Mi az a max összeg, amit albérletre költenél, ha csak egyedül vennéd ki?
A bérleti díj nagyon helyfüggő.
Rezsibe mit számítunk bele?
Közös költség, víz, villany ha vannak saját mérőórák, havi 20-ba biztos belefér. A fűtés és melegvíz az ami nagyon változó.
Mi volt, hogy 40 ezres gázszámlával fáztunk egy másfélszobásban, pedig "körbefűtött" lakás volt. A panelban meg 13-at fizetek a leghidegebb honapban a 3 szobás saroklakásra.
Aztán internet ől sem mindegy hogy van 3ezerért digi, vagy ki kell csengetni 10ezret a monopol helyzetben levő telekomnak, ha kábelTV-t alarsz ugyanilyen különbségek vannak
Mi az, hogy "jó rezsi"?
A rezsi a szolgáltatások összessége ami albérletfüggő. Lehet egy 100+ ezres rezsi is jó, ha jár hozzá biztonsági szolgálat, 0-24-es recepció, meg lehet egy olcsó rezsi is rossz ha kaphatnál jobb szolgáltatást.
Amúgy elég relatív, attól függően kinek mik a céljai.
3-400 ezres fizetéssel szobát béreltem, igyekeztem spórolni a lakhatáson és minél többet félretenni. Cserébe ráment sok-sok évem, hogy legyen saját lakásom.
De volt időszak, amikor 500 ezres fizetéssel elgondolkoztam, hogy kiveszek egy drágább 150+ ezres lakást, aztán leszarom, hogy soha nem lesz sajátom, de akkor már éljek minőségi életet.
Rezsi: itt sokat számít a haz/,ingatlan múszaki állapota. Jó szigetelés mellett alacsony a fűtési költség. De a fűtési mód is sokat számít: az én tapasztalatom az, hogy a távfűtés a legdrágább. (Bár sokan nem értenek vele egyet) Van egy lakásom bérbe adva, ott távfűtés van. Sajnos a lakóközösség a szigetelést leszavazta. A távfűtés díja télen-nyáron havi 12ezer ft, ami éves szinten 144.000 ft. Ahol én lakok, az egy jó szigetelésű, 15 éve épült ház. A 2 lakás nm-re pontosan ugyanakkora. Az itteni fűtési költség évi kb. 60ezer forint. A háznak saját gázkazánja van. Gázkonvektorrol nimcs tapasztalatom, de sztem ah is drága, hogy minden helyiséget külön kell fűteni, és több helyen égetjük a gázt. A közös költség 11-12ezer forint szokott lenni.
De a 4esnek igaza van: sokat jelent, mi van benne a rezsiben. Láttam olyan lakást, ahol 70ezer volt a közös költség havonta. De itt a házban volt portaszolgálat 0-24-ben, saját edzőterem, jacuzz, úszómedence.
És hogy a kérdéshez is kapcsolódjon: a kiadott lakásomban 1 bérlő van, 125+rezsit fizet, és egyelőre nem akar költözni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!