Mit gondoltok istenről?
én nem vagyok isten káromló vagy ilyesmi,de nem hiszek benne,hiszen ha létezne nem lenne gazdag szegény,boldog és boldogtalan,nem hagyná hogy kis gyerekek éhezzenek stb..
íme egy kis video az ördög ügyvédje című filmben,lehet sokan nem értenek egyet,de szerintem van benne valami amit Al Pacino mond :
http://www.youtube.com/watch?v=LQPWdEqB8V4
@Berta:
Bakunyin írta, csak gondoltam, ha mögé írom, akkor egyből leszavazza mindenki. ("if God really existed, it would be necessary to abolish Him." erre keress rá)
"I could prove God statistically." /George Gallup/
"I can prove anything by statistics except the truth." /George Canning/
Meg egy vicc:
Three statisticians went out hunting, and came across a large deer. The first statistician fired, but missed, by a meter to the left. The second statistician fired, but also missed, by a meter to the right. The third statistician jumped up shouting in triumph, "On the average we got it!"
"Maybe an atheist cannot find God for the same reason a thief cannot find a policeman." /Lawrence J. Peter kanadai író/
Ezt sajnos nem igazán értem. Esetleg arra utal, hogy a tolvaj, ha szüksége lenne rendőrre, nem kérheti a segítségét, mivel akkor lebukna? Tehát az ateista azért nem fordul Istenhez, mert Istennek nem tetsző tetteket vitt véghez?
"There is not enough darkness in all the world to put out the light of even one small candle." /Robert Alden, amerikai író, teológus/
Ennek nincs értelme. A sötétség a fény hiánya, miért nyelné el a fényt?
"I have spent a lot of time searching trough the Bible for loopholes." /W. C. Fields amerikai színész, író/
És, talált?
"I gave in, and admitted that God was God."/C. S. Lewis Angol író, gondolkodó/
Tehát, ha jól értem, megpróbálta megérteni Istent, de feladta. Ez nem bizonyít semmit.
"Egyébként meg leszokhatnál a trollkodásról ebben a kategóriában; nagyon nem vagyok hozzászokva, hogy a te válaszaidat jelentgessem be; kicsit furcsa érzés...
De most elkéstem: Azt írta ki, hogy már vizsgálják... :)"
Nem szándékoztam trollkodni, csak leírtam a véleményem. Sajnálom ha megsértettelek, nem tudtam hogy a valláskritika témakörben nem szabad vallásellenes kijelentéseket tenni. Örülök hogy jelentettél, nem kellett volna leírnom a véleményem! :)
Egyébként mielőtt összevesznénk, felőlem abban hiszel, amiben akarsz, amíg ezt magánügyként kezeled. De az intézményesített vallásokat elítélem.
@rejehw:
Bocsika, nem sorban megyek, hanem impulzivitásom alapján...
"Egyébként mielőtt összevesznénk, felőlem abban hiszel, amiben akarsz, amíg ezt magánügyként kezeled. De az intézményesített vallásokat elítélem."
Összeveszni veled? Isten őrizz. :))
Amúgy nem vagyok olyan harapós, mint amilyennek látszom; legalábbis nem mindig. Tudod, amelyik kutya ugat...
Köszi, hogy megengeded, hogy abban higgyek, amiben akarok. Tényleg rendes tőled, vannak itt néhányan, akiknek fáj, ha valaki hisz Istenben. :)
Nem tudom, mit értesz "magánügyként kezelés" alatt, de nem szokásom másokra ráerőltetni a véleményemet, a hitemet. Max. elmondom vagy leírom, aztán mindenki azt kezd vele, amit akar.
Intézményesített vallások alatt pedig a "történelmi keresztény egyházakat" érted, ha jól gondolom. Nem tartozom egyikhez sem, ha ez megnyugtat. :)
"Nem szándékoztam trollkodni, csak leírtam a véleményem. Sajnálom ha megsértettelek, nem tudtam hogy a valláskritika témakörben nem szabad vallásellenes kijelentéseket tenni. Örülök hogy jelentettél, nem kellett volna leírnom a véleményem! :)"
Mint írtam, amikor én rányomtam a behajtani tilos táblára, már azt jelezte vissza, hogy nem lehet jelenteni, mert már vizsgálják. Ha félreérthetően fogalmaztam, akkor elnézést.
