Kedves mormonok (ha vagytok itt)! Igaz hogy szerintetek Elohim és Jézus földönkívüliek?
Kedves Kérdező!
Igen, beszélek angolul és láttam már ezt a videót pár évvel ezelőtt, de most újra megnéztem.
Ez a videó nem az egyházunk hivatalos és autentikus tanítását tartalmazza, így valóban alkalmas lehet a lejáratásunkra azok számára, akik csak ez alapján tájékozódnak.
Aki elkészítette nem feltétlenül volt rosszindulatú ember, csak nagyon-nagyon egyszerű. Lehet, hogy az Ő fejében mindezek tényleg így álltak össze. Számos önmagában alapvetően helytálló állítást (nevet, szentírásbeli történetet) nagyon leegyszerűsített megfogalmazásban foglal össze, belekever néhány nem autentikus feltételezést és mindehhez egy rajzfilmes illusztrációt ad, ami a már egyébként is túlegyszerűsített mondatoknak sajátos óvodásszintű konnotációkat kölcsönöz.
Ha a Talmudról, Koránról, a Védákról, a Zend Avesztáról, a Bhagavad-Gitaról, a Változások Könyvéről, vagy más vallások szent iratairól, de akár Shakespeare drámáiról, Homérosz eposzairól, Thomas Mann regényeiről készítenénk ilyen szellemben 6-8 perces rajzfilmeket, akkor könnyen elhitethetnénk a tájékozatlan „földönkívüliekkel”, hogy az emberiség teljes kultúrkincse merő zagyvaság csupán.
A szentírások értelmezésére különösen alkalmatlan ez a módszer, hiszen Jézus tanításai például gyakran példabeszédek, tele szimbolikus utalásokkal, képekkel, metaforákkal. Egy szentírásbeli szövegnek szinte sohasem az elsődleges nyelvtani jelentése hordozza a lényeges információt (az isteni kerügmát), hanem a második, negyedik, ötödik… jelentésrétegek.
Maga a Mester így tanított erről:
Máté evangéliuma 13:10-13
„A tanítványok pedig hozzámenvén, mondának néki: Miért szólasz nékik példázatokban?
Ő pedig felelvén, monda nékik: Mert néktek megadatott, hogy érthessétek a mennyek országának titkait, ezeknek pedig nem adatott meg.
Mert a kinek van, annak adatik, és bővölködik; de a kinek nincs, az is elvétetik tőle, a mije van.
Azért szólok velök példázatokban, mert látván nem látnak, és hallván nem hallanak, sem nem értenek.”
Brigham Young prófétánk azt tanította, hogy a szentírások semmi más módon nem érthetők meg, mint azon Szent Szellem által, ami által azok eredetileg is adattak. Vagyis akkor értjük meg a szentírások üzenetét, ha őszinte vággyal, hittel és kizárólag Isten dicsőségére tekintő szemmel keressük a bölcsességet és akkor a Szentlélek áthatja majd elménket, és képesek leszünk elnyerni Krisztus Világosságát.
Nekem ez a véleményem erről.
Üdvözlettel:
Levente
Kedves Mindenki!
Azóta utánaolvastam kicsit jobban a mormonizmusnak és komolyan mondom, eddig a legnormálisabb keresztények, akikről valaha hallottam. Intelligensek, tanultak, szerények. Remélem a végén nektek lesz igazatok! :D
Üdv: egy instrumentalista
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!