Honnan vesszük, hogy a Tízparancsolatból "Ne ölj!" csak az emberekre vonatkozik, s állatokat ölni szabad?
Én mint "bigott polgártárs" azt tudom csak erre válasziolni, h. a Bibliában egyértelműen benne van (az özönvíz utáni részben), h. az állatokat meg lehet enni.
Remélem, érthető voltam, és nem támadó. :)
De van konkrétabb is: Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelűl; a mint a zöld fűvet, nektek adtam mindazokat.
4. Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek. (1.Móz9:3-4)
Pontosan erről van szó! A Biblia az állatok felé helyezi az Embert, mint a teremtés koronáját. A Tíz Parancsolat erkölcsi törvényei tehát az állatokra nem vonatkoznak.
Én amúgy Evolucionista vagyok. Egyszerre hiszek az Ember nagyszerűségében és a Természettel való szimbiózisának szükségességében. Az állatokat tehát meg lehet enni, ha az elkerülhetetlen. De ha leölök egy állatot, akkor már tartozom annyival a Természetnek, hogy egy nagyobb közösség számára teszem hasznossá a leölt állat testének csaknem egészét. Remélem, ez érthető volt így.
A probléma valahol, ott kezdődik, hogy ott van a "Ne ölj!", majd utána hosszú oldalakon át sorakoznak a kivételek. Kezdve rögtön az aranyborjú miatti tömegmészárlással. Nem is szólva az Ígéret Földjének meghódítása során lemészárolt nőkről és gyerekekről.
Az Ószövetségi törvényekben majd minden vétség (pl. munkavégzés szombaton) büntetése halálra kövezés.
Kész csoda, hogy oda eljutottunk, amikor egyáltalán a Tízparancsolat ilyetén interpretálása felmerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!