Muszlimok, milyen bizonyítékotok van arra, hogy a Korán szövege semmit sem változott?
Úgy emlékszem, olvastam még itt az oldalon egy olyan hozzászólást, hogy a Korán egy betűt nem változott. Tényleg ebben hisztek?
Milyen szövegkritikai adatok vannak, amik ezt alátámasztják?
Dante
1: Én muszlim vagyok :p
Ez valamilyen szinten persze hitkérdés (Isten nem hagyja). Az elvi lehetőség megvan a változatlanságra, hiszen mielőtt elírták, többen megjegyezték. Tudom ez nem hangzik túl biztosnak, de az arab orális költészet (nem röhög) egyik fő jellemzője ekkoriban pont az volt, hogy iszonyat hosszú verseket be tudtak magolni.
A korához nem fér kétség, de természetesen a muszlim tudományos élet is megosztott abban (elsősorban ideológiai érvek mentén a síták és a szunniták), hogy valóban nem voltak-e változtatások.
Nézz meg egy Koránt mondjuk Szaudiban, nézz meg egyet itt az országban, és nézz meg egyet egy archívumban valahol. Nem változott a szövege. Bár amikor egy egy ország adott nyelvre fordítja le, hogy minden polgára értse, ott lehetnek minimális eltérések, de mindez "kizárólag" csak fordítási hibákból adódik. De olyan semmiképpen sem vehető észre, mint a Biblia esetében, hogy kihagynak részeket az egyikből a másikhoz meg hozzátesznek, egész levelek tűnnek el.
AMúgy a muszlimok (ha lenne változtatás) azonnal kiszúrják ezt, mert napi szinten olvassák a hívek a Koránt, vagy az értelmezést, ismerik, tudják mi áll benne, csomó versét kívülről tudják, így egy új kiadás esetén az eredetivel összevetve kiderülne azonnal a hiba.
valahol elérhető 7. századi szövegről foto mondjuk? Esetleg több szövegről?
A szóbeli megjegyzés még lehet hiteles, az írástudatlan vagy kevés írásbeliséget hazsnáló népeknél ma is jellemző hogy konkrétan egész könyveket tudnak fejből, a recitálásnak többek között ponz az a funkciója h úgy könnyebb megjegyezni
zsidók és keresztények között is voltak(vannak) akik fejből tudták a szent szövegeket vagy egy részüket
de még a modern sokat író és olvasó emberek között is előfordul kicsiben, pl szovjet fogságban több esetben is megtörtént, hogy a fogjok egymást emlékeit kiegészítve leírtak egy teljes újszövetséget
hasonló esetek voltak zsidókkal és tórával a náci kényszermunkatáborokban
egyébként szerintem a korán szövege simán lehet az eredeti de így is önmagát leplezi le, olyan értelemben hiteles hogy valóban az amiket Mohamed mondott, viszont olyan értelemben hogy ezek konzisztens és Istentől származó szövegek lennének, semmiképpen sme tartom hitelesnek, mielőtt olvastam úgy gondoltam a Koránnal szembeni legtöbb kritika csak a szokásos kiragadott szövegekkel uszító áltudományos ateista nyavajgás, de miután elolvastam rá kellett jöjjek hogy sajnos a kritikus hangoknak van igazuk (valószínűleg)
"viszont olyan értelemben hogy ezek konzisztens és Istentől származó szövegek lennének, semmiképpen sme tartom hitelesnek,"
Meg is tudod indokolni miért nem tartod annak?
"Meg is tudod indokolni miért nem tartod annak?"
# 5/6 Időpont tegnapelőtt 01:17 vagy nem nézett már ide, vagy nem tudja megindokolni, pedig egyszerû:
a Korán szövege - noha mindjárt az elején elismeri az egész Tanakh ( Zsidó Biblia, keresztény szóhasználatban "Ószövetség" ) és az un "Újszövetség" I-teni eredetét és hitelességét, helyenként olyat tartalmaz, ami ellentmond a Tórának.
Márpedig maga az ÚR, áldott a Neve, jelentette ki Tórájában, hagy a Tóra örök és változatlan, ami annak ellentmond az nem Tõle ered. ( Különösen Mózes ötödik könyvének 13. fejezet 2-6. versei szólnak a hamis prófétáról, uott a 18. fejezet 9-22. versei az igaz és a hamis prófétáról. )
Ennyi.
"helyenként olyat tartalmaz, ami ellentmond a Tórának."
Tehát az a bizonyíték hogy ellentmond a Tórának? És mi a bizonyíték arra hogy a Tóra ma is ugyanaz az Isteni kinyilatkoztatás? Semmivel nem tudod bizonyítani hogy az idők folyamán nem írták át, vettek ki belőle vagy írtak hozzá. Egyébként a Koránból tudjuk hogy sajnos ez történt a Tórával és az Evangéliummal is. Mózes kb 3500 évvel ezelőtt élt vagyis olyan Tórát vagy legalább is Mózes öt könyvét kellene felmutatnod ami ebből az időből származik. Milyen régi is a legkorábbról fennmaradt teljes Tóra? Talán néhányszáz éves? Egyébként nneddudgi talán pont te voltál az akinek bemásoltam a Tórából néhány verset amiből világosan látható hogy az emberi hamisítás eredménye. Tehát a mai Tóra sem tárgyilag sem tartalmilag nem állja meg a helyét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!