Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ez az agnosztikus ateizmus...

Ez az agnosztikus ateizmus hogy is van?

Figyelt kérdés

Wikiprdia alapjan:

"Az agnosztikus ateizmus olyan filozófia, amely az agnoszticizmust és ateizmust magában foglalja. A változatos definíciók szerint az agnosztikus ateista nem hisz istenben, és emellett az alábbiak közül legalább egyet állít:

Az istenek léte vagy nemléte nem tudott, vagy nem tudható.

Az istenek létéről való tudás irreleváns vagy nem fontos.

Az istenek létéről vagy nemlétéről való állításoktól való tartózkodás optimális."

Ezen a mondaton gondolkodtam el: Az istenek léte vagy nemléte nem tudott, vagy nem tudható.

Most akkor hogy lehet egyszerre azt hinni, hogy isten nem letezik, de ugyanakkor nem tudott, hogy az istenrk leteznek vagy sem?

Nalam ez a ketto pl. kizarna egymast, de aztan lehet, hogy csak nekem nincs fantaziam ehhez.

Ezt a kerdest nem provokacionak szantam, tenyleg erdekelne a dolog, hogy ki hogyan gondolkodik errol.

2014. dec. 25. 13:13
 1/4 Ozmium42 ***** válasza:
46%
Az, hogy nem tudott, vagy nem tudható, azt jelenti, hogy akár van, akár nincs, nem lehet információt szerezni róla. Ezen kívül az agnosztikus ateista úgy véli, hogy nem létezik (pont emiatt, hiszen ha nem lehet információt szerezni róla, akkor másnak sem lehet, és akkor az egész csak kitaláció), de nem hiszi, hogy megalapozottabban tagadja, mint aki hisz benne. Talán mégis létezik, de senki sem tudhat róla semmit, így ne is ámítsák őt azzal, hogy mégis igen, és ráadásul ilyen meg olyan tulajdonságai vannak, ez mind csak emberi fantázia.
2014. dec. 25. 13:52
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem arról van szó, hogy az agnosztikus ateista kijelenti, hogy az istenek léte, vagy nemléte nem tudott, de ő maga úgy hiszi/gondolja, hogy nincsenek istenek.

Azaz annak a ténynek a tükrében, hogy nem szerezhet róla tudást, ő a nemlét mellett voksol, mert abban hisz, vagy azt tartja elfogadhatónak.

2014. dec. 25. 14:06
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Az agnosztikus ateista azt gondolja, hogy Isten nem léte valószínűbb, mint a léte, de soha nem bizonyítható tényszerűen, ezért fölösleges foglalkozni vele.

Vannak agnosztikus teisták is, akik meg éppen fordítva gondolják, szerintük Isten léte a valószínűbb, de nem bizonyítható a léte.

2014. dec. 25. 17:39
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, sokat segítettetek.
2014. dec. 25. 20:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!