Meg lehet élni csak lakáskiadásból?
Az attól függ, mik a megélhetési költségeid.
Meg lehet élni 50 000 Ft-ból is, de van, akinek annyi mindene van és annyi embert tart el, hogy 600 000 nettó bevételre alsó hangon szüksége van.
Attól függ, hol a lakás, mekkora a lakás, milyen igény van rá, stb.
Mivel én is ingatlankiadást tervezek, a saját számításaim és igényszintem alapján minimum 3 (fővárosi) lakásra van ehhez szükségem.
Négyes szépen összeszedte. Meg lehet belőle élni, de nem úgy, hogy kiadom a lakásokat, felmarkolom a lóvét, a bérlők meg csinálnak amit akarnak.
És akkor ugye ott van a rizikó is, hogy mellényúl az ember a bérlőkkel.
#4: tökéletes!
Sajnos nem mindenki gondolja végig, hogy a lakáskiadás nem annyi, hogy hó végén csilingel a bankszámlán a sok nulla....
magánszemélyként is majdnem mindent leírhatsz költségként. Szerintem nem érdemes cégként csinálni. Ha céged van, és ebből élsz, akkor valamennyit fizetésként kell kivenned brutális közterhek mellett. De a maradékon is több az adó, hiszen a nyereségből először fizetsz 9% társasági adót, és utána ha a kiveszel osztalékot, akkor 15% szja, és még bizonyos mértékig még EKHO. Ha meg magánszemély vagy, akkor csak 15% szja.
Amúgy a 4. összefoglalója nagyon jó, kivéve hogy a NAV nem a bevétel 15%-át viszi el, hanem a jövedelemét, sok költséget le tudsz írni (ha meg nem akarsz vele foglalkozni, akkor 10% költség átalányt írsz le), így picit jobb a helyzet.
Amúgy tényleg meg lehet élni, de én inkább ajánlom, hogy állj több lábon.
Meg lehet belőle élni, csak ahogy a 4-es is leírta, nem fenékig tejfel az egész. De szerintem nem sokan gondolják át, hogy ahhoz a példához kb. 130-150 millió forintnyi ingatlan kell. Akinek van ennyi pénze ingatlanba fektetni, az nagyon nem az ebből befolyó pár százezerből fog élni. Én úgy gondolom, hogy a hosszútávú kiadásnak a profitrátája nem túl jó, ráadásul elég sokat kell az elején beleinvesztálni. Pl. ha azzal számolunk, hogy nettó 400 jön be az egész buliból, akkor az ingatlanok értékétől függően évi 3-4%-ot hoz a befektetés. Ezt egy MÁP+ is veri és azzal semmi munka nincs és gyakorlatilag nulla a kockázatod.
Nekem is volt olyan bérbeadóm, akinek több lakása volt és azokat adta ki hosszú távra, de nagyon érződött rajta, hogy neki ez csak amolyan mellékes. Vett hosszútávú befektetésnek lakásokat a felsővezetői fizetéséből, aztán hogy ne heverjenek parlagon, kiadta őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!