Lakcim probléma, hogy oldhatnám meg?
A tulaj nem akarja hogy bejelentsem magam a lakcimre mint tartózkodási hely és félek, ha a berleti szerzodessel bemennék és elintézném a lakcimet, kidobna kaució nélkül... Hova jelenthetném be magam? Muszáj vonat bérlet miatt a lakcimem hogy itt legyen...
Kecskemétről van szó.
A jogszabály szerint a beköltözéstől számított három munkanapon belül köteles vagy bejelenti a lakcímedet. Ez nem választható opció, hanem a te kötelességed, amit törvény ír elő. A tulajdonos ezt tudja?
1992. évi LXVI. törvény
a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
26. § (1) "[...] Ha a lakcímbejelentésre költözéssel összefüggésben kerül sor, a bejelentést a beköltözéstől vagy a kiköltözéstől számított három munkanapon belül kell megtenni."
Amúgy az én tulajom sem akarta először engedni annak idején, de meggyőzhető volt, és végül aláírta nekem a lakcímbejelentő lapot (bár ugye az nem kötelező, a bérleti szerződés is jó).
#9: Írd már le, kérlek, hogy hogyan nézheti meg. Kíváncsi vagyok.
A lakcím-nyilvántartásról szóló törvényben ez van az adatszolgáltatásra vonatkozóan:
"19. §
(4) A kérelem teljesítését meg kell tagadni, ha
a) az adatok kiadását a polgár letiltotta, kivéve, ha az adat kiszolgáltatására eseti engedélyt adott;
b) a kérelmező az adat felhasználásának célját, illetőleg jogalapját nem vagy nem megfelelően igazolta;
c) a megjelölt cél a kérelmező jogát, illetve jogos érdekét nem érinti, vagy az adattal érintett polgár személyiségi jogát sérti;
d) az újszülött adatainak nyilvántartásba vételét követően kilencven nap még nem telt el."
Ezen kívül 3500 Ft eljárási illetéket kell fizetni a kormányhivatalnak (4-nél több fő esetén 730 Ft/tétel) az adatszolgáltatásért; ezt akkor is meg kell fizetni, ha az érintett letiltotta az adatszolgáltatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!