Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért van az, hogy csak azok...

Miért van az, hogy csak azok találnak mindig utalásokat a tervezettségre, akik amúgy is hívők?

Figyelt kérdés
Ha valóban volna tervezettség, nem kellene minden kutatónak erre a következtetésre jutni?
2010. nov. 23. 15:39
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
35%

ne keverjük össze a fanatizmust a hívőséggel. a kutatók egy része pedig nagyon jól tudja, hogy tervezett az univerzum, de nemhogy megtervezte Az, hanem még mindig tervezi is...ugyanis ez a folyamat nem állt meg. Másrészről pedig a tervezettségre nem utalásokat találnak, hanem utalások vannak...józan ésszel végiggondolva lehet ezeket belátni...semmi többről nincsen szó...csak sokaknak egyből a téves tanok által bemutatott isten jut eszébe...egy érzelmes, de néha érzéketlen, válogatós, gyilkos isten...az igaz Isten totálisan racionális és józan...teljesen elfogulatlan, nem jut a "viselkedésében" érvényre az önzés...ezt felejtik el az emberek sokszor...mert az előbbi isten tényleg nem létezik...csak az emberek téves képzeteiben. másrészről pedig számomra voltak hiányosságok az anyaggal(tudományban az anyag) kapcsolatban, nem értettem soha sem meg, hogy valami véletlenül jön létre, vagy hogy hogyan gondol egyet egy hal, és kimászik a száraföldre, mikor mindennek megvan az oka mindig...csak lehet éppen nekünk nem elérhető az az ok éppen, vagyis csak számunkra véletlen...no mindegy nem folytatom, megvan az én életutam is ezzel kapcsolatban, csak annyit mondhatok, hogy aki megtagad egy értelmet a világ "mögött" az tulajdonképpen saját maga értelmét korlátozza, saját tudatára rak blokkot ezáltal, vagyis vakká teszi magát...DE...aki kisajátítja magának az Istent, vagy esetleg haragosnak tartja Azt, vagy nem tudja felfogni a negatívumok jelenlétét, és rákeni holmi Sátánra, úgy hogy Isten a megtestesült jóság...no az ilyen ember is ugyanúgy fanatikus, mert egyetlen istenképhez ragaszkodik vakon...de azt nem is tudja, hogy mi is Isten valójában...

az önzésünk szab gátat annak, hogy belássuk ezt az igazságot...ugyanis önző mód magunkat rakjuk meg a természet csúcspontjának, akik semminek és senkinek nem tartoznak felelősséggel, saját magunkért élve, holott egy nagy Egész szerves részét képezzük, tehát nincsen elszeparált létünk semmitől...utána persze csodálkozunk, hogy jönnek a katasztrófák, meg a betegségek...na vajon miért?! Csak és kizárólag saját magunk miatt...

ui.: nem megvádolok senkit sem...az emberek saját létezésükkel kapcsolatban vannak egy kis tévedésben, és ez a tévedés okozza az önzést bolygószinten, ezért megértés és türelem feléjük. :)

üdv és sok sikert

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 23. 15:55
 2/18 A kérdező kommentje:

Elismert tudóstól még sosem hallottam, hogy tervezett világról beszélt volna, főleg nem szakmai tárgyú beszélgetésben, cikkben, könyvben.

Az intelligens tervezést kutatóktól természetesen igen, de ők kimondva kimondatlanul elfogultan, kész válasszal látnak hozzá a kutatáshoz.

Márpedig erre a megállapításra kellene jutnia annak a kutatónak is, aki nem az intelligens tervezést kutatja, amennyiben a világ valóban tervezett.

Egyszerűen, ha bármi alapja lenne a tervezettségnek, azt tanítanák a nem vallási iskolákban, legalább megjegyzésként.

Ráadásul az Értelmes tervezettség mozgalmától kísérleteket sem nagyon találni, egyszerűen mások kísérleteit kritizálják, értelmezik át. Bár való igaz, ezt a témát nem is nagyon lehet kutatni.

Referált szakfolyóiratokban sem jelent meg cikk róla. Tehát akár mennyire is állítják, hogy a világ tervezett, és erre utalások és bizonyítékok vannak, valójában nem áll mellette más, csak a hit.

És ez független az isten személyétől, vagy személytelenségétől.

