Valamelyik gyülekezetben miért olvassa fel a pap névszerint az Isten dicsőségére adakozókat?
Valahol azt írja a Biblia, hogy úgy adakozz, hogy a jobb kezed ne tudja mit ad a bal mert így kedves az Úrnak. A prédikáció után a hirdetések után felolvassa a pap, hogy x y mennyit adakozott Isten dicsőségére. Ez nem a Szentírás arculcsapása? Miért nem lehet azt mondani: adakozni akartok? ott a persely tegyétek bele. Valamelyik gyülekezetben nem mond a pap neveket pl. egy keresztény család Isten dicsőségére x összeget adományozott.
Régebben meg volt egy olyan prédikáció amikor ezeket az adakozókat prédikálta ki "...ülnek peckesen a padban és várják, hogy mikor olvassák a nevüket és az adományukat...", ezután a prédikáció után sokan haragudtak a papra.
Ez miért van, hogy ami a Bibliában van annak az ellenkezőjét teszi a pap a szószéken? Miért nem mondja, hogy többé ilyen adományokat nem fogadunk, mert ez a Szentírás szerint nem kedves az Úrnak?
Simán letagadnák, mondván, hogy náluk nincs ilyen és nem is halottak erről.:D Lehet, hogy még azt is a fejedhez vágná, hogy be akarod sározni a rágalmaiddal az egyházat.
Érdekes dolog ez az adományozás, mindenhol van, mindenki tudja, mégis tagadják, hogy erre ösztönzik a híveket, hol finoman, hol konkrétabban.:D De Mustafának teljesen igaza van abban, hogy nem a mi dolgunk, hanem az övék.
Bocsánatot kérek a kérdezőtől,Mustafának szeretnék válaszolni
Kedves Mustafa.
Mi Jehova Tanúi sosem mondtuk, hogy nincsen adomány elrendezés.
Nálunk is van. De nálunk nem olvasnak fel neveket, és az adományokat mindenki úgy teszi bele a ládába, hogy senki ne lássa, mikor mennyit adakozik, hogy ne legyen senki beszéd tárgya, vagy hogy egyeseket kiemeljenek, mert sokat tudnak adni másokkal szemben. Ez megalázó lenne azokra akiknek nincs annyi jövedelmük, és vannak akik nem is tudnak adakozni.
Mint ahogy Jézus mondta az özvegy asszony esetében.
Más felől mi nem propagálunk senkit és semmit, nincsenek reklámok, vagy erre utaló tv műsorok sem, nem tudom miről beszélsz itt butaságokat.
A kiadványok pedig nem reklámok.
Hanem a biblia jobb megértéséhez tanulmányozásához nyújt segítséget.
Jó lenne a rossz indulatodat megszüntetni.
Kérdező, az utolsó mondat a kérdésed alatt nem azt sugalja amit a kommentben írtál, ezért mondtam amit mondtam. Ott a visszautasítást javaslod.
33%-os JT, ha így van ahogy írod, akkor az dícséretes.
A többinek, a katolikus papok úgy szólítják fel a híveket az adakozásra, hogy bemondja mire melyik perselyben gyűjtenek. Ez név nékül van. (vannak egyesek akik látványosan teszik, de ez saját akciójuk). Régen a miséken a perselyezést a sekrestyés intézte hosszú nyelű zárt perselyel amiben nem lehetet látni ki mennyit tett. Ma vamelyik élelmes pap kitalálta a nyitot kosárkába gyűjtést, amiben látni a bankókat. Ez a híveknek sem tetsző dolog. A reformátusoknál bevett szokás a név szerinti felolvasás, ki mennyit adott egyházadóként, templomra, villanyra, Isten dicsőségére és az a formula is ahogy felszólítják a híveket az adakozásra: Isten szereti a jókedvű adakozókat. ők ezt nem is titkolják, nem tagadják le!
(A muszlimoknál az egyik alapkötelesség az adakozás a szegényeknek (nem az egyháznak!), és nem szabad vele hivalkodniok, ez bűn lenne.)
33%-os JT, én propagandát írtam nem reklámot. Van a kettő között egy kis különbség. Propagálni nézeteket is szokás, ez nézetek terjesztésének egyik elfogadott módja. Vagyis az Őrtorny, az Ébredjetek és a tematikus kiadványok bizony a hit propagálására szolgálnak a szó minden pejoratív értelmezése nélkül és (hozzállás szerint) pozitívan is értékelhető. A reklám az figyelemfelkeltés rábeszélés módszerével, a propaganda a meggyőzés módszerét használja a saját oldalra állításhoz.
amire pedig a szabadkőm↓1vesség szekerének tolásával utaltam, az az, hogy a ti apolitikusságotokkal, a politikába és e világ igazgatásának dolgiba be nem avatkozásotokkal szabad teret hagytok azoknak ekik ezt kihasználják hatalomszerzésre és uralkodásra (igaz szerintetek ideiglenesen, de az bizony eltarthat még sok generáción átt)
Nálunk is zárt a persely és senki sem figyeli ki mennyit dob bele.
Viszont egyszer hallottam, hogy egy lelkész megköszönt egy nagyobb adományt valakinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!