A katolikus egyház Isten fölöttinek állítja be magát?
A katolikus egyház a tíz parancsolatból a másodikat kivette (ami arról szólt, hogy ne imádj bálványokat) az utolsó parancsolatot pedig két részre szedte, hogy mégis tíz maradjon. Ezen kívül a Biblia alapján a Szent Nap (Sabbath, a hetedik nap, amikor az Úr megpihent) az szombat, de a katolikus egyház mégis vasárnapra helyezte át. A Biblia kimondja, hogy Isten szavát nem lehet felülírni, ők mégis megtették több alkalommal. Valamint a gyónást is bevezették, pedig a bűnöket csak Isten bocsáthatja meg, senki helyette, vagy az ő nevében.
Katolikusok, nektek mi a véleményetek erről? Hozzáteszem, én református vagyok.
Ez első parancsolat átfogalmazása nem a katolikus egyház találmánya, a katolikus egyház Luthertől vette át, Luther pedig Jézustól (Mt 4:10).
A vasárnap ünneplése régebbi tradíció, az összes ókeresztény gyökerű egyház ezt tartja (katolikus, ortodox, antikhalkédóni egyházak).
Ami pedig a bűnbocsánatot illeti, szintén Jézushoz nyúlik vissza (Jn 20:23), aki meghagyta tanítványainak, hogy akiknek megbocsátják a bűneit, az bocsánatot nyer, tehát más igenis megbocsáthatja a bűnt Isten nevében.
A katolikusok nem vettek ki semmit, de manapság már sok tudatlan fér hozzá a nethez, egy lehetsz ezek közül. Igazából a hülye is tudja, hogy a katolikusok által használt 10 parancs eredetileg Luther rövidítése, s csak átvették később a katolikusok.
De nincs ezzel baj kedves fenevad (gondolom így lehet téged szólítani, azért volt a kulcsszavak között), mivel a Bibliában sincs olyan felsorolás, hogy ez az első, második, harmadik, tizedik, hanem a parancsok egymás után jönnek. Az pedig, hogy csak Istent imádd, kizárja, hogy a katolikusok egy arany borjúnak áldozzanak.
Én is egyetérek amiket leírtál kedves kérdező. Én katolikusnak lettem megkeresztelve és sokáig gyakoroltam is a vallást nagyon nagyon is komolyan. Voltam első áldozó, bérmálkozó is. Aki ebben a vallásban nevelkedik, az nem látja meg ezeket a "hibáit". Én is később ahogy megkezdtem ismerni egy másik felekezetet, csak úgy szembesültem velük, pontosan ezekkel amiket leírtál. Én később pont emiatt nem éreztem lassan helyesnek idejárnom, míg végül teljesen áttértem arra a másik felekezethez, mert ezt érzem jobban helyesnek, és ez által kerültem közelebb is az Úrhoz.
Mindenesetre még ezek mellett is azt gondolom, hogy a vallás, pontosabban a keresztény valláson belül nem számít ki milyen felekezetbe tartozik. Mindegyik más, s ki tudná megmondani melyik a leghelyesebb. Persze pont a katolikus az amelyik a legjobban különbözik a többitől, de úgy vélem hogy akik abban is tiszta szívvel szolgálják az Istent, és hisznek, biztosan nem a vallás miatt lesznek majd elítélve. Végezetül az számít hogy mind Ő benne hiszünk, s gyakorolja nyugodtan mindenki azt a vallást amiben ő úgy érzi hogy azáltal tudott a legközelebb kerülni Istenhez.
"Persze pont a katolikus az amelyik a legjobban különbözik a többitől"
Gondolod, hogy például a neoprotestáns szekták sokkal közelebb állnak az ortodoxokhoz, mint a katolikushoz, amiből lényegében kiszakadtak?
Fuss neki újra, hátha megérted, amit írtam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!