A Holt-tengeri tekercseken megtalált teljes Ótestamentumot héber nyelven írták le, akkor Isten eredeti nyelve, hangja is héber volt?
Kedves Freya (ha te vagy az utolsó)!
Bibliai igazságkeresőkön én a JT szektát értem. Az előző válaszod stílusa hasonlóságot mutat velük és innen volt a feltételezésem - tévedtem bocsi.
"Az Újszövetség az Ószövetségnek a betöltése, beteljesedése. Visszamutat rá, magyarázza azt." - ezt utólag csinálták, és mifelénk a közmondás úgy tartja, hogy "vásár után okos a paraszt". Az Ó-testamentumban nem Jézust jelenítik meg megváltónak (olvasd el pl. Sámson megjelenítését), hanem általában "egy" megváltót, és ebbe a magyarázatba Jézus is "belefért".
"..hanem Isten maga hozta létre önmagából mielőtt a világot megteremtette, ezét hívják "egyszülött fiúnak".." és erre egy mindenhatónak mi szüksége volt? Ha nem tudja megélni amit teremtett, akkor csak szöveg a mindenhatóság. Egyébként lehetett volna egyszülött lány is, nem? Ha elfogadom, hogy Éva nagyobb bűnös volt mint Ádám, akkor a női nemben történő leszületés, lett volna az igazi megváltás!
"Az ószövetségben többször is feltűnik egyfajta többesség az isteni személyiségen belül...". Téged nem gondoltat el, hogy a "nagy mű" létrehozásához egy Isten kevés? Ha végignézed az ókori népek hitvilágát, akkor látnod kellene, hogy mindenhol több isten hit volt. Az egy isten több formát csak a zsidóság és az abból kialakuló kereszténység terjesztette el. Ezért lehetett, hogy a Biblia elején többes számot és több istent használtak. Cenzúrázásnál a zsinaton lévők figyelmét ez elkerülhette és ezért maradt benne.
"Jézus nem akkor lépett... A János evangélium be is számol róla nagyon alaposan, hogy ő a tulajdonképpeni logosz, Isten Igéje, és minden őáltala lett." Mivel a teremtésnél "minden" a logosz-szal keletkezett, akkor te is és én is istenek vagyunk?
Szerintem a megvilágosodás akkor következik, be ha Isten személyesen ismét itt "jár" a Földön köztünk, mint az Ó-testamentumi kiválasztott nép idejében.
Isten szava semmihez sem hasonlítható a Korán szerint. Valóban, jó hasonlat leírni egy rezgésként, amire a szellemed rezonál. Mivel az agyunk egy hihetetlenül bonyolult áramkör, térben és időben folyamatosan változó elektromágneses términtázatot hoz létre, és az ilyesmi gerjeszthető változtatható. Illetve az érzékszerveiden beáramló jelek nagyban befolyásolják. De ez a fajta okoskodás még csak az egónk által érzékelt dimenziókat veszi számításba. Keveset ismerünk még az univerzumunkból...
Szóval röviden úgy mondanám hogy gondolati energiarezgés-mintázatokként írnám le.
Freyanak: Ami Krisztusból (béke legyen vele) létezett kezdetben, az mindannyiunkból létezett. Buddha is "megvilágosodott" volt Krisztushoz (béke legyen vele) hasonlóan, tehát akkor Istennek/Jahvénak/Allahnak/Brahmannak két fia is van? Véleményem szerint a kereszténység legnagyobb rosszul értelmezését kerülgetjük. Testvéreiként illette a tanítványait. Valóban, te logoszt használsz rá, az őbenne kiteljesedett (már amennyire az ember erre fiziológiásan képes), de attól mindannyiunkban ott van, csak elnyomjuk. Nem akarom kissebbíteni az érdemeit, félre ne érts.
