Ha a kereszténység egy monoteista (egyistenhitű) vallás, akkor hogy lehet annyi "kisisten benne"?
Én úgy látom, hogy először is nem monoteista, hanem politeista, és azon belül henotesita. A főisten Jehova, őt követi Jézus, majd őt Mária. Utána az angyalok és a szentek. Legalábbis a katolikusoknál, ők szoktak szentekhez is imádkozni, és ilyen szempontól mik ők, ha nem isteni szintre emelt halandók (ez esetben halottak).
Aztán ott a Szentháromság. Ha az Isten egy, akkor hogy lehet három? Ő a Szentlélek is, de akkor miért nem csak kettő?
És ott van még a jóban és a rosszban való hit. A jó az Isten, és a rossz a bukott angyal vagy Sátán. De, hogy lett Sátán? Vagy ördög. Vagy Baal-Zebub (Belzebub), ha egyszer Lucifer?
Bocs a sok kérdésért, én kívülállóként szemlélem ezt az egészet. Nem akarok senkit a hitében megbántani, érdekel a dolog, de csak így, filozófiai szinten.
A politeista istenek nem mindenhatóak hanem korlátozott hatalmú egymással szövetségre lépő vagy éppen egymással ellen harcoló lények.
A monoteista Isten mindenható, vagyis minden más lény pusztán és kizárólag az ő akaratából létezik, vagyis teremtmények, amelyek bármikor megsemmisíthetők.
A Szentháromság egy kicsit bonyolítja a dolgot, mert a tan szerint három személy birtokolja ugyanazt az egyetlen mindenhatóságot. Gyarló hasonlatokkal élve: három embernek van egyetlen mindenható varázsgyűrűje vagy háromfejű mindenható sárkány. A Szentháromság bocsásson meg nekem a példákért.
A kereszténységben nincs több Istenség, viszont téves és hamis tanítás annál több. Többnyire ez is egy oka annak, hogy a kereszténységen belül több vallási irányzat van. Katolikusoknál van Isten anya (anya Isten), máshol nincs.
Isten egy van, de Ő három lényegű, viszont ez nem jelent több Istenséget. Az Atya Isten kijelentette magát Jézus Krisztus személyében. Ezért mondja az írás, hogy Isten megjelent köztünk testben, ill. hogy Jézusban lakik az Istennek teljessége, ill. hogy Jézusnak adatott minden hatalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!