Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények! Hogy is van ez?

Openyoureye kérdése:

Keresztények! Hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Az érdekelne, hogy mi értelme a földi életnek a következő nézőpont szerint. Odaát megy a lelkek gyártása nagyüzemben, hogy az itt születendő babáknak legyen lelkük. Mivel nincs lélek vándorlás (a ti nézeteitek szerint) így mindenki új lelket kap. Itt van a földön ideig, óráig, míg meg nem hal, majd visszakerül vagy a menybe vagy a pokolba. A kérdéseim a következők:

- Ennek mi értelme van?

-Minek lejönnni ehhez a földre, miért ne lehetne ezt szellemi síkon elvégezni? (mármint eldönteni valaki jó e vagy sem?)

- Ha így is van, a minimum az, hogy mindenkit tájékoztatnak róla: Figyelem emberek, ez egy teszt és aki megbukik ezekkel a következményekkel számolhat.... De ez nem így van. A prédikációt meg vagy elhiszik az emberek vagy nem, erre nem lehet alapozni!

- Mi értelme annak, hogy egy végtelen futószalagon gyártok lelkeket akik vagy a mennybe vagy a pokolba kerülnek? És aztán mi lesz? Minek az a sok lélek akiknek a száma csak egyre nő?

- Ha az a lényeg hogy 100 milliárdan legyenek, akkor miért kell megvárni míg lesz egy szabad test a földön ahova beköltözhet ideiglenesen a lélek, miért nincs egy csettintéssel megoldva ez a dolog? Ha már a világot 7 nap alatt megteremtette, akkor 100 milliárd lélek nem hiszem, hogy nagy kihívás lenne a számára...

Ja és mielőtt ateistának kiáltana ki valaki, nem vagyok az, bár a kérdéseken ez mit sem változtatna.

2014. márc. 4. 05:18
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Kedves nagylzs!

A papok nem tévednek, és nem kell a pápának levelet írni, mert ő is pontosan tudja amit leírtam. Te értetted félre a dolgot...

A katolikus egyház a lélek halhatatlanságát hirdeti. Ennek oka, hogy hitvallásának forrásául nem csupán a Bibliát a Szentírást tartja, hanem az un. szenthagyományt is. Ennyire egyszerű a dolog. :-)

„Aki azt vallja, hogy az elmúlás után a puszta lélek tovább él Istennél, nem veszi elég komolyan sem a halált, sem a halálon aratott isteni győzelmet... A feltámadás bibliai fogalma össze nem hasonlítható a halhatatlanság görög eszméjével, amely szerint az ember lelke természeténél fogva romolhatatlan, és amikor a halál megszabadítja testi bilincseitől, belép az isteni halhatatlanságba. A Biblia szerint az emberi személy – jelenlegi, bukott állapotában – teljességgel a halál hatalmába kerül.” (Nyíri Tamás katolikus teológus: Remény vagy halál? Vigília, 1978. november, 723. és 725–726. o.)

Üdv. Péter

2014. márc. 9. 00:14
 12/21 A kérdező kommentje:

Szerintem is nagylzs-nek van igaza. Ha nincs lélek akkor miért van ennyi szófordulat róla? Csak hálni jár belé a lélek, nincs lélek jelenléte, lelki társ, lelketlen, ép tesben ép lélek, stb. Lehetne még sorolni. Butaság amit állítanak a jehova tanui és az irónia az egészben az, hogy ők hangoztatják, hogy felül kell viszgálni a hitet és újra értelmezni. Nos, ezt a házifeladatot ők elmulasztották, hisz látszik, hogy fogalmuk sincs arról mi is a lélek.

Egyébként kíváncsi lennék szerintük mi a lélek magyarázata és mire való egyáltalán.

