Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A jóm kippur-i bűnért való...

A jóm kippur-i bűnért való áldozat megegyezik a Jézus által bemutatott áldozatával?

Figyelt kérdés

Idézet a hit gyülitől:"...az emberiség megsemmisülését, végső, kárhoztató ítéletét csak az Örökkévaló által meghatározott módon, az áldozati törvények betöltése révén lehet kikerülni"? AZ ÁLDOZATI TÖRVÉNYEK BETÖLTÉSE RÉVÉN van bűnökért való bűnbocsánat!

Ha ez így van, akkor Jézus áldozata köszönőviszonyba sincs az ószövetségben, Isten által előírt áldozati törvények előírásaival, elvárásaival!

JÓM KIPPUR-kor mutatták be a nagy, bűnökért való engesztelő áldozatot a nép bűneiért!

Jézus a nagy áldozatát (a világért) Pászka ünnepén mutatta be!

Jóm kippur-kor a bűnbocsánatot a KECSKEBAK vére szerezte a szentek szentjében.

Jézus, mint Bárány volt áldozat a bűnökért. Jézus "bárány"-jelképként mutatott be áldozatot. Nagy dolog lett volna, ha Őt is, mint beáldozott "kecskebak" lett volna megáldozva, a törvények szerint?

Jóm kippurkor a Templom közelségében vágták le , áldozták meg a KECSKEBAKOT.

Jézust a városon kívül végezték ki, római itélet alapján.

Jóm kippurkor felszentelt főpap végzett a kecskebakkal.

Pászka ünnepén, Jézus életét hivatásos római katonák vették el!

Ezért kérdeztem, hogy ezen eltérések ellenére, az ószövetség előírásai fényében "hiteles" volt Jézus "feláldozása"? (fentebb idéztem, hogy "az Örökkévaló által meghatározott módon, az áldozati törvények betöltése révén lehet kikerülni"! - Jézus feláldozása, kivégzése nem a törvény "betöltése" révén volt!).

U.I.: most képzeljük el, h egy római katona (tiszt) bemegy a Templom udvarába, levág egy bikát a személyes bűneinek bocsánatára, a "törvény szerint", meg egy kecskebakot, vérüket beviszi a szentek szentjébe! Ez a szereposztás szerzett volna bűnbocsánatot bárkinek is?

2018. dec. 17. 14:51
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

szia ismét, #8:

" A húsvét előképe az Exodus és nem az engesztelés napja. Mint írtam, akkor ölték le a bárányokat, ezzel mentették meg az elsőszülötteket." ezzel önmagadnak is válaszóltál: exodus-kor a Bárány szerepe az "elsőszülöttek" elrejtése, megmentése az öldökló elől. De én, a kérdésem szerint is az ószövetségi Engesztelést (jóm kipurr) hasonlítom össze a Jézus által "bemutatott" engesztelésével úgyancsak a bűnök bocsánatáért, mert a jóm kippur-i engesztelés is "előképe" sok keresztény számára a Jézus áldozatának, amely áldozat végülis nem a Törvény szigorú előírásai szerint történt meg, tehát akkor hogy lehet a jóm kippur Jézus áldozatának az előképe, és NE FELEDJÜK, h "AZ ÁLDOZATI TÖRVÉNYEK BETÖLTÉSE RÉVÉN van bűnökért való bűnbocsánat!" Ha nem "törvény szerint" lett megáldozva a "bűnért való áldozat (Jézus), akkor Isten szerint, legalábbis az ószöv. Istene szerint ÉRVÉNYTELEN...

ÉS VISSZATÉRVE a válaszaidhoz #8: "" A húsvét előképe az Exodus és nem az engesztelés napja. Mint írtam, akkor ölték le a bárányokat, ezzel mentették meg az elsőszülötteket." A KERESZTÉNY húsvétnak, hogy lehet az Exodus az "előképe", HA Exodus előtt a bárányokat azért ölték le, hogy megvédjék az ELSŐSZÜLÖTTEKET a biztos haláltól, és nem azért, hogy bárkinek, vagy a népnek bűnökért való áldozat legyenek (a bárányok), meg ebből bűnbocsánat! JÉZUS bűnökért való áldozat volt ... húsvétkor, épp a Pászka ünnepe alatt, és nem olyan áldozat, akinek vére elsőszülötteket kellett volna megvédjen, mondjuk a római karhatalom elől!!

Igen, az újszöv. Jézust a "mi húsvéti bárányunknak" nevezi, de max. újszövetségi töltettel, és szerepe nem összetévesztendő az exodus előtti leólt báránykák vérének szerepével...

"Elég nehezen érted meg, hogy semmi köze a dolognak az engesztelés napjához. Ha 10-szer írod le, akkor sem lesz."

"...semmi köze a dolognak az engesztelés napjához" - milyen dolognak? Jézus áldozatának az engesztelés napjához?? Engesztelés napján állat vérét vitték be a szentek szentjébe a BŰNÖK bocsánatára! Jézus feláldozta magát minden ember bűneinek a bocsánatára (nem az elsőszülöttekért)! Sok százszor hallottam keresztény körökben, h az ószöv Engesztelés napja meg az oda illő előírások Jézus leendő áldozatára utaltak, de végül Jézus halála, önfeláldozása semmiben sem hasonlít az Engesztelés napján történt ceremóniákhoz, törvény-betartáshoz.

2018. dec. 20. 10:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!