Miért logikusabb a materialista ateizmus, mint a panteizmus? Mivel cáfolták meg a panteizmust mára?
Einstein például panteista volt.
Hozzám a panteizmus/panenteizmus közelebb áll, mint az ateizmus vagy az antropomorf istenségekben való hit.
Itt viszont azt írják róla, hogy hülyeség: [link]
Szerintem meg nem. Rám hatott Spinoza is.
Most akkor kinek van igaza?
#1.
A matematikában nagyon is lehet. Püthagoraszék, Pascalék, a felvilágosodás korabeli matematikus-filozófusok például ezt tették. A matematikusok jelentős része a mai napig panteista, panenteista stb. Wolfgang Pauli egyenesen misztikus volt, nagyban hatott rá a zsidó miszticizmus, illetve a zsidó vallás misztikus, személytelen, panenteisztikus Istennel való megközelítése is. Einstein szerint Spinoza személytelen, panteista/panenteista Istene a világot áthatja, és a világ megismerése egyben Isten megismerése is. Schrödinger a hindu-buddhista vallásfilozófia és Spinoza szellemében beszélt metafizikáról és advaita védanáta monizmusról (szerinte lényegében nincs én és te, hanem mind egy végtelen szellem részei vagyunk, vagyis Brahman=Atman).
#4.
Én nem mondom, hogy ők automatikusan ostobák lennének (ellenben Einsteinnel, aki azt mondta, hogy a harcos ateisták olyanok, mint a felszabadított rabszolgák, akik továbbra is a láncaikat rázzák magukról, holott már lég lehullottak). Valamiben igazuk van (pl. a fundamentalista, fanatikus vakvallásosság valóbban káros), de sok mindenben nincs. Szóval nem értem, hogy szerintük akkor az én nézetem miért hülyeség.
3
Szépen ellentmondasz önmagadnak, pedig egyetértünk amúgy.
Nem azt írtam, hogy a matematika és a vallás kizárják egymást, hanem azt, hogy ami az egyikben szép és fontos, az a másikból hiányzik és fordítva. A tény, hogy az általad felsorolt matematikusok érdeklődtek a vallások iránt pontosan azt bizonyítja, hogy a matematika önmagában nem elég mindenre.
Az pedig, hogy mégiscsak matematikusok voltak azt bizonyítja, hogy a vallás sem bír elegendő magyarázó erővel a világ megértésére nézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!