2014. márc. 9. 00:48
 13/21 anonim válasza:
röviden megválaszolva: a földi élet egy próba, te döntesz, hogy milyen utat választasz, vele vagy nélküle
2014. márc. 9. 18:08
 14/21 nagylzs ***** válasza:

Én nem tudom hogy kinek van igaza, de annak nagyon örülök hogy van itt egy szakképzett teológus. Szeretnék többet tudni a hivatalos álláspontról! A következő kérdések merültek föl bennem az idézet kapcsán:

> Aki azt vallja, hogy az elmúlás után a puszta lélek tovább él Istennél, nem veszi elég komolyan sem a halált, sem a halálon aratott isteni győzelmet

Lehet hogy erre is én emlékszem rosszul, de mintha egy alap hittétel lenne, hogy Isten öröktől fogva ("az idők kezdete óta", ez is el szokott hangzani miséken) és örökké létezik. Ha ezt a hittételt elfogadjuk, akkor a "tovább él Istennél" kijelentésnek nincsen értelme. Nem csak a lélekkel kapcsolatban, hanem semmivel kapcsolatban, mivel az "örrökké"-nél semmi nincs tovább. Egy értelmetlen dolgot pedig nem lehet vallani! Ez nem hitkérdés: ez egyszerűen értelmetlenség. Tehát a mondat úgy hangzana helyesen hogy: "Aki azt vallja hogy az elmúlás után a puszta lélek tovább él Istennél, annak nem tiszta a gondolkodása és keressen föl egy orvost". Az eredeti állításnak akkor lenne értelme, ha Istenről feltételeznénk hogy véges ideig létezik - de olyan Isten fogalmat még nem láttam egy vallásban sem. A fenti idézet a legnagyobb jó szándékkal sem értelmezhető a számomra.

> A feltámadás bibliai fogalma össze nem hasonlítható a halhatatlanság görög eszméjével, amely szerint az ember lelke természeténél fogva romolhatatlan, és amikor a halál megszabadítja testi bilincseitől, belép az isteni halhatatlanságba.

Nem igazán értem, hogy mi a különbség az "isteni halhatatlanság" és a sima egyszerű halhatatlanság között? Miért kell rá jelzőket aggatni ha ugyan azt jelenti? De ez talán nem is fontos, a mondatot ettől még mondjuk hogy értem: a feltámadásban való hit nem egyezik meg a görög megfelelőjével.

> A Biblia szerint az emberi személy – jelenlegi, bukott állapotában – teljességgel a halál hatalmába kerül.

Mit akar az jelenteni hogy valaki a "halál hatalmába kerül"? Ez egy olyan nesze semmi fogd meg jól. Problémák:

* Nem arra vagyok kíváncsi hogy az "emberi személy" hová kerül, hanem hogy a lelke mennyi ideig létezik. De arra a kérdésre nem kaptam válasz. (Lehet, hogy csak nem a megfelelő idézetet vettük elő?)

* Az én "hatalom" fogalmam mindig egy (potenciálisan) tudatos élő dologhoz, vagy ilyen élő dolgok kollektívájához kapcsolódik. Hatalma lehet egy embernek, vagy egy emberek által alkotott csoportnak (szervezetnek, egyháznak stb.) Vagy hatalma lehet egy oroszlánnak az általa elejtett zsákmányon. Egy biztos: az én hatalom fogalmam olyan, hogy azt csak élő, potenciálisan tudatos dolgok képesek birtokolni. Csak nekik lehet tulajdonsítani. Bár szokás olyanokat is mondani hogy "a szokás hatalma" meg a "hagyományok hatalma" stb, de ezek átvitt értelemben értendők. A konkrét megnyilvánulásukban mindig egy élő gyakorolja a hatalmat. (Pl. egy konkrét, megszokásokkal teli ember kontrollálatlan vágyai vagy gyakorolhatnak hatalmat az ideáljai fölött stb.) Kérdés: a fenti idézetben a "halál" szó mit takar? Nyilván nem a halál tényét, de akkor mit? Talán a nagy kaszást? Tudomásom szerint a katolikus vallásban a kaszás halál figura nem egy létező lény. Mit olyan dolgot lehet itt érteni halál alatt, ami képes hatalmat gyakorolni egy ember lelke fölött?

