Ez az agnosztikus ateizmus hogy is van?
Wikiprdia alapjan:
"Az agnosztikus ateizmus olyan filozófia, amely az agnoszticizmust és ateizmust magában foglalja. A változatos definíciók szerint az agnosztikus ateista nem hisz istenben, és emellett az alábbiak közül legalább egyet állít:
Az istenek léte vagy nemléte nem tudott, vagy nem tudható.
Az istenek létéről való tudás irreleváns vagy nem fontos.
Az istenek létéről vagy nemlétéről való állításoktól való tartózkodás optimális."
Ezen a mondaton gondolkodtam el: Az istenek léte vagy nemléte nem tudott, vagy nem tudható.
Most akkor hogy lehet egyszerre azt hinni, hogy isten nem letezik, de ugyanakkor nem tudott, hogy az istenrk leteznek vagy sem?
Nalam ez a ketto pl. kizarna egymast, de aztan lehet, hogy csak nekem nincs fantaziam ehhez.
Ezt a kerdest nem provokacionak szantam, tenyleg erdekelne a dolog, hogy ki hogyan gondolkodik errol.
Szerintem arról van szó, hogy az agnosztikus ateista kijelenti, hogy az istenek léte, vagy nemléte nem tudott, de ő maga úgy hiszi/gondolja, hogy nincsenek istenek.
Azaz annak a ténynek a tükrében, hogy nem szerezhet róla tudást, ő a nemlét mellett voksol, mert abban hisz, vagy azt tartja elfogadhatónak.
Az agnosztikus ateista azt gondolja, hogy Isten nem léte valószínűbb, mint a léte, de soha nem bizonyítható tényszerűen, ezért fölösleges foglalkozni vele.
Vannak agnosztikus teisták is, akik meg éppen fordítva gondolják, szerintük Isten léte a valószínűbb, de nem bizonyítható a léte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!