Nem sértettél meg, csak tele van a hócipőm némely alakokkal, akik értelmesen nem tudnak hozzászólni egy-egy témához, csak a h.lye szövegeiket nyomják ész nélkül. Ezt most nem rád értem konkrétan, bár igazán érdemi választ tényleg nem láttam még itt tőled. Két érdekes kérdés a témában, kukk bele:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
A 2.-nak van még egy érdekessége, amire már nem is emlékeztem: Benne voltál, és leléptél. Szóval, már két válasszal lógsz nekem. :)
Az ebben hivatkozott kérdést nem adta ki a Google, a megválaszoltjaim között meg nincs kedvem keresgélni, úgyhogy kénytelen voltam ezt belinkelni, bocsi. :)
Az idézetednek így már nem nézek utána, elég volt a szerzőnek... Nem tudtam, hogy anarchista is vagy... :)
Tudod, sokat számít, hogy ki az, aki mond valamit. Mutatok egy kérdést, olvasd végig, légy szíves az alábbi és a következő oldalt, szerintem nagyon tanulságos:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Az idézeteket onnan másoltam, ezekről pedig sorban:
1. Ok, 1:1 :)
Tudok még egy statisztikásat, de ha leírom, akkor 2:1 lesz neked. :)
Na, jó, de csak azért, mert úgyis csak urbanlegend... Tessék, itt van több is:
A vicc jó. :)
Kicsit hasonló ehhez, de nem tudom, ki mondta: Ha az egyik kezedet forró vízbe rakod, a másikat jéghidegbe, akkor nagyon pocsékul fogod érezni magad, holott statisztikailag teljesen jól vagy. :)
2 . << "Maybe an atheist cannot find God for the same reason a thief cannot find a policeman." /Lawrence J. Peter kanadai író/
Ezt sajnos nem igazán értem. Esetleg arra utal, hogy a tolvaj, ha szüksége lenne rendőrre, nem kérheti a segítségét, mivel akkor lebukna? Tehát az ateista azért nem fordul Istenhez, mert Istennek nem tetsző tetteket vitt véghez? >>
Nem rossz elgondolás. :)
Én úgy fordítottam le magamnak, hogy a tolvajnak – teljesen érthető okokból - esze ágában nincs rendőrt hívni a bűncselekmény elkövetése közben ... Fél tőle, tudja, hogy megkapja a büntetését.
Ebben azért van annyi csavar, hogy Isten nem ilyen, ha még időben észbe kap az ember, akkor nem büntet, hanem egyszerűen elengedi a büntetést, megbocsát. Tudod, benne van a Bibliában; remélem, abban is, amit a múltkor mutattál... :)
3. << "There is not enough darkness in all the world to put out the light of even one small candle." /Robert Alden, amerikai író, teológus/
Ennek nincs értelme. A sötétség a fény hiánya, miért nyelné el a fényt? >>
"put out" = eloltani, kioltani. Tehát: "Az egész világon nincs elég sötétség ahhoz, hogy akár csak egyetlen apró gyertya fényét is eloltsa." - Így jobb? (Saját ford.)
De ha fizikában gondolkodsz, akkor így is, úgy is ugyanoda jutsz; tehát próbálj meg elvonatkoztatni ettől. :)
4. << "I have spent a lot of time searching trough the Bible for loopholes."
/W. C. Fields amerikai színész, író/
És, talált? >>
Nem tudom, de nem hiszem; én is próbálkoztam már, de még nem sikerült. :)
Próbáltam rákeresni a sztorira, a Wiki ennyit ír: Fields spent his last weeks in a hospital, where a friend stopped by for a visit and caught Fields reading the Bible. When asked why, Fields replied, "I'm checking for loopholes."
5. << "I gave in, and admitted that God was God."
/C. S. Lewis Angol író, gondolkodó/
Tehát, ha jól értem, megpróbálta megérteni Istent, de feladta. Ez nem bizonyít semmit. >>
Nagyon nem jól érted. Szó szerint: "Feladtam, és elismertem, hogy Isten – / az Isten." [Szintén saját ford.; Hé, én eddig azt hittem, te beszélsz jobban angolul. Vagy csak beraktad a múltkor azt a linket, hadd szenvedjek vele? Ejnye-bejnye. :) ]
C. S. Lewis történetét megtalálod a fentebb linkelt 2. gyk-s kérdésben, Wikivel együtt. Röviden csak annyit róla, hogy ateista volt sokáig, és hívő barátja, R. R. Tolkien, A gyűrűk ura írójának hatása játszott nagy szerepet a megtérésében.
Na, akkor remélem, közeledtek az álláspontok. Le ne merj lépni megint válasz nélkül. :)
Ja, és még annyit, hogy ne foglalkozz nagyon a pontozással. Itt az ateisták a hívőket pontozzák le, a hívők meg az ateistákat, általában a tartalomtól szinte teljesen függetlenül.
Engem az ateisták azért pontoznak le, mert hívő vagyok; a nagyegyházak tagjai azért, mert nem az ő kutyájuk kölyke vagyok; aztán úgy általában a konzervatívak azért, mert egy-két dologban liberálisabb vagyok náluk; a libbantak meg azért, mert néhány dologban igen-igen konzervatív vagyok... Persze tisztelet a kivételnek.