* És a legfőbb kérdés: ha ezeket a dolgokat még meg is lehet magyarázni, akkor is nagyon zavar, hogy miért kell szándékosan homályos jelentésű fogalmakat használni? Ha például az ember lelkéről beszélünk, akkor miért nem vezetünk be rá egyértelmű terminust? Miért kell egyszer "lélek"-ként, utána meg "emberi személy"-ként hivatkozni rá? Vajon ez két különböző dolgot takar, vagy nem? Ha nem ugyan azt jelentik, akkor egyrészt engem továbbra is a lélek halhatatlansága izgat - akkor miért kezdünk el beszélni valami másról? Másrészt meg: lehet hogy egy pórnépnek tartott misén elmegy ez a szóhasználat, de egy teológus állásfoglalásban nem lehet csak úgy mindenféle definiálatlan fogalmakat belevágni mondatok közepébe, és azt várni hogy majd mindenki ugyan azt érti alatta. De persze lehet hogy megint én vagyok a hunyó, és csak arról van szó hogy már megint nem a megfelelő idézetet olvasom.

2014. márc. 9. 19:24
 15/21 anonim ***** válasza:
52%

Sziasztok!

Nekem az az érzésem, hogy mindketten teljesen félreértitek a dolgot. Senki sem vitatja, szerintem még a Tanúk sem a lélek létezését, a kérdés igazából az, hogy ki, hogyan definiálja a lélek fogalmát. Testtől független önálló entitásként, vagy a testtel együtt létező emberi részként. A Biblia szerintem egyébként elég egyértelműen fogalmaz:

"És formálta az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehelt az ő orrába életnek leheletét. Így lett az ember élő lélekké." (1Móz 2,7).

Mielőtt pálcát törnétek a Római Katolikus Hittudományi Akadémia néhai rektora felett belinkelem a teljes anyagot Dénes Ottó jóvoltából: [link]

Üdv. Péter

2014. márc. 9. 21:45
 16/21 A kérdező kommentje:

Kedves Péter.

Az általad említett idézet számomra azt jelenti, hogy miután megteremtette isten a "porból" az embert, az élet szikráját magával a lélekkel lehelte bele ebbe a halandó testbe. Szóval a test önmagában még nem lesz élő attól, hogy a redszer működik. Gondoljunk csak egy kómában fekvő emberre. Sőt, az is benne van, hogy így lett élő lélekké. Csak az él aki halandó. Istenre nem lehet azt mondani, hogy élő, hisz sose fog meghalni. Szimplán csak létezik. Szerintem azért lett élő a lélek, mert megkapta a halandó testét, így nyilvánvaló, hogy a lélek már korábban is létezett a testtől függetlenül.

2014. márc. 10. 00:53
 17/21 TwinbHUN válasza:
0%

Tisztazzunk valamit!!!! Nem minden keteszteny vallas vallja ugyanazt!! Kerdes hogy te melyiknek tetted fel a kerdest, melyik erdekel jobban!!Az en Krisztus koveto vallasom, azaz a biblia szerint (mert csak aut olvassuk, egyeb kiadvanyaink is erre ternek vissza) azert vagyunk mert Isten (Jehova, heberul vilagosan benne van a bibliaban : JHVH)

szereto kedvessege altal ugy gondolta hogy mi elveznenk az orok eletet. Csak hat Eva elcseszte az egeszet, gondolom ezt mar tudod. A lenyeg az, hogy Jehova ujra eltorli a gonosz embereket es Satant es akkor azok a halottak, akik igazan hittek benne, es kedvesek szemeben foltamadnak!!!! Az orok elet pedig nagyom szep lesz!!!

2014. márc. 22. 06:40
 18/21 A kérdező kommentje:
Nélküled biztos jobb lesz, te gyülölködő jehovista! ;)
2014. márc. 23. 00:43
 19/21 sanyo98 ***** válasza:

VEGIG MARADTAM A TEMANAL, OLVASSATOK!!!!

