Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ferenc pápa megengedte hogy a...

Ferenc pápa megengedte hogy a zsinaton nők is szavazhassanak, ezzel jó irányt követ? Egyetértesz? Kifejtenéd, hogy miért igen / nem?

Figyelt kérdés

Főleg katolikusok és keