Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták és teisták (hívők)!...

Openyoureye kérdése:

Ateisták és teisták (hívők)! Bele mennétek egy szerep csere játékba?

Figyelt kérdés

A játék lényege, hogy jobban megismerjük a másik oldal gondolkodás módját és érveinek felépítését egy későbbi közös alap/közös nevező létrehozásához. A jobb megértés talán segíthet a nagyobb viták és sértegetések elkerülésében is. szóval a

Játék menete:

Gondolom nem nagyon kell magyarázni a szerep cserét. Az ateista teista gondolkodás módot vesz fel és így érvel, a teisták pedig fordítva. Törekedjünk a logikusan megfogalmazott mondatok és kevésbé a sértegetések ironikusan való megfogalmazására. A sértegetések elkerülése végett a teisták(vagy hívők) az álateista nevet kapják, az ateisták pedig az álhívőt a szavak könyebb megkülönböztetése érdekében.

Akkor kezdeném is:

Azért lettem álateista, mert a világ működése megmagyarázható külső szemlélő vagy beavatkozó entitás nélkül is. Nincs szükség extra magyarázatokra a már megértett és elfogadott tényekről, úgy mint a kémiai reakciók, fizikai hatás ellenhatások, vagy éppen egy biológiai lény szervezetének működése. Ezen dolgok a feltételezett isten jelenlétében vagy anélkül is ugyan úgy működnek, hisz jelen esetben nincs róla tudomásunk, mégis minden így működik. Viszont ha elfogadjuk isten létét, abban az esetben sem változnak meg ezek a dolgok.

Egy kérdésem viszont mégis lenne a jelen lévő álhívőkhöz:

Mielőtt megismerkedtetek a vallás bármely formájával, előtte valószínűleg nem hittetek semmilyen felsőbbrendű entitásban(gondolom én). Miután felvettetek egy tetszőleges vallást mivel lett több az életetek? Mert ugye, csak adott valami pluszt az életben, hogy ha úgy döntöttetek, hogy: igen ez így jobb mint a korábbi életem. Legalábbis nekem a logika ezt diktálná: Ha valami jobbá teszi az életem valamilyen szempontból, azt szívesen használom, tanulom vagy élem a szerint az életem. Ha pedig valami nem jó a számomra, inkább kerülöm azt.

2014. jan. 15. 03:49
1 2 3 4 5 6
 21/53 anonim ***** válasza:

Drága #17!

Ki az a Rivulets of Silver Tears?

De a neve tényleg menő:)

2014. jan. 15. 14:33
 22/53 anonim ***** válasza:
Oké, jó szórakozást! :-)
2014. jan. 15. 14:35
 23/53 anonim ***** válasza:
Van más értelme a kérdésnek?
2014. jan. 15. 14:36
 24/53 anonim ***** válasza:
Nincs :-) Csak kicsit furán nézett ki, hogy úgymond mindkét oldalra "beálltál". De végül is miért ne?
2014. jan. 15. 14:38
 25/53 anonim ***** válasza:

Szeretek magammal beszélgetni, persze nem szoktam otthon a tükör előtt, de most jó ötletnek tűnt :)

Egyébként hívő vagyok és nem valószínűsíthető, hogy megváltozom.

Csak azt akartam bemutatni, hogy a játékban, művészetben, gondolatban bármit szabad. Néha ki lehet próbálni megsérteni magunkat. Megcáfolni a saját világunkat vagy átvenni a másik gondolatait, eltúlozni stb...

Csak arra kell figyelni, hogy ami nem éppen jó, azt ne vegye senki sem komolyan. (mert abból lehetnek balesetek).

2014. jan. 15. 14:43
 26/53 anonim ***** válasza:

Ez egy (ál)tudathasadás nálad?

Mi a hézag? Részemről (ál)normális vagyok, egész jó beleélnem magam, egy csomó mindent másképpen látok.

2014. jan. 15. 15:08
 27/53 anonim ***** válasza:
Én Jashinista lettem, és azóta jobban tűröm a fájdalmat! :) (De ugyan úgy tudom, hogy nincs isten) :)
2014. jan. 15. 18:26
 28/53 anonim ***** válasza:

Nekem már az is új, hogy a hívőknek van érvrendszere?

Vagy, ha van is, akkor az eddigi tapasztalatok alapján nem logikusak...ezáltal, mivel nem tudok logikátlanul gondolkodni (legalább is direkt :D ) nem tudok részt venni a játékban...

2014. jan. 15. 18:48
 29/53 anonim ***** válasza:

Azért vagyok álhívő, mert a tudományos megközelítése bizonyos karaktereknek eredendően baromság. Látható, hogy a reduktív fizikalizmus nem tud mit kezdeni a kvália-problémával, (azaz a tapasztalatok szubjektív, érzeti minőségével) és az összes empirikusnak tartott tudásuk elfelejtkezik a legfontosabbról: Az öntapasztalásról. Ez viszont nem empirikus, empirikusan nem értelmezhető, pedig mégis az első, legősibb tapasztalat. Erről rendszeresen elfelejtkeznek, holott ezt a tapasztalatot sem tudják empirikusan bizonyítani. Ez a jelenség Istentől eredeztethető transzcendentális megtapasztalás.

A tudományágak jeles szakértői közül rengeteg hívő akad, sőt, a filozófiában egyre többen jönnek rá, hogy a puszta fizikalista megközelítés egyszerűen elégtelen az emberi elme megmagyarázásánál.

A különféle filozófiai irányzataik alaptéziseit nagyon szeretik hangoztatni, de a legtöbbet semmilyen módon nem lehet se falszifikálni, se verifikálni, így a saját módszerükkel ütik agyon a saját érveléseiket.

2014. jan. 15. 18:57
 30/53 anonim ***** válasza:
Az is baromság amit a 29-es ír! Ritka hülyeség, de még mindig a bibliában volt a legtöbb hülyeség azok közül amiket olvastam! :D
2014. jan. 15. 19:02
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!