingatlanos díját hozzászámolják és kiadják 110ezerért. Tehát a plusz kötséget te fizeted, de az nem a meghirdetett áron felül van, hanem eleve beleszámolták.
4/5 anonim válasza:
Ha az ingatlaniroda hozza a bérlőt, a teljes első havi díjat kell kifizetni az ingatlanközvetítőnek, de nem a bérlőnek, hanem az ingatlant kiadónak. Ha kezeli is az ingatlairoda a lakást a bérlés után, annak valóban külön díja van, minden hóban fizetendő, a bérleti díj 10-12 %-a, de azt is a kiadó fizeti meg. Persze valószínűleg ennyivel több a bérlemény díja, de Te legalább tudod, mennyit kell fizetned.
5/5 anonim válasza:
En igy berelek, semmit se kell fizetned, csak a lakas meghirdetett arat. Abba az arban, amin hirdetik a lakast bele van epitve minden koltseg. En szeretek igy berelni, pl. amikor bekoltoztem derult ki h a mosogep peneszes es nem is mukodik, az ingatlankozvetito koteleuzte a tulajt a cserere a sajat koltsegen. Az ingatlankozvetito vilagosan kozli, mi az amit neked kell kicserelned. Pl. kivertem veletlenul egy izzot a foglalatbol , csak szoltam h megtortent az eset, es kicserelem. Ha csotores volt -nem az en hibambol - rogton jott az ingatlankezelo sajat szereloje es megcsinalta, a tulajdonos koltsegere. Es mivel nem cseszem szet a lakast, a falon egy kosz sincs, igy boritekolhatom h visszakapom a kauciomat. Mivel alairtam kikoltozesi nyilatkozatot, a tulaj pedig biztosra veheti h ha szeretne, akkor elkoltozok. A legbiztonsagosabb berlesi forma szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!