Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Csak szerintem lehet bármit...

Csak szerintem lehet bármit belemagyarázni a bibliai történetekbe, hogy azután az ember a saját vallását igazolja általa?

Figyelt kérdés
2013. febr. 16. 00:08
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Szerintem a kérdező úgy érti, hogyha vitába keveredsz valakivel, aki alapul veszi a bibliát, akkor bármelyik pillanatban benyöghet valami idézetet, ami látszólag illik a mondandódra, pedig nem, vagy nem biztos.
2013. febr. 16. 17:07
 12/16 Ozmium42 ***** válasza:
Ha nem tűnt volna fel, a rosszindulatú emberek képesek bármibe bármit belemagyarázni. Ez igazán nem a Biblia hibája. Például az adónövelésbe is bele lehet magyarázni, hogy az valójában adócsökkentés.
2013. febr. 16. 23:19
 13/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Elsősorban ezt úgy értettem, hogy pl. Ádám és Éva meztelenségét is többen többféleképpen magyarázzák.

Vannak, akik szerint tényleg meztelenek voltak, de a meztelenség nem szégyen, hanem az istennel való ellenszegülés volt az, és azért kezdték el takargatni magukat, hogy elbújjanak előle, tehát akkor sem a meztelenségüket szégyelték. Más szerint viszont igen. Valaki szerint pedig nem is voltak meztelenek.

sok ilyet szoktam olvasni, pl. valaki szerint 6 nap alatt teremtette isten a Földen, és meg is indokolja, hogy a "nap" szó ott 24 órás napra vonatkozik, más szerint pedig több ezer év is lehet ez a nap, és ugyanarra a szóra vonatkoztat, de más jelentéstertalommal, vagy még beszúr egymásik biblia idézetet, stb.

2013. febr. 16. 23:32
 14/16 anonim ***** válasza:
Hát ezeket több ezer év távlatából néhány idegen nyelv utólagos fordításából nem lehet szó szerint venni. Aki tájékozottabb az egész logikájában, az nyilván tudja mire mit idéz, de ha olyannak mondja aki sose olvasta akkor ez csak süketek és némák párbeszéde lesz.
2013. febr. 17. 22:50
 15/16 A kérdező kommentje:
De épp azt mondom, hogy egyik és másik is tud bemutatni idézetet, hogy a saját igazát támassza alá, és mindegyik azt gondolja, hogy neki van igaza, az ő idézete a helyes.
2013. febr. 17. 23:16
 16/16 mustafa33 ***** válasza:

A Biblia szószerinti értelmezése időnként ördögi hiba. Jézus maga pedig gyakran beszél példabeszédekben, hogy a szellemiek megértésének módját segítse. Ezeknek mélyebb megértéséhez csak metaforikus, szimbolikus úton lehetett eljutni.

"A hitt hallásból van" de nyilván nem külső, hanem belső , szellemi, spirituális hallásról van szó. A Biblia, a hirdetett ige ördögi is lehet. A Sátán is használja még Jézus megkísértésekor is. A Biblia így válhat bálványá is és a belső vallási élmény is lehet beteges.

(Dr. Süle Ferenc: Előadások a családról és spiritualitásról. Spiritualitás mélylélektana és patológiája. Előadás Debrecenben 2012 február 23-án)

2013. febr. 17. 23:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!