Az a helyzet hogy latni a valszokbol, de ugyanugy a kerdezon is, hogy egyaltalan nem ismereritek a bibliat, aki ismeri is az csak minimalisan, vagy rosszul, persze voltak jo megfogalmazasok.

Minden termeszet folotti dolog, amit lattok horrolfilmekben is , minden a bibliabol indul ki, csak kicsit maskepp vannak leirva az ero besztasok

Mivelhigy nekunk nagyobb hatalmunk van mint a satannak, de csakis ha mindent az Ur Jezus neveben teszunk.

Ha ismernetek a bibliat tudnatok, hogy a Isten , Adamot teremtette a fold urava, es azt az embernek adta, hogy munkalhassa. Mjd jott a satan es egy hazugsaggal ellopta adamtol ezt a cimet. ezert mondja a jezus, hogy "Ime jon e-vilag istene de bennem nincs semmilye" itt ugye tudjuk jol a satanrol beszel. Persze satan nem isten, csupan kepletesen mondta jezus, ugyertette hogy e vilag parancsoloja mert a vilag a satan szerint elnek, az akarataban vannak, csak ezt a mai napig sokan nem tudjak. jezus azert jott le hogy vissza vegye szamunkra ezt az foldi uralkodoi cimet, vissza a satantol. Es ezt irtam az elejen. mindent a Jezus neveben cselekdejetek. mert ha jezus neveben vagy, akkor te gyozted le a satant. jezusban maregyozted a satant csupan el kell venned ezt az ajandekot, mert jezus neked adta ezt a nevet. Egyszer egy kerszteny, aki ugyved volt azt mondta. "Jezus ugyvedi meghatalmazast adott, hogy hasznaljuk az o nevet.

Mivelhigy helyes forditas szerint a szent lelek nem jo, hanem a SZENT SZELLEM a megfelelo,

Az Atya a Fiu es a SZent Szellem neveben ~ in nómine Patris, et Filii, et Spirítus sancti.

Patris-Atya

Filii-Fiu

Spiritus- ugye sok nyelven hasonalatos szo-jelentese nem lelek, hanem szellem

tehat az ember csinalja a gyereket, es Isten minden emberbe beloltja a sajat szellemt, ami maga az elet. mint egy robotban egy csipp ami nelkul nem mozog az egesz

tehat lelekvandorlas az azt jelenti, hogy csupan itt a foldon nem megy at egyik testbol a masikba.

Isten nem fog teged megtisztitani, mert nem engeded neki. Ha vuszont szoba kered, es nem tartod magat a cselekedeteket is fontosnak , es nem ugy cselekszel, ahogy az Isten igeje mondja, akkor bizony meg mindig ellenalsz Istennek.

ha azt mondom szellem, akkor sokaknak egy ikyen lebego valami jut az eszebe.

de a szent szellemnek, aki egy szemely, szerintetek nincs semmije belulrol? akkor hogyan letezhet

a lelek fogalma-sajat ertelem erzelem szabad akarat

tehat a lelek hozza van kapcsolva a szellemedhez (szivedhez, ami ugyanaz)

es van a Szellemnek is sajat akaratja.

Isten nem akarja hogy te haborut, halalt betegseget elj at, ha vele vagy nem is kell atelned, csupan te nem vele vagy.

Es ezert kerdik az emberek: Hat van Isten? hol van Isten ilyenkor?

ott ahol eddig, csupan te vagy az ordog asztalanal, tudatlanul, vagy tudatosan. Istennek az a celja, hogy teli legy szent szellemel, ezaltal hittel, hogy a satan ne ragadjon el tole. el akar lopni teged a satan, Isten pedig ezert kuldte fiat, higy az o neveben hatalmad legyen folotte.

2016. máj. 2. 12:30
 20/21 sanyo98 ***** válasza:
ja es meg annyit, hogy Szellemi leny vagyok, van lelkem (ertelem erzelem akarat) es testbe elek
2016. máj. 2. 12:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!