Na, ezt add össze. :)
@Berta:
"Az idézetednek így már nem nézek utána, elég volt a szerzőnek... Nem tudtam, hogy anarchista is vagy... :) "
Attól, hogy egy anarchistától idézek, még nem feltétlenül kell anarchistának lennem. Most épp szerencséd volt, mivel annak tartom magam :)
"Tudod, sokat számít, hogy ki az, aki mond valamit."
Nem értek egyet, sőt, szerintem ez érvelési hiba. Például el kéne utasítanom mindent, amit Bakunyin mondott, csak azért, mert antiszemita volt?
"Nagyon nem jól érted. Szó szerint: "Feladtam, és elismertem, hogy Isten – / az Isten." [Szintén saját ford.; Hé, én eddig azt hittem, te beszélsz jobban angolul. Vagy csak beraktad a múltkor azt a linket, hadd szenvedjek vele? Ejnye-bejnye. :) ]"
Értem az angolt, azt nem értem hogy ez mit akar jelenteni, és mi köze az én idézetemhez.
De most rákerestem, és az idézet bővebben így szól:
"Éjszakáról éjszakára, valahányszor egy pillanatra is abbahagytam a munkát, mindig ezt a kitartó, kérlelhetetlen közeledését éreztem annak, akivel annyira komolyan kerültem a találkozást. Amitől a legjoban féltem, végül is bekövetkezett. 1929 tavaszán megadtam magam, s elismertem, hogy Isten: Isten, és letérdeltem és imádkoztam: azon az éjszakán talán én voltam a legelvetemültebb és legvonakodóbb megtérő bűnös egész Angliában. Akkor még nem láttam, ami most annyira egyértelmű és nyilvánvaló: az isteni alázatot, amely még ilyen feltételek mellett is befogadja a megtérőt. A tékozló fiú legalább a saját lábán ment haza. De ki imádhatja méltóképpen azt a szeretetet, amely kitárja a kapuját még annak a tékozlónak is, akit úgy cipelnek be, miközben rúgkapál, durcásan ellenkezik, s minden irányban a menekülés lehetőségét keresi?"
Tehát ő igazából már azelőtt is hitt Istenben, csak nem akarta bevallani magának? Biztos vannak hasonló ateisták itt is, de kétlem, hogy én ilyen lennék.
"De ha fizikában gondolkodsz, akkor így is, úgy is ugyanoda jutsz; tehát próbálj meg elvonatkoztatni ettől. :) "
Tehát azt szeretnéd, ha arra gondolnék, hogy a sötétség az emberi gonoszság, a fény pedig a jóság, igaz? :)
@rejehw:
"Attól, hogy egy anarchistától idézek, még nem feltétlenül kell anarchistának lennem. Most épp szerencséd volt, mivel annak tartom magam :) "
1. mondat: teljesen igaz. De ott van ám a smiley nálam is, nem láttad?
2. mondat: Jajjj....
<< "Tudod, sokat számít, hogy ki az, aki mond valamit."
Nem értek egyet, sőt, szerintem ez érvelési hiba. Például el kéne utasítanom mindent, amit Bakunyin mondott, csak azért, mert antiszemita volt? >>
1.: Én nem tanultam sem teológiát, sem vitatkozni; nem is szeretek vitázni, ezért nem is nagyon szoktam. Részemről ez most sem egy vita, hanem egy beszélgetés. Úgyhogy hagyjál engem békén az "érvelési hibákkal", legyél szíves, azt se tudom, mi az. :)
2.: Mondhatnám, hogy vak tyúk is talál szemet [sőt, vastyúk is talál szeget :) ], de inkább ismét figyelmedbe ajánlom az előző válaszban belinkelt oldalakat. Igaz, elrontottam az előbb, mert a forrásokról a 3. gyk-s kérdésben van szó, nem a 2.-ban. Nem írom le még egyszer az egészet, tessék elolvasni.
"Értem az angolt, azt nem értem hogy ez mit akar jelenteni, és mi köze az én idézetemhez. "
Csak gondoltam, ha már idézgetünk, hát legyen... De tőlem mesélhetünk vicceket is. :)
És ha elolvastad volna az előbb említett linkeket, akkor nem kellett volna rákeresned. De nem baj, úgyis rég olvastam már ezt, ha egyáltalán...
