Miért kell még mindig a keresztényeknek Ádám és Éva bűne miatt szenvedni?
A keresztény vallás az eredendő bűnben hisz, ami minden emberre vonatkozik. A bűnök "öröklése", amit Jézus eltörölt nem erre vonatkozik.
Nem vagyok teológus, se mélyen vallásos szóval aki jobban tudja az javítson ki nyugodtan.
Nézzünk egy példát: Mit mondanál rólam?
Szerintem az evolúció egy vallás, mely pusztán hipotézisekből áll. Az eddigi legostobább vallás. Szerintem Isten alkotta körülbelül 6000 éve a világot hat nap alatt, majd másfél évezredre rá özönvizet bocsájtott a földre. Melyet bizonyít a földrétegek, fosszíliák, kőolaj, szén.
Ehhez, illetve rólam mit mit mondanál? :)))
Szerintem azt, hogy bolond vagyok, de ez a minimum, igaz?
Márpedig Krisztus ezt mondta:
Mt 5,22 "Én pedig azt mondom néktek, hogy mindaz, a ki haragszik az ő atyjafiára ok nélkül, méltó az ítéletre: a ki pedig azt mondja az ő atyjafiának: Ráka, méltó a főtörvényszékre: a ki pedig ezt mondja: Bolond, méltó a gyehenna tüzére."
Ezt olvashatjuk a vízözönnél:
"Nem átkozom meg többé a földet az emberért, MERT AZ EMBER SZÍVÉNEK GONDOLATJA GONOSZ AZ Ő IFJÚSÁGÁTÓL FOGVA; és többé nem vesztem el mind az élő állatot, mint cselekedtem."
Nem Ádám és Éva miatt bűnhődünk, hanem azért, mert gonoszak vagyunk. A kívánságainkkal, vágyainkkal, tetteinkkel, gondolatainkkal. A Biblia szerint minden ember vétkes.
"és akképen a halál minden emberre elhatott, mivelhogy mindenek vétkeztek;" Rm 5,12
Nem tudom, nekem nem tömték ilyennel a fejemet, mégis, felnőttként rá kellett jönnöm, hogy de, az vagyok.
Szerinted a gyerek az ártatlan bárány, a maga irigységével, szófogadatlanságával, féltékenységével, egoizmusával? Egy szeretni való, tüneményes egy gyerek, de nem ártatlan. De nem a gyermekek miatt gonosz a világ, hanem az emberek a gonoszak. Ez alól egy gyerek sem kivétel.
"Szerintem az evolúció egy vallás, mely pusztán hipotézisekből áll. Az eddigi legostobább vallás. Szerintem Isten alkotta körülbelül 6000 éve a világot hat nap alatt, majd másfél évezredre rá özönvizet bocsájtott a földre. Melyet bizonyít a földrétegek, fosszíliák, kőolaj, szén"
Ha az evolúció egy hipotézis, akkor a biblia egy megahipotézis. A kőolaj kialakulásának ideje 1-2 millió év, egy sima özönvíz nem képes létrehozni. Tanulj geológiát, mielőtt sületlenségeket írsz. A fosszília az állatok, növények vagy más élő szervezetek megkövesedett vagy egyéb módon megőrződött maradványai, illetve lenyomatai, mely szintén több millió év produktuma.
Egy másik kommentelőnek:
"Nem Ádám és Éva miatt bűnhődünk, hanem azért, mert gonoszak vagyunk. A kívánságainkkal, vágyainkkal, tetteinkkel, gondolatainkkal. A Biblia szerint minden ember vétkes."
Ha nem lennének az általad felsorolt tulajdonságaink, akkor zöldségek lennénk egy zárt osztályon. Ez tetszene istennek?
Egy gyermek ha megszületik, igenis ártatlan. Sajnos az őszinte reakciói idővel kontrollálódnak. Nem gonoszak, egyszerűen őszinték.
Méghogy vétkeztünk, meg alapból gonoszak vagyunk, ostobaság. Biztos hogy isten célja a folyamatos bűntudatkeltés?
A keresztényeknek NEM kell még mindig Ádám és Éva bűne miatt szenvedni:
1. Nem pontos kifejezés az, hogy Jézus Krisztus eltörölte ezt a törvényt; én inkább úgy mondanám, hogy Ő megváltott minket MINDEN átokból, így a törvény átkától is.
2. A Bibliát sajnos sokan sok helyen és sokféleképpen félreértik, félremagyarázzák; ezekből pedig sajnálatos módon már rengeteg probléma volt a történelem folyamán.
Az "eredendő bűn" tana az egyik ilyen tévelygés. A bűn következményei hatottak el minden emberre, ill. a bűnök cselekvésére való hajlam megvan mindenkiben; de maga a bűn nem öröklődik.
Azt a kérdést nem tudom értelmezni, hogy az első emberpár utáni ötödik generáció miért nem tudott Jézus tanításáról... Pontosítanád?
Az pedig mindenképp fontos, hogy az általad említett Mózes könyvében a vonatkozó igeversek pontosan így szólnak: "És az Úr elvonult őelőtte és kiáltott: Az Úr, az Úr, irgalmas és kegyelmes Isten, késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú és igazságú. Aki IRGALMAS MARAD EZERÍZIGLEN; megbocsát hamisságot, vétket és bűnt: de nem hagyja a bűnöst büntetlenül, megbünteti az atyák álnokságát a fiakban, és a fiak fiaiban harmad- és negyedíziglen." (2Mózes 34:6-7)
Azért ez nagyságrendbeli különbség is. :)
De még egyszer: Jézus Krisztus által kegyelem alatt vagyunk, és Ő minden átkot megtört. Ez is az evangélium része. :)
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!