2010. nov. 23. 16:16
 3/18 anonim ***** válasza:

Nekem is felfoghatatlan, hogy a véletlenből hogy jöhetett annyira komplex össze, mint a világ, és azon belül a Föld. De csak azért, mert felfoghatatlan, nem fogom elutasítani. Így igaz a vallásra is: az is elképzelhető, hogy tervezett a világ, és mi is. Ez könnyű magyarázat lenne, hogy egy Intelligens Tervezőt sejtünk a háttérben. De így a Tervező léte lenne felfoghatatlan paradoxon, aminek felmerülne, hol a kezdete.

Tehát én nem vagyok hívő, de a tervezettség gondolata számomra alapjaiban könnyebb elgondolásra, minthogy pusztán mindent a véletlenre és a világunkban munkálkodó erőkre (gravitációs, stb.) fogjam. Viszont egyiket sem vallom. Nem az a lények hogy és miért vagyunk, hanem az, hogy vagyunk. Nekem épp elég. Addig tartson ki a bolygó, míg élek, és már érdemes volt rá születni.

2010. nov. 23. 16:22
 4/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Ennek a válasznak legalább volt köze a kérdéshez.

Megy a zöld kéz.

LastOne.Left-et nem fogom értékelni, mert ő csak állást foglalt, de a kérdésre nem válaszolt.

2010. nov. 23. 16:42
 5/18 anonim ***** válasza:
26%

Az ateista tudós nem objektív, ő ugyan úgy elfogult a saját nézeteivel szemben, mint a hívő ember.

Napjaink egyik legelismertebb sejtbiológusa néhány évvel ezelőtt a következőt mondta, nem biztos, hogy szó szerint, de a lényege ez, és most fejből nem tudom a nevét, de ha sok lesz a kétkedő ateista, kérésre utána nézek, tehát, amit mondott: Egy teremtőt feltételezni nem szabad! /tehát nincs Isten/ De azt mondani, hogy egy olyan bonyolult rendszer, mint egy működő sejt magától kialakuljon, teljes esztelenség. És én még is ezt teszem!

Ez a tudós odáig eljutott a kutatásai során, hogy egy sejt "csak úgy" nem jöhetett létre. De Isten neki nem kell, és ez a véleménye nem tényeken alapul, hanem csak saját meggyőződése, mert Isten létét zsigerből elutasítja, inkább lehülyézi saját magát.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2010. nov. 23. 16:42
 6/18 anonim ***** válasza:
45%

arra nem gondoltál kedves kérdező, hogy pont az általam felvezetett okokból nincsenek publikálva az ilyen tudósok gondolatai? vagy esetleg félelmükben nem merik kijelenteni, hogy ők elismernek egy intelligenciát minden mögött, mert az az ésszerű...hiszen egyből kerékbe törne pályafutásuk...ez az értelem minden mögött bizonyíthatatlan mérésekkel, s a tudósok csak mérni tudnak, vagyis a természettudomány csak az anyag és annak kölcsönhatásával foglalkozik...de nem a létrehozójával és eredetével. ehhez belátásra van szükség, nyitottságra, ami a racionális gondolkodás alapja...:)

egy szöveg akkor Max Planck nevű úrtól :

"Uraim! Mint fizikus, tehát mint egy férfi, aki egész életemet a józan tudomány, azaz az anyag vizsgálatának szolgálatába állította, fölmentve érzem magamat attól a vádtól, hogy naiv embernek tartsanak, és így bátran kijelenthetem az atom területén végzett kutatásaim eredményeként a következőket: Az anyag csak önmagában nem létezik. Minden anyag csak egy bizonyos erő által keletkezik és létezik, amely erő az atomrészecskéket rezgésbe hozza, és azt az atom legparányibb naprendszereként összetartja. De mivel a világűrben sem egy intelligens sem pedig egy örök erő nem létezik, azt kell feltételeznünk, hogy e mögött az erő mögött egy intelligens szellem létezik."

