Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Honnan vesszük, hogy a Tízpara...

Honnan vesszük, hogy a Tízparancsolatból "Ne ölj!" csak az emberekre vonatkozik, s állatokat ölni szabad?

Figyelt kérdés
2007. júl. 8. 12:17
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Én mint "bigott polgártárs" azt tudom csak erre válasziolni, h. a Bibliában egyértelműen benne van (az özönvíz utáni részben), h. az állatokat meg lehet enni.

Remélem, érthető voltam, és nem támadó. :)

2007. júl. 8. 14:52
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
úgylátszik én is a bigott polgártársak közé tartozom(hihi). Én is ilyen reakcióra számítottam. A bibliában tényleg szerepel, hogy az állatokat megehetjük, az Ádám-Éva sztoriban is. A bibliában így szerepel: (1Móz 1:26 ) És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon
2007. júl. 11. 13:03
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

De van konkrétabb is: Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelűl; a mint a zöld fűvet, nektek adtam mindazokat.

4. Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek. (1.Móz9:3-4)

2007. júl. 12. 09:00
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan erről van szó! A Biblia az állatok felé helyezi az Embert, mint a teremtés koronáját. A Tíz Parancsolat erkölcsi törvényei tehát az állatokra nem vonatkoznak.

Én amúgy Evolucionista vagyok. Egyszerre hiszek az Ember nagyszerűségében és a Természettel való szimbiózisának szükségességében. Az állatokat tehát meg lehet enni, ha az elkerülhetetlen. De ha leölök egy állatot, akkor már tartozom annyival a Természetnek, hogy egy nagyobb közösség számára teszem hasznossá a leölt állat testének csaknem egészét. Remélem, ez érthető volt így.

2007. szept. 22. 14:04
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Az előttem elhanzottakhoz csak annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy amennyire tudom, a helyes fordítás így hangzana: "Ne gyilkolj!" (= ne ölj embert).
2007. okt. 25. 16:27
 6/12 anonim ***** válasza:
90%
Állatot ölni az élelem miatt nem bűn.Élvezetből legyikolni a saját szórakozásunkra már bűn.
2008. jan. 22. 09:26
 7/12 anonim válasza:
60%
ezt útálom az ilyen isteni flinc flanc-ban! az állatok ugyan úgy élőlények! isten meg bekaphatja ha nem így tartja!
2009. márc. 13. 13:13
 8/12 anonim ***** válasza:
23%
mert az emberek azt hiszik, hogy többek az állatoknál. pedig csak rosszabbak.
2009. júl. 7. 16:11
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

A probléma valahol, ott kezdődik, hogy ott van a "Ne ölj!", majd utána hosszú oldalakon át sorakoznak a kivételek. Kezdve rögtön az aranyborjú miatti tömegmészárlással. Nem is szólva az Ígéret Földjének meghódítása során lemészárolt nőkről és gyerekekről.

Az Ószövetségi törvényekben majd minden vétség (pl. munkavégzés szombaton) büntetése halálra kövezés.

Kész csoda, hogy oda eljutottunk, amikor egyáltalán a Tízparancsolat ilyetén interpretálása felmerül.

2009. okt. 29. 19:58
 10/12 anonim válasza:
Miért?Az emberekre vonatkozik?
2010. jan. 5. 12:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!