Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Amerikaban mennyire van jelen...

Amerikaban mennyire van jelen az antiszemitizmus?

Figyelt kérdés
Ha Amerikaban nyiltan felvallanam hogy Zsido vagyok, mennyire itelnenek el? Ott is rogton megutalnanak egem, mint azt sok magyar szokta? Vagy ott teljesen elfogadoak/nyitottak az emberek?
2016. márc. 21. 22:02
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Szinte az összes irigylésre méltó üzletember, bankár, tudós, filmes és egyéb művész zsidó származású. Az utálatot meg nem szabad összekeverni az irigykedéssel.
2016. márc. 21. 22:09
 2/10 A kérdező kommentje:
Szoval akkor teljesen elfogadjak a Zsidokat, sot meg szeretik is oket? Itt Magyarorszagon en neha nem merem az embereknek elmondani hogy Zsido vagyok, ugyanis nagyon sok antiszemita emberrel talalkoztam mar! Amerikaban nyiltan felvallalhatnam?
2016. márc. 21. 22:14
 3/10 anonim ***** válasza:

szerintem ez magányügy.

ugysem kérdeznek rá, hogy "zsidó-e vagy?"

meg te sem úgy mutatkozol be, hogy "Heló! Zimmermann Béla vagyok, és zsidó"

2016. márc. 21. 22:19
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Miért tartod fontosnak elmondani, hogy zsidó vagy olyan embereknek akiknél nem vagy benne biztos, hogy hogyan reagálnának?
2016. márc. 21. 22:27
 5/10 A kérdező kommentje:
Igazabol nem feltetlen elmondani akarom nekik, inkabb csak teljesen felvallalni, es nyiltan beszelni rola.
2016. márc. 21. 22:53
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Talán azért, mert zsidónak lenni nem egyszerűen csak egy vallás, hanem egy komplett élet, és szemléletmód. Egy halom dolgot nem, vagy nem úgy csinálunk, mint ami megszokott, és ez szemet is szúr, vagyis előbb-utóbb mindenképpen felmerülnek kérdések, na feltéve ha a kérdező tényleg vallásos. Persze lehet ilyenkor kamuzni, de megértem a kérdezőt, ha ezt nem akarja. Régen én is elhallgattam, ha kérdezősködtek mondjuk az étkezési szokásaim "furcsaságaival" kapcsolatban, vmit hazudtam, de időközben beleuntam ebbe. Ma már mindenhova kipában járok, és megmondom őszintén, h az utóbbi 2 évben egyetlen egyszer sem szereztem emiatt kellemetlen tapasztalatot. Úgyhogy kérdező, annyira azért itt sem tragikus a helyzet.

De hogy a kérdésedre is válaszoljak, Amerika egy földrésznyi ország, nagyon nem mindegy, h hol vagy. A déli államokról általánosan elmondható, h konzervatívabb, és kevésbé elfogadó azzal, aki nem fehér, keresztény és lehetőleg férfi. Akad olyan kisváros, amihez képest a magyar szélsőjobbos csőcselék kész kisangyal. Ellenben például New Yorkban előfordulhat, h a sarki arab kebabos széles mosollyal, előre köszön neked jiddisül (nem vicc, én jártam így...:)).

2016. márc. 21. 22:54
 7/10 anonim ***** válasza:
Ez döntően kulturáltság kérdése. Mind a zsidó részéről, mind a környezete részéről. Ha az egyik térfélen ebben hiány mutatkozik, akkor ez látszódni is fog. A kulturáltság közé sorolom azt a tulajdonságot is, hogy mennyire kívánom másokra erőltetni magam és szokásaim. Általánosságban egy szokásra nem értelmezhető a jó/rossz, csak abban a vonatkozásban, hogy az hogyan viszonyul a többiéhez.
2016. márc. 22. 11:26
 8/10 anonim ***** válasza:

Uristen, ez az USAban egyaltalan nem mutatkozik meg, ha megis azt az emberek nagyon jol titkoljak!

13+ eve elek itt, 10 eve zsido fonoknek dolgozom es az emberek korulottem kb. 50%a zsido.

Annyira nem foglalkozik senki a masok vallasaval/sexualis hovatartozasaval, hogy el se hiszed. Ugyanugy vannak a zsidokkal mint a feketekkel vagy a homosexualisokkal. Itt nem veszi eszre senki, hogy a masik "neger" vagy hogy meleg.

A fonokom nem hord kissapkat de az unnepeket szigoruan tartja es olyankor napokig a zsinagogaban log, de az ev tobbi reszeben soha nem beszel rola, vagy hozza szoba a temat, mert senkinek semmi koze ezekhez a dolgokhoz. Persze biztos vannak allamok, ahol a fekakat kinezik es a kissapkas zsidokat is, de szerencsere a felvilagosultabb videkeken ilyen nincs. Es pont emiatt nem erzi senki hogy fel kene barmit is vallalnia.

Ha megismerkedek uj emberekkel nem erzem szukseget, hogy kozoljem veluk, hogy ateista vagyok vagy hogy hetero. Ugyanugy a zsidok, melegek sem erzik a vagyat arra, hogy uj emberekkel valo ismerkedes eseten ezt kijelentsek.

Pont most voltunk vacsorazni egy ismeros hazasparral, es amikor kihoztak a kajat ok elkezdtek imadkozni, mi meg csendben ultunk es vartuk hogy befejezzek, aztan mindenki nekiallt kajalni.

Hacsak nem jon a beszelgetes soran szoba a dolog, akkor hetekig/honapokig nem derul ki a masik "hova tartozasa" mert nem emiatt baratkozunk. (pl. etkezesnel vki visszautasit vmit a vallas miatt, vagy egy lanytol megkerdezed, hgoy ugye milyen jokepu xy szinesz es kiderul, hogy neki a szinesznok tettszenek, de amugy sosem derulnek ki ezek a dolgok, mert nem fontosak a mindennapi kommunikacihoz)

2016. márc. 23. 00:13
 9/10 anonim ***** válasza:

00.13.

Igen, Amerikában senkit nem érdekel a másik ember, csak addig, és annyi belőle, amennyiből haszna van vagy remél.

Ez nem elfogadóság vagy nyitottság kérdése. Közömbösség, nemtörődömség, ilyesmi.

Amerikában nyiltan felvállalható még pl. a pedofília is, csak a zártabb kis közösségeket érdekli addig, amíg érinti őket. Meg persze azokat "érdekli", akik valahogyan abból élnek.

DE gondolom ezt már eleve tudtad is, ha már nagybetűvel írtad a zsidót.

2016. ápr. 19. 18:08
 10/10 anonim ***** válasza:
Amerikában nyiltan felvállalható még pl. a pedofília is, - mi mi mi mi mi vaaaan?
2016. ápr. 19. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!