Ezt az intelligenciát tehát nem méréssel fogja meglelni az ember...hanem józan gondolkodással, józan következtetéssel...:)

Csak vezessük vissza...magunkat tudatosnak tartjuk...de mi magunk az agyunkban vagyunk, vagyis az agyunk tudatos ebből kifolyólag...na de az agyunkat mi táplálja, ha nem a szív? akkor a szívnek is tudatosnak kel lennie...és így tovább folytathatnánk a sort...a legelejéig..."NagyBumm"-ig, aminek ezekből kikövetkeztetve is tudatosnak kellet lennie...:)

Ez a józan ész és racionális gondolkodás...semmi többről nincsen szó. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 23. 16:45
 7/18 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, most látom azért tettél egy megjegyzést, s ha jól sejtem alaptalanul...:)

"LastOne.Left-et nem fogom értékelni, mert ő csak állást foglalt, de a kérdésre nem válaszolt."

leírtam, hogy vannak olyan kutatók, akik erre a következtetésre jutottak és nem hívők...leírtam, hogy a többi miért nem jut el idáig még...vagyis miért nem jutott még mindenki erre a következtetésre, leírtam ,hogy aki esetleg észreveszi ezt a dolgot, egyből meghátrálhat, mert Isten neve jut eszébe a téves megvilágításokkal egybevegyítve......teljesen felesleges volt ez a reakció tőled...légy szíves adjál magyarázatot arra ,hogy az első válaszomban hol hiányzott a válasz a kérdésedre? Ráadásul a kérdésed is egyirányú...én adtam egy másik megvilágítást is, amiről lehet te nem tudsz, segítségképpen...én foglalnék állást, amikor érthető leírást adtam? :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 23. 16:52
 8/18 A kérdező kommentje:

Nekem sokkal inkább hatott térítőszövegnek, mint válasznak.

Ugyan olyan rizs, mint amit az ID-esek szoktak leadni.

Planck egy múlt századi tudós, a bemásolt szöveggel pedig nem jelenségeket magyarázott, csak a magánvéleményét mondta el.

"arra nem gondoltál kedves kérdező, hogy pont az általam felvezetett okokból nincsenek publikálva az ilyen tudósok gondolatai?"

Miből? A valláshoz kötöttségből? Mer a szokásos hegyi beszédet (csak józan ésszel találhatjuk meg istent, mert nem mérhető) leszámítva csak erről írtál.

Vagy az önzésre? Miért lennének önzők? Ugyan annyira akarják bizonyítani az igazukat, mint az ID-esek. Sem jobban, sem kevésbé.

"vagy esetleg félelmükben nem merik kijelenteni, hogy ők elismernek egy intelligenciát minden mögött, mert az az ésszerű...hiszen egyből kerékbe törne pályafutásuk."

Összeesküvés elméletekre nem vagyok kíváncsi.

Ha valóban volna valami utalás, az referált szakfolyóiratban is megjelenne, akár ID kutató fedezte fel, akár nem.

Egy ID kutató, aki bevallottan e mellett foglal állást, is félti a pályafutását?

"ez az értelem minden mögött bizonyíthatatlan mérésekkel, s a tudósok csak mérni tudnak, vagyis a természettudomány csak az anyag és annak kölcsönhatásával foglalkozik...de nem a létrehozójával és eredetével."

Ami hatni képes az anyagra, az mérhető.

"leírtam, hogy vannak olyan kutatók, akik erre a következtetésre jutottak és nem hívők..."

Igen, a második válaszodban megemlítetted Planck-ot. Az elsőben nem. Csak eleresztettél egy általános állítást, ami akár az ID kutatóira is érvényesíthető. Ráadásul nem támasztottad alá semmivel. Csak úgy lóg a levegőben az állítás.

"leírtam, hogy a többi miért nem jut el idáig még...vagyis miért nem jutott még mindenki erre a következtetésre, leírtam ,hogy aki esetleg észreveszi ezt a dolgot, egyből meghátrálhat, mert Isten neve jut eszébe a téves megvilágításokkal egybevegyítve......"

Én csak úgy láttam, hogy világoltál egy sort, ismertetted, hogy miben hiszel, és miért rossz az, amiben más. A kérdés a hivatalos állásfoglalásokról szól, nem a magánvéleményekről, márpedig aki nem a kreacionizmussal, ID-del foglalkozik, az is csak hisz, és nem tud, ráadásul nem épít publikációt a hitére. Ez "16:42"-nek is szólt.

"Ráadásul a kérdésed is egyirányú."

Mint a kérdések általában. Valaki kérdez, más válaszol.

"én adtam egy másik megvilágítást is, amiről lehet te nem tudsz, segítségképpen...én foglalnék állást, amikor érthető leírást adtam?"