"Tehát ő igazából már azelőtt is hitt Istenben, csak nem akarta bevallani magának? Biztos vannak hasonló ateisták itt is, de kétlem, hogy én ilyen lennék. "
Úgy emlékszem, vallásos családban nőtt fel, de belázadt (sokan vannak így...); aztán próbálkozik az ember a tagadással, közönnyel... Aztán meg – jó esetben - megadja magát. Megint egy idézet, nem emlékszem, honnan van: "Az igazság az a tuskó, amibe az ember időnként belebotlik, de legtöbbször feltápászkodik, és továbbmegy."
Tudom, azt fogod írni, hogy ez kétélű dolog... És ez igaz is. Úgyhogy írok még egy kicsit... :)
"Either this is not the Gospel, or we are not Christians." (Thomas Linacre, tudós, VIII. Henrik udvari orvosa mondta, miután élete vége felé elolvasta az Evangéliumot.)
"I asked the Lord how much He loved me. He said <I love you this much>, and He spread his arms and died." (internet graffiti)
"Tehát azt szeretnéd, ha arra gondolnék, hogy a sötétség az emberi gonoszság, a fény pedig a jóság, igaz? :) "
Okos... Igen, például ez is egy lehetséges megoldás. De van más lehetőség is, úgyhogy gondolkodhatsz még. :)
Erről jut eszembe: "Az élet olyan, mint a matekóra: mihelyst megoldottál egy feladatot, máris kapod a következőt." (ismeretlen)
Jó olvasást. :)
@Berta:
"2. mondat: Jajjj.... "
Gondolom ez negatív visszajelzés volt, de ezzel már nagyon eltérnénk az eredeti kérdéstől, ha gondolod, privát üzenetekben megbeszélhetjük ezt is.
"1.: Én nem tanultam sem teológiát, sem vitatkozni; nem is szeretek vitázni, ezért nem is nagyon szoktam. Részemről ez most sem egy vita, hanem egy beszélgetés. Úgyhogy hagyjál engem békén az "érvelési hibákkal", legyél szíves, azt se tudom, mi az. :) "
Ha ez megnyugtat, én se tanultam, de szerintem ez akkor is (logikai? érvelési? gondolati?) hiba. Nem ítélhető el egy gondolat csak azért, mert a forrását elítéled. Remélem érthető, mit próbálok mondani.
Elolvastam a linkelt kérdéseket már az előző válasz előtt is, de továbbra is tartom az álláspontom. Sőt, a Nietzsche idézetnél megpróbáltam utánajárni, hogy az elmeháborodás után, esetleg előtte mondta, de nem sikerült kiderítenem. Pl. ezért is gondolom, hogy nem szabad az idézetet csak a forrása miatt elutasítani.
@rejehw:
Hát, ööö, izé...
Annyira nem szeretném megbeszélni. Még a végén megfűznél, és én is anarchista lennék... :)
Á, nem; de igazából egyetlen egy kérdés piszkálja a csőrömet veled kapcsolatban már elég rég óta, de nem akartam külön emiatt privátot írni.
Jó, akkor szerinted hiba; persze nem zárom ki, hogy jöhet egy-egy jó gondolat bárkitől. Bálám szamara is megszólalt egyszer, ha ismered a sztorit... :)
A Nietzsche idézettel én is ugyanígy tettem még akkor, amikor belebonyolódtam a nyomozásba, eredmény semmi.
Szóval, akkor dönts te privát ügyben, én nem tudok. :)
Új vagyok, nem olvastam végig az előzőeket.
De filmet én is tudok. :D 1:20 körül kezdődik.
http://www.youtube.com/watch?v=JcFbcnOXJgs
A Földet mi magunk rontottuk el, mert sokan engedtek a rossz kísértésének vagy elfordultak Istentől, mert a világ romlottságára Istentől várnak megoldást az ülő gumóikon csücsülve.
Gondolom ezt már írták előttem, nem akartam senkit untatni. Bocsánat.
@rejehw:
Ébresztő! :)
Bocsi, nem bírom kivárni, amíg válaszolsz. Ide kukucs, mit találtam neked:
Vagyis igazság szerint kb. egy hónapja találtam; csak most épp próbálok rendet rakni a cuccaim között, így "újrataláltam".
(Hogyan keletkeznek az új szavak...)
Szóval, szerintem nagyon jó kis írás, továbbá a kommentelők között rábukkanhatsz majd egy rokonlélekre. :))
@Berta:
"de igazából egyetlen egy kérdés piszkálja a csőrömet veled kapcsolatban már elég rég óta, de nem akartam külön emiatt privátot írni."
Itt is felteheted, csak gondoltam megkíméljük a kérdezőt attól, hogy végig kelljen olvasnia egy olyan beszélgetést, aminek már semmi köze az eredeti témához.
"Ide kukucs, mit találtam neked:"
Elolvastam, találó kis írás. A "szélsőséges ultraliberális" hozzászólót viszont nem találtam túl szimpatikusnak :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!