Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A magyarországi történelmi...

MIKLÓS18 kérdése:

A magyarországi történelmi egyházak lelkészei miért támadják ennyire a mai, "kapitalista" Karácsonnyal kapcsolatosan kialakult decemberi vásárlási lázt?

Figyelt kérdés
(Szerintem már soha nem lesz olyan jelleggel megünnepelve egy Karácsony,mint a xx.század derekán,max a legkisebb falvakban,tanyákon.)ez az én véleményem,de az egyházak miért nem akarnak haladni a korral?

2016. nov. 29. 22:06
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

A csillagok, a Nap, a Hold járja a maga útját törvény szerint. Nem asztal sarka ez, hanem ragyogó kozmikus rend.

A régi ünnepek is ezért kerültek ide, a Karácsony is ezért.

A kinti nagy sötétség befelé fordítja az ember figyelmét: a szív felé - a világ világossága felé.

Az éjszakából születik a nappal.

2016. dec. 1. 08:05
 12/16 anonim ***** válasza:

Sok minden keveredik itt. És sok fogalom zavaros.

Az ember teszi a dolgát, és ha időnként nem kacsol ki, kiég. Ilyen a biológiája, ez nem döntés kérdése. Persze az egyes emberek különbözőek, de annyira nem, hogy egyiknél bekövetkezik, másiknál nem.

Lehet egy ünnepnek misztikus, meg gyakorlati jelentést is tulajdonítani, a lényeg, hogy teljesíti-e küldetését. Ha valakinek a karácsony isten körül forog és ez őt kikapcsolja, jól esik neki, akkor tegye ezt, hiszen pont azt teszi, amiért a karácsony van. Ha valaki minden vallási gondolat nélkül egyszerűen csak jól kívánja érezni magát szerettei körében, netán ezt valami ajándék még növeli, tegye, jól cselekszik. A karácsony, mint ünnep, a napi rohanásban egy megállást, megállapodást, mást csinálást jelent. Feltöltődést, ami kinek kinek nem azonos.

A vásárlási láznak azonban a karácsonyhoz semmi köze. Annak a túltermeléshez, a mindenáron való eladáshoz van köze. Ennek érdekében bármi eszköz megengedett, a fontos, hogy vásárolj. Persze kell a máz is, hogy szeretet, meg család, meg hasonlók. De a cél a vásárlás.

Igen, az egyházak azt szeretnék, ha helyette misére mennél. Közöttük az értelmes és értő képviselőik beérik, ha ezt otthon teszed, ők úgy gondolják, ha vásárolsz (mert lelki szükséglet) és ezzel szeretetet növelsz, azért tedd nyugodtan. De helyette semmiképp!

A karácsony nem "kapitalista", hanem a megpihenés. Kapitalistává a profitot hajhászó gyártók teszik, és elmagyarázzák neked, hogy nem vagy elég "modern", ha másképp viselkedsz. Lehet, hogy így modern leszel, de hogy egyúttal buta és rászedett is, az bizonyos. De a te döntésed, a te életed, a te frusztráltságod.

2016. dec. 1. 11:44
 13/16 anonim ***** válasza:

amit a boltba elköltesz azt nem adományozod az egyházaknak

az egyház is azért tartja a nyáját hogy legyen kit megnyírni, nem gondoltad komolyan hogy a nagy jóakaratuk miatt

2016. dec. 1. 18:37
 14/16 anonim ***** válasza:

A decemberi vásárlási láz mind vallási, mind nem-vallási szempontból helytelen.

Vallási szempontból: a karácsony Jézus születésének ünnepe, annak az ünnepe, hogy a világot teremtő Isten beleszületett ebbe a világba a saját teremtményei közé, hogy aztán földi élete során véghezvigye a megváltás művét. Ilyen téren a karácsony előtti időszak (az advent) a csend, a várakozás, a bűnbánat ideje, nem pedig a vásárolgatásé és a karácsonyi hangulat előrevetítéséé.

Nem-vallási szempontból: a karácsony a szeretet ünnepe, amikor együtt vagyunk a számunkra legfontosabb emberekkel, s általában megajándékozzuk egymást. Ez nem is lenne gond. A gond csak azzal van, hogy sok ember annyira túlzásba viszi a vásárlást meg a készülődést, hogy a nagy sürgés-forgásban azt veszi észre, hogy vége a karácsonynak. Nem az ajándék a legfontosabb, hanem az, hogy együtt legyünk a szeretteinkkel. Az ajándékvásárlást egy délután alatt le lehet tudni, nem kell napokon, heteken át szaladgálni a hypermarketekbe.

Szóval amit művelnek az emberek a december folyamán a vásárlással, azt letudhatnák 1 nap alatt: megveszik azt a néhány ajándékot és megveszik az ünnepi vacsora hozzávalóit és ennyi, csak sajnos sok embernek egyfajta szórakozás a vásárlás, s nem veszik észre, hogy tízezreket költöttek el teljesen értelmetlen dolgokra.

2016. dec. 5. 14:36
 15/16 anonim ***** válasza:
És neked ez miért fáj? Miért szólsz bele abba, hogy kiki hogyan és mikor költi el a saját pénzét, és mire? Ha Te egy délután alatt vásárolsz be tized annyit, az a te dolgod. Miért ítéled meg a másikat a saját dolgában? Én azért megnézném azt a gerendádat, ami ennyire zavarja ezt a szálkát.
2016. dec. 5. 15:26
 16/16 anonim ***** válasza:

"És neked ez miért fáj? Miért szólsz bele abba, hogy kiki hogyan és mikor költi el a saját pénzét, és mire?"

Nekem aztán nem fáj, nem az én pénzemet költik. :) A Kérdező feltett egy kérdést, amire én is válaszoltam a többiekhez hasonlóan, elvégre azért találták ki a gyakorikerdesek.hu oldalt. :)

2016. dec. 5. 15:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!