Csak szerintem lehet bármit belemagyarázni a bibliai történetekbe, hogy azután az ember a saját vallását igazolja általa?
Köszönöm a válaszokat.
Elsősorban ezt úgy értettem, hogy pl. Ádám és Éva meztelenségét is többen többféleképpen magyarázzák.
Vannak, akik szerint tényleg meztelenek voltak, de a meztelenség nem szégyen, hanem az istennel való ellenszegülés volt az, és azért kezdték el takargatni magukat, hogy elbújjanak előle, tehát akkor sem a meztelenségüket szégyelték. Más szerint viszont igen. Valaki szerint pedig nem is voltak meztelenek.
sok ilyet szoktam olvasni, pl. valaki szerint 6 nap alatt teremtette isten a Földen, és meg is indokolja, hogy a "nap" szó ott 24 órás napra vonatkozik, más szerint pedig több ezer év is lehet ez a nap, és ugyanarra a szóra vonatkoztat, de más jelentéstertalommal, vagy még beszúr egymásik biblia idézetet, stb.
A Biblia szószerinti értelmezése időnként ördögi hiba. Jézus maga pedig gyakran beszél példabeszédekben, hogy a szellemiek megértésének módját segítse. Ezeknek mélyebb megértéséhez csak metaforikus, szimbolikus úton lehetett eljutni.
"A hitt hallásból van" de nyilván nem külső, hanem belső , szellemi, spirituális hallásról van szó. A Biblia, a hirdetett ige ördögi is lehet. A Sátán is használja még Jézus megkísértésekor is. A Biblia így válhat bálványá is és a belső vallási élmény is lehet beteges.
(Dr. Süle Ferenc: Előadások a családról és spiritualitásról. Spiritualitás mélylélektana és patológiája. Előadás Debrecenben 2012 február 23-án)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!