Az állásfoglalással nem volna baj, csak a dolog hegyi beszéd részével, ahol jó teológus módra, hosszú körmondatokban elmondod a mondókádat, és a lényeget figyelmen kívül hagyod, hátha nem veszik észre. Sőt, ahogy a vallás témakör kérdéseit elnézem, sokan egyenesen harapnak rá.

És most vissza térnék az első válaszod (számomra) leghangsúlyosabb pontjára:

"nem megvádolok senkit sem...az emberek saját létezésükkel kapcsolatban vannak egy kis tévedésben, és ez a tévedés okozza az önzést bolygószinten, ezért megértés és türelem feléjük."

Akár mennyire is finomítod, ez azt a hatást kelti, mintha te mindent tudnál, mindenkinél jobbnak képzelnéd magad, tévedhetetlennek, a megtestesült megvilágosodásnak, mentesnek minden emberi hibától, és még nekünk, többi embernek kellene hálásnak lennünk a türelmed miatt.

De persze, hogy miért vagy ennyire magabiztos, elmondani nem tudod, csak szektavezér módjára lenyomsz egy hegyi beszédet a nyitottságról, a józan ész erejéről és arról, hogy mennyire nem bírod elképzelni, felfogni a céltalanságot, amit aztán lehetetlennek bélyegzel.

Ez lehet, hogy nem tetszik, de mint megtestesült türelem, biztosan megbocsájtasz.

2010. nov. 23. 19:34
 9/18 anonim ***** válasza:

No akkor kiugrott a szög a zsákból. :)

Köszönöm a korrekt hozzáállást. Az pedig, hogy te nem látsz ennek a mélyére, mármint a jellemproblémának, az igazából nem az én bajom, én csak próbáltam segíteni, hogy az igazi racionális hozzáálláshoz önzetlenségre van szükség, mert az önzés okozza az elfogultságot. Ez szimpla egyszerű pszichológia. Másodszor pedig ami az anyagot létrehozza az maga nem anyag. Ezért mi, akiknek csak a viszonyítás van mint mérőeszköz, képtelenek vagyunk mérni azt, ami létrehozza az anyagot, mivel anyagot csak anyaggal mérünk. tehát marad a józan belátás...lásd Planck-féle szöveg. Például az elméinket tudjuk mérni, a gondolatainkat? Annyit tudunk, hogy amikor gondolkodunk hatást gyakorol az az anyagra, az agyunkra...

Az önzés dolgot meg kissé lebecsülöd...sunyibb mint hinnéd...De ha jól veszem ki a szavaidból, akkor lehet félreértettük egymást...én tudósok gondolatairól beszéltem, mint amit bevágtam Max Panck tól, nem tudományos méréseken alapuló bizonyítást. Egyébként pedig, aki ragaszkodást érez bármi iránt is, vagy meg próbálja győzni a másikat(gondolom nem kell leírjam mi a győzködést, és mi a megemlítést közt a különbség) az úgy, ahogy van önzően viselkedik...persze tévedésében...ugyanis ha tudná miről szól a való élet, nem viselkedne így, és pont ezért említettem meg a türelmet és megértést az első válaszom utóiratában.

"Igen, a második válaszodban megemlítetted Planck-ot. Az elsőben nem. Csak eleresztettél egy általános állítást, ami akár az ID kutatóira is érvényesíthető. Ráadásul nem támasztottad alá semmivel. Csak úgy lóg a levegőben az állítás."

Te nem kérdezted meg, hogy kik azok...csak feltettél egy olyan kérdést, ahol automatikusan úgy állítottad be a tervezettséget elfogadókat, hogy ők alapvetően hívők...erre írtam, hogy ez nem így van...azt nem kérted a kérdésedben, hogy kik azok, és miket mondtak...nekem nem állt szándékomban bizonygatni semmit sem...csak leírtam a helyzetet és az okot hozzá...erre értettem, hogy nem akarják ezt azokban a körökben hirdetni, ahol nincsen elfogadva, márpedig egy mindent felölelő Tudat nincsen elfogadva, hiszen a suliban nem tanítanak erről semmit. :P

Egy dolgot szögezzünk le...ID az nálad erre a közegre vonatkozik, mármint az ID sekre, vagy általánosságban mindenkire, aki elfogad egy létrehozót?