És a Korán is szinte folyamatosan többesben fogalmaz, egyszerűen azért mert Mohammed (béke legyen vele) megélte a létezés egységét (Krisztussal, Buddhával és további megvilágosodottakkal együtt béke mindannyiukra), és lefoszlott róla az együttlétezés illúziója. Istenhez hasonló nincs, ahogy a kereszténység érti úgy Fia sem lehet következésképp, mint ahogy a körnek is csak egy középpontja van.
Kedves Kérdező, igen, én írtam az előbbi választ és most hadd válaszoljak neked legjobb tudásom szerint (ami nem sok:-))
"Az Ó-testamentumban nem Jézust jelenítik meg megváltónak (olvasd el pl. Sámson megjelenítését), hanem általában "egy" megváltót, és ebbe a magyarázatba Jézus is "belefért".
Az Ótestamentumban található messianisztikus próféciák valóban tágak, sőt, sokról már csak utólag derült ki, hogy az volt. Viszont az egyértelműek közül kiemelnék egyet: A messiás nem csak a zsidókat menti meg, hanem világosságul szolgál a pogányok (nem zsidók)számára is és elvezeti őket Istenhez. Ha hozzátesszük azt hogy a messiás Dávid magvából lett megígérve, akkor kérlek mondd meg nekem, melyik zsidó vezető befolyásolta úgy a történelmet, hogy a pogányokat is elvezette Izrael Istenéhez? Csak egyet mondj Jézuson kívül.
A beteljesült próféciák egyébként választ adnak arra is, miért nem Buddha az Isten fia. Bár megvilágosult lélek volt, majdhogynem ateista. Isten megismerése nem foglalkoztatta.
"..hanem Isten maga hozta létre önmagából mielőtt a világot megteremtette, ezét hívják "egyszülött fiúnak".." és erre egy mindenhatónak mi szüksége volt? Ha nem tudja megélni amit teremtett, akkor csak szöveg a mindenhatóság."
Nem tudom, mi szüksége volt erre a mindenhatónak, mint ahogy azt sem tudom, az egész teremtésre mi szüksége volt. Talán csak annyi, hogy látta, hogy jó. A szavával, logoszával teremtett, és ez különvált a teremtésben és ez a logosz termékenyítette meg Máriát és hatotta át Jézust egész emberi életében. Nem tudom, miért. De szerintem ez csodálatos.
"Egyébként lehetett volna egyszülött lány is, nem? Ha elfogadom, hogy Éva nagyobb bűnös volt mint Ádám, akkor a női nemben történő leszületés, lett volna az igazi megváltás!"
Éva semmivel sem volt bűnösebb,mint Ádám. Sőt, Ádámnak nem, hanem Évának lett megígérve, hogy az ő magva,a asszony magva győzi majd le a sátánt. Nem a férfié. Ez a szűznemzés lényege.
Jézusnak pedig csak a születésétől kezdve volt neme, előtte nem, és akkor azért lett férfi, mert egy nőre senki sem hallgatott volna.
"Az ószövetségben többször is feltűnik egyfajta többesség az isteni személyiségen belül...". Téged nem gondoltat el, hogy a "nagy mű" létrehozásához egy Isten kevés? Ha végignézed az ókori népek hitvilágát, akkor látnod kellene, hogy mindenhol több isten hit volt. Az egy isten több formát csak a zsidóság és az abból kialakuló kereszténység terjesztette el."
Ki kell, hogy ábrándítsalak: a több istenben hívő vallások istenei nem teremtettek semmit. A hinduizmusban is csak egyetlen teremtő van, a többi istenek maguk is teremtmények. Egyiptomban dettó. Igazából a többistenhit egy logikailag kierőszakolt valami, teremtő minden vallásban csak egy van, több nem is lehet, mert a teremtő erő, energia, a lét végső értelme és a létezés maga szükségszerűen EGY. ezt minden nép tudta.
