Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek is képmutató...

Szerintetek is képmutató módon viselkedik a Református egyház?

Figyelt kérdés
2010. dec. 2. 19:59
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Kifejthetnéd bővebben, mire gondolsz pontosan.
2010. dec. 2. 20:12
 2/13 anonim ***** válasza:
63%
eléggé, de annyira mégse mint a katolikus
2010. dec. 2. 20:26
 3/13 anonim ***** válasza:
51%
szerintem nemcsak a református.
2010. dec. 2. 21:45
 4/13 anonim ***** válasza:
29%
jó hát most a hitgyülit ne soroljuk ide, éppen elég szégyen h nálunk egyháznak van nyilvánítva
2010. dec. 2. 21:52
 5/13 anonim ***** válasza:
42%
Nem tud képmutató lenni, mert a templomaikban nincsenek képek. Vagy azt mondja a lelkész: Mindenki kapcsolja be a mobiltelefonját, bluetooth-on átküldöm nektek Jézust. :)
2010. dec. 3. 09:43
 6/13 anonim ***** válasza:
65%

Szia!

Szerintem minden egyház képmutató módon viselkedik, aki az államtól igényel és elfogad hitéleti támogatást, mert Magyarországon az alkotmány szerint az állam és az egyház egymástól elválasztva működik, és az államnak a világnézeti semlegességre való tekintettel nem feladata az egyházak hitéletének támogatása. Ráadásul az így kapott összeg a gyülekezetekhez el sem jut...

Üdv. Péter

2010. dec. 3. 14:40
 7/13 anonim válasza:
49%

A válasz írója 57%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnapelőtt 14:40

Régen a történelmi egyházaknak voltak vagyonai, birtokai, ebből tartották fent magukat. Komcsi barátaink ezeket államosították (mint ahogy sok-sok ember birtokát, földjét, megélhetésének forrását). A jelenlegi, "rendszerváltozás" utáni helyzet egy ilyen se veled, sem nélküled kapcsolat az állam és a történelmi egyházak között, kapnak pénzt az államtól de nem kapták a vissza a birtokokat, tehát függnek tőle, ugyanakkor hivatalosan két különálló dolog.

2010. dec. 5. 23:06
 8/13 anonim ***** válasza:
75%

Kedves utolsó!

Én nem a kárpótlásról beszélek, semmi kifogásom az ellen, ha valakinek visszaadják a jogos tulajdonát. Én a hitéleti támogatásról beszéltem, amit az egyházak benyelnek az államtól, és az a valóságban soha nem jut el a gyülekezetekhez, ahol a hitélet folyik. És nem csak a történelmi egyházakról beszéltem, hanem mindazokról az egyházakról akik nyújtják a markukat, sok ilyen élősködő van...

Jézus nyíltan kettéválasztotta az adózást - adjátok meg a császárnak ami a császáré - és a hitéletet - és az Istennek ami az Istené. Persze mindenki úgy magyarázza ahogyan akarja, de ez azért eléggé egyértelmű szerintem. Az egyház eltartására Isten a tizedet rendelte el. Úgy gondolom, hogy a hívek kötelessége a saját egyházuk eltartása az általuk az egyháznak közvetlenül befizetett tized által. Nem az állam feladata az egyház eltartása.

Üdv. Péter

2010. dec. 5. 23:19
 9/13 anonim válasza:
39%
Amennyiben visszakapnák az anno elkobzott egyházi birtokokat, vagyonokat az egyházak, nem lenne szükségük állami támogatásra. Fenn tudnák tartani magukat.
2010. dec. 7. 02:21
 10/13 anonim ***** válasza:
66%

Kedves utolsó!

Ha szükségem van egy autóra, mert ellopták az enyémet, akkor ez bármire is feljogosít? Tudom rossz a példa, de sokszor kicsit ezt a szemléletet érzem, ha az egyházak állami támogatásáról van szó. Tudod a kereszténység akkor volt a legerősebb és legtisztább, amikor üldözött vallás volt, és akkor volt e leggyengébb és - erkölcsi értelemben véve - a legmélyebben, mikor hatalmon volt.

Én - Isten kegyelméből - beleláthattam a gyülekezetek és az egyház gazdálkodásába, és ennek fényében írtam, amit írtam.

Üdv. Péter

2010. dec. 7. 06:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!