Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Meg lehet élni csak lakáskiadá...

Meg lehet élni csak lakáskiadásból?

Figyelt kérdés
Hány lakást kell birtokolni hozzá ha átlagos 2-3 hálószobás lakásokkal számolunk a belvárosban?

2021. ápr. 22. 13:28
 1/9 anonim ***** válasza:
94%

Az attól függ, mik a megélhetési költségeid.

Meg lehet élni 50 000 Ft-ból is, de van, akinek annyi mindene van és annyi embert tart el, hogy 600 000 nettó bevételre alsó hangon szüksége van.

2021. ápr. 22. 13:34
 2/9 A kérdező kommentje:
Mondjuk 2-300.000 Ft, de gondolom nem ötvenezerért adnak ki lakásokat.
2021. ápr. 22. 13:39
 3/9 anonim ***** válasza:
89%

Attól függ, hol a lakás, mekkora a lakás, milyen igény van rá, stb.

Mivel én is ingatlankiadást tervezek, a saját számításaim és igényszintem alapján minimum 3 (fővárosi) lakásra van ehhez szükségem.

2021. ápr. 22. 13:42
 4/9 anonim ***** válasza:
98%
Hm. Meglehet, csak minimum 5-6 lakásod legyen. Számoljunk lakásonként 150ezer forintod bérleti díjjal. 5 lakás esetén az 750ezer. Ennek 15%-át elviszi a nav. Mert ugyebár, ha ebből élsz, fehéren kell kiadnod. Az 112.500. Marad 637.500. Ebből 5 lakásra havonta rakjál félre 200.000et. Mert ha normális bérbeadó vagy, akkor normális bérlőt akarsz kapni. A normális bérlők pedig a normális karbantartott lakásokat keresik, nem a lepukkant sz*rokat. És nagy valószínűséggel lesznek olyan hónapjaid, amikor nincs gondod a lakásokra, de jöjjön egy fürdő-felújítás, az máros 1misit símán elvisz. Még egy kisebb fürdő is. Azonkívül apróbb-cseprőbb dolgok bármikor lehetnek, és egy szerelő 20ezer alatt már rá se köp Budapesten a javítandó cuccra. Meg előfordulhat, hogy átmenetileg üres a lakás, akkor tudd miből fizetni a rezsit.Esetleg kössél biztosítást a lakásra, ha akarsz. De fizetned kell a saját tb-d mellé, és tegyél félre valamennyit nyugdíjra is. Meg esetlegesen közjegyzői díj, ügyvédi díj felmerülhet. Ha valoban profin akarod csinálni,a saját érdekedben érdemes ügyvéddel átnézetni a szerződést, és új bérlő esetén akár közkegyzőhöz is fordulni. Szóval 5 lakásból 400 nettót ki lehet hozni havonta. Ennyiből meg lehet élni. De ehhez minimum 5 lakás kell. És kell forgótőke. Mint egy vállalkozásnál. Mert a bérbeadás is egy vállalkozás.
2021. ápr. 22. 13:45
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Négyes szépen összeszedte. Meg lehet belőle élni, de nem úgy, hogy kiadom a lakásokat, felmarkolom a lóvét, a bérlők meg csinálnak amit akarnak.

És akkor ugye ott van a rizikó is, hogy mellényúl az ember a bérlőkkel.

2021. ápr. 22. 14:02
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

#4: tökéletes!

Sajnos nem mindenki gondolja végig, hogy a lakáskiadás nem annyi, hogy hó végén csilingel a bankszámlán a sok nulla....

2021. ápr. 22. 14:35
 7/9 anonim ***** válasza:
97%
Aki nagy tételben csinálja és ebből él az már eleve vállalkozást indít és rengeteg dolgot költségként levonhat. Ehhez nem árt egy (jó)könyvelő és ebben az esetben nyugdíjba beleszámítanak az évek és a jövedelem, amellett a TB is biztosítva van.
2021. ápr. 22. 15:46
 8/9 xswerdy ***** válasza:
100%

magánszemélyként is majdnem mindent leírhatsz költségként. Szerintem nem érdemes cégként csinálni. Ha céged van, és ebből élsz, akkor valamennyit fizetésként kell kivenned brutális közterhek mellett. De a maradékon is több az adó, hiszen a nyereségből először fizetsz 9% társasági adót, és utána ha a kiveszel osztalékot, akkor 15% szja, és még bizonyos mértékig még EKHO. Ha meg magánszemély vagy, akkor csak 15% szja.

Amúgy a 4. összefoglalója nagyon jó, kivéve hogy a NAV nem a bevétel 15%-át viszi el, hanem a jövedelemét, sok költséget le tudsz írni (ha meg nem akarsz vele foglalkozni, akkor 10% költség átalányt írsz le), így picit jobb a helyzet.

Amúgy tényleg meg lehet élni, de én inkább ajánlom, hogy állj több lábon.

2021. ápr. 22. 16:26
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Meg lehet belőle élni, csak ahogy a 4-es is leírta, nem fenékig tejfel az egész. De szerintem nem sokan gondolják át, hogy ahhoz a példához kb. 130-150 millió forintnyi ingatlan kell. Akinek van ennyi pénze ingatlanba fektetni, az nagyon nem az ebből befolyó pár százezerből fog élni. Én úgy gondolom, hogy a hosszútávú kiadásnak a profitrátája nem túl jó, ráadásul elég sokat kell az elején beleinvesztálni. Pl. ha azzal számolunk, hogy nettó 400 jön be az egész buliból, akkor az ingatlanok értékétől függően évi 3-4%-ot hoz a befektetés. Ezt egy MÁP+ is veri és azzal semmi munka nincs és gyakorlatilag nulla a kockázatod.

Nekem is volt olyan bérbeadóm, akinek több lakása volt és azokat adta ki hosszú távra, de nagyon érződött rajta, hogy neki ez csak amolyan mellékes. Vett hosszútávú befektetésnek lakásokat a felsővezetői fizetéséből, aztán hogy ne heverjenek parlagon, kiadta őket.

2021. ápr. 24. 21:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!