A zsinatokon pedig nem cenzúráztak semmit, nem is lett volna értelme, hiszen a zsidók Tóráját cenzúrázhatták, ha a zsidóknak is volt belőle.....Ott csak összeválogatták hogy mely könyvek tekinthetők ihletettnek.
"Jézus nem akkor lépett... A János evangélium be is számol róla nagyon alaposan, hogy ő a tulajdonképpeni logosz, Isten Igéje, és minden őáltala lett." Mivel a teremtésnél "minden" a logosz-szal keletkezett, akkor te is és én is istenek vagyunk?"
Általa lett és nem belőle. Ő volt az életre hívó szó, mi pedig az életre hívott anyag. Egyébként valamilyen formában mindannyian az isteni energia és lélek részesei vagyunk, tehát valamilyen formában mindannyian istenek vagyunk. Hiszen az Ő képére lettünk teremtve. Ezért is mondta Jézus: az Isten országa tibennetek van. De amíg ezt nem fedezed fel, nem tisztítod meg az elmédet, nem "világosodsz meg" ez nem jelent semmit. Addig alszol, alva jársz, élsz, dolgozol és halsz meg. Egyetlen perc éberség nélkül. A biblia nyelvén: a bűneidben halsz meg. Mert ami a Bibliában eredendő bűn, az a keleti kultúrában az elme zavara, elsötétülése, aluszékonyság. Buddha ebből ébredt fel, Jézus ebből ébresztett. De kevesen voltak, akik az ő útján jártak. Ma sincs ez másképp.
Freya
Szerintem a megvilágosodás akkor következik, be ha Isten személyesen ismét itt "jár" a Földön köztünk, mint az Ó-testamentumi kiválasztott nép idejében.
Kedves előttem szóló válaszoló:
Én nem ismerem a Koránt. A Bibliát leszámítva inkább a keleti kultúrák vallása érdekel.
De attól tartok, mi másként beszélünk Krisztusról.
"Freyanak: Ami Krisztusból (béke legyen vele) létezett kezdetben, az mindannyiunkból létezett. Buddha is "megvilágosodott" volt Krisztushoz (béke legyen vele) hasonlóan, tehát akkor Istennek/Jahvénak/Allahnak/Brahmannak két fia is van?"
A mi hitünk szerint Jézus a teremtéstől kezdve létezett, sőt ő maga Isten beszéde, ami teremtett. Ebben az értelemben csak egy van belőle. Amikor emberré vált, a logosz termékenyítette meg Máriát. Az hogy voltak rajta kívül más megvilágosodott emberek, semmit nem jelent, hiszen a megvilágosodás lehetősége benne rejlik az emberi létezésben.
Hogy ő volt az, azt a beteljesült próféciák jelzik. Tehát nem Buddha vagy Mohamed, hanem Ő, aki zsidó volt Dávid magvából, aki a pogányok világossága lett, aki szelíd volt, akinek jelleméről, kivégzéséről már születése előtt prófétáltak, és amire egyre több zsidó ébred rá meglepődve.
" Véleményem szerint a kereszténység legnagyobb rosszul értelmezését kerülgetjük. Testvéreiként illette a tanítványait."
Mivel az Atya a bűnbocsánat által fiaivá fogadott minket is az egyszerű teremtményeket. És mivel Jézus a földön emberként élt, tehát valóban testvérséget vállalt velünk. De azért végezték ki, mert egyenrangúnak állította be magát az Atyával.
" Valóban, te logoszt használsz rá, az őbenne kiteljesedett (már amennyire az ember erre fiziológiásan képes), de attól mindannyiunkban ott van, csak elnyomjuk. Nem akarom kissebbíteni az érdemeit, félre ne érts. "
Őbenne nem csak ott volt, hanem ő maga volt a szó. Nem kisebbíted az érdemeit, nagyon tisztelettudóan beszélsz róla. Teológiailag nem értünk egyet, de ez van. Ettől kerek a világ.
Freya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!