"Én csak úgy láttam, hogy világoltál egy sort, ismertetted, hogy miben hiszel, és miért rossz az, amiben más. A kérdés a hivatalos állásfoglalásokról szól, nem a magánvéleményekről, márpedig aki nem a kreacionizmussal, ID-del foglalkozik, az is csak hisz, és nem tud, ráadásul nem épít publikációt a hitére. Ez "16:42"-nek is szólt."

"Az állásfoglalással nem volna baj, csak a dolog hegyi beszéd részével, ahol jó teológus módra, hosszú körmondatokban elmondod a mondókádat, és a lényeget figyelmen kívül hagyod, hátha nem veszik észre. Sőt, ahogy a vallás témakör kérdéseit elnézem, sokan egyenesen harapnak rá."

Kedves kérdező. A lényeget leírtam...e válaszom kapcsán is...ráadásul nem azt írtam le, hogy én miben hiszek, hanem, hogy mi van, és hozzáfűztem, hogy az emberek egy icipici tévedésben vannak, ami miatt nem tudnak tisztán látni, ez az igazság...ha nem lennének tévedésben az emberek, akkor nem kerülne ilyen beszélgetésre sor...mivel mindenki együttműködne egy egészként...ha elolvasgattad a többi válaszomat is itt vallási témakörben, észreveheted, hogy értelmes, kerek, összefüggő magyarázatot adok ezekre a kérdésekre. :)

"Akár mennyire is finomítod, ez azt a hatást kelti, mintha te mindent tudnál, mindenkinél jobbnak képzelnéd magad, tévedhetetlennek, a megtestesült megvilágosodásnak, mentesnek minden emberi hibától, és még nekünk, többi embernek kellene hálásnak lennünk a türelmed miatt."

Aranyos vagy, de kicsit túl spiráztad, amit persze megértek...a mondatodat plusz képzetekkel díszítetted. figyelj kijavítom. Akár mennyire is finomítod, ez azt a hatást kelti, mintha te mindent tudnál és próbálnál segíteni...és itt megállt. persze ez a mindent tudás a létezés miértjeire vonatkozik. :)

"De persze, hogy miért vagy ennyire magabiztos, elmondani nem tudod, csak szektavezér módjára lenyomsz egy hegyi beszédet a nyitottságról, a józan ész erejéről és arról, hogy mennyire nem bírod elképzelni, felfogni a céltalanságot, amit aztán lehetetlennek bélyegzel."

Itt megint megteszed azt, amit előzőleg is, plusz gondolatok társítasz a dolgokhoz, pedig te nem is tudod, hogy én miről szoktam beszélni ezek szerint. Senki nem mondta hogy nem tudom elképzelni a céltalanságot, csupán értelmetlennek tartom, s ha körbenézek a világunkban, látom hogy a dolgok létezésének van értelme. másrészről pedig el tudom mondani, hogy miért vagyok ilyen magabiztos...de a kérdésed nem erről szólt, és megint megemlítem...nincsen bennem bizonyítási vágy...ha valaki kíváncsi, akkor mesélek szívesen, illetve ha kérdeznek egy fórumon(GYK), akkor válaszolok érdemben...:)

Lehet támadni akartál engem, de én az ilyet elnyelem...nincs okom arra, hogy bántsak bárkit is, vagy megsértődjek, haragoskodjak...erről szól a hegyi beszéd is tudod, és én tartom magam a szavaimhoz. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 23. 20:23
 10/18 anonim ***** válasza:

Most rossz példával jövök ,de a South Park 14-dik évadában a srácok írnak egy könyvet amiben egy fiú történetét mesélik el és tele van minden ocsmánysággal. Pusztán viccből írják mivel el kellett olvasni a suliban a Zabhegyező című könyvet, de nem tetszett nekik.

A könyv hatalmas siker lesz és mindenki azt látja a könyvben amit látni akar, mindenkinek lesz egy kialakult képe. Viszont a fiúk hiába erősködnek azzal,hogy egy értelmetlen könyv és csak viccből írták...az emberek akkor is azt látták a könyvben amit akartak.

Ha hívő vagy akkor a Bibliában azt látod amit hiszel. Én nem vagyok hívő és nekem a Biblia egy mesekönyv tele ellentmondással és erőszakkal.

2010. nov. 24. 08:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!