Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kötelező olyan emberekne...

Miért kötelező olyan embereknek (papoknak) meggyónnunk legbelsőbb titkainkat, akik esetleg kisfiúkat molesztálnak?

Figyelt kérdés

Szeretném hamgoztatni a kötelező jelzőt, ugyanis ha nem gyónos meg a bűneidet, akkor elkárhozol a katolikus vallás tanítása szerint.

Miért kötelező a gyónás? Miért kötelező a hívőket a gyónásra olyan embernek, aki esetleg kisfiúkat molesztálnak?

Tudom lejárt lemez stb, de minap mentet fel egy püspök egy papot pont ilyen bűnök miatt, szóval a katolikus egyház szerint is létezik a pedofília a papok között.

2017. márc. 27. 20:42
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
94%

Kedves #4 és #10 Hsz.

Bocs, de vitatkoznom kell. Logikusan hangzik, amit mondasz, és eltulajdonítás esetén ez az eljárás megfelelő is lehet, de még rengeteg másfajta igei értelemben vett bűntípus létezik. Pl. ki az aki ellen vétkeztem, hogy elmondjam neki, ha teszem azt részegeskedtem vagy paráználkodtam (és még sok ilyen példát lehetne mondani)?

A Bibliából világos, hogy ha valaki ilyenkor a bűnét bevallja egy másik hívő előtt, akkor Isten (Jézus Krisztus) automatikusan megbocsátja. (A bűn ténye ilyenkor világosságra kerül, és ez elég Istennek arra, hogy megbocsáthassa - erre több másik ige is utal a Bibliában). Lehet, hogy Isten egyébként is megbocsátja (vagy megbocsátaná) az adott bűnt, előbb vagy utóbb, de ez az egyetlen automatikus garancia létezik a Bibliában.

Szerintem ezért alakultak ennek különböző formái egy sor egyházban, és ezért úgy vélem, tévedsz abban, hogy nincs bibliai alapja - mert ez egy bibliai alap.

Az, hogy a bűn bevallása, meggyónása fülkében fülbe történik, vagy egy szobában, szemben a lelkésszel felállva (mint egyes gyülekezetekben), csak formai kérdés.

Ezzel a dologgal csak jót tesznek az illetővel, mert egyébként tovább kellene hordoznia a bűnét és az ezzel járó következményeket.

Annak, hogy ez papok/lelkészek előtt történik (habár a Biblia szerint bármelyik más keresztény előtt is történhetne), több oka lehet. Elsősorban praktikus, hiszen nekik úgyis ez a foglalkozásuk és ők felelősek is a hivők lelki szintjéért. Másrészt Jézus Krisztus az Evangéliumokban az apostoloknak bűnfeloldozási hatalmat adott (és bár egy sima papi szint jóval alacsonyabb az apostoli szintnél, mégis már egyfajta vezető). Harmadrészt jó, ha az, aki a bűnöket hallgatja, tud tanácsot adni, azaz valamennyire azért maga is tapasztalt és erős hívő (... és nem az egy hónapja templomba járó fiatalembernek mondom el, hogy hogyan is paráználkodtam azzal a szőkével)

Az viszont szervezeti hiba, hogy ha egy pedofil papot nem szűrnek ki.

2017. márc. 27. 23:57
 12/17 anonim ***** válasza:
94%

Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is.

Függetlenül attól, hogy mennyire bűnös a pap. Nem a maga erejéből bocsátja meg a bűnöket.

[link]

Egyébként pedig nem használhatja fel az így megszerzett információkat a bűnökről.

2017. márc. 28. 12:20
 13/17 anonim ***** válasza:
63%

Azért ez a kérdés ebben a kontextusban elég hülyén van feltéve.

Miért kéne nekem rendesen válaszolnom egy olyan kérdezőnek, aki lehet akár pedofil, rabló vagy gyilkos?

Köztudott, hogy az emberek között vannak ilyen bűnözők.

2017. márc. 28. 12:38
 14/17 anonim ***** válasza:
38%

Kedves 11.Hsz!

Azok a bűnök,amelyek nem tartoznak 2. emberre-pl.megkívántad a szomszéd feleségét,de nem tettél semmi erreutalót,v.magányodban rávertél az ujjadra,és nem magadat szidtad miatta,stb.-nem tartozik másra,csak rád,és Istenre.

2017. márc. 29. 03:43
 15/17 Pietrosol ***** válasza:
89%

Szia!

Egész biztos, hogy vannak ilyen papok. Meg az is egész biztos, hogy elenyésző részük gyermekmolesztáló. Valószinűbb, hogy több az olyan pap, aki inkább, fogadalma ellenére nőkhöz jár.

A kérdés hülyeség.

2017. márc. 29. 06:36
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Nem hülyeség,csak a kérdező felismerte annak ellentmondásait,amit az egyháza gyakorol,de fél meglépni attól idegen lépéseket,s ezért kérdezett itt.
2017. márc. 29. 20:03
 17/17 anonim ***** válasza:
62%

Gyónáskor a nem a pap kedvéért gyónsz,hanem,hogy a lelkiismereteden enyhíts, a pap közvetítő közted és Isten között. A pap nem ítélkezik feletted,mert amikor a gyónás történik,te magad ismered be,hogy bűnöztelél (ha nem gibdolnád magad bűnösnek,nem gyónnál) és te vagy az,aki megbocsájtást kér.

Az,hogy a papok közt akad pedofil,az olyan,ritka,mint hogy az óvónő gyereket ver, az orvos nem fertőtlenít kezet vagy a hentes leejti a húst. Nem minden pap pedofil, nem kell elítélni az összeset,mert vannak köztük bukottak. Ha nem bízol a papokban,nagyon egyszerűen ne gyónj nekik.

Minden mise tartalmaz gyónás részt, ahol egy egyetemes gyónás történik ("bocsáss meg atyám,mert vétkeztem gondolattal,szóval,cselekedettel és mulasztással. Én vétkem, én vétkem, én igen nagy vétke....."-->itt a gyónás a misében, a papnak való gyónás te miattad történik,mert te könnyítessz így magadon,nem a pap erőlteti rád)

2017. márc. 31. 20:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!