Szerintetek is képmutató módon viselkedik a Református egyház?
Szia!
Szerintem minden egyház képmutató módon viselkedik, aki az államtól igényel és elfogad hitéleti támogatást, mert Magyarországon az alkotmány szerint az állam és az egyház egymástól elválasztva működik, és az államnak a világnézeti semlegességre való tekintettel nem feladata az egyházak hitéletének támogatása. Ráadásul az így kapott összeg a gyülekezetekhez el sem jut...
Üdv. Péter
A válasz írója 57%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnapelőtt 14:40
Régen a történelmi egyházaknak voltak vagyonai, birtokai, ebből tartották fent magukat. Komcsi barátaink ezeket államosították (mint ahogy sok-sok ember birtokát, földjét, megélhetésének forrását). A jelenlegi, "rendszerváltozás" utáni helyzet egy ilyen se veled, sem nélküled kapcsolat az állam és a történelmi egyházak között, kapnak pénzt az államtól de nem kapták a vissza a birtokokat, tehát függnek tőle, ugyanakkor hivatalosan két különálló dolog.
Kedves utolsó!
Én nem a kárpótlásról beszélek, semmi kifogásom az ellen, ha valakinek visszaadják a jogos tulajdonát. Én a hitéleti támogatásról beszéltem, amit az egyházak benyelnek az államtól, és az a valóságban soha nem jut el a gyülekezetekhez, ahol a hitélet folyik. És nem csak a történelmi egyházakról beszéltem, hanem mindazokról az egyházakról akik nyújtják a markukat, sok ilyen élősködő van...
Jézus nyíltan kettéválasztotta az adózást - adjátok meg a császárnak ami a császáré - és a hitéletet - és az Istennek ami az Istené. Persze mindenki úgy magyarázza ahogyan akarja, de ez azért eléggé egyértelmű szerintem. Az egyház eltartására Isten a tizedet rendelte el. Úgy gondolom, hogy a hívek kötelessége a saját egyházuk eltartása az általuk az egyháznak közvetlenül befizetett tized által. Nem az állam feladata az egyház eltartása.
Üdv. Péter
Kedves utolsó!
Ha szükségem van egy autóra, mert ellopták az enyémet, akkor ez bármire is feljogosít? Tudom rossz a példa, de sokszor kicsit ezt a szemléletet érzem, ha az egyházak állami támogatásáról van szó. Tudod a kereszténység akkor volt a legerősebb és legtisztább, amikor üldözött vallás volt, és akkor volt e leggyengébb és - erkölcsi értelemben véve - a legmélyebben, mikor hatalmon volt.
Én - Isten kegyelméből - beleláthattam a gyülekezetek és az egyház gazdálkodásába, és ennek fényében írtam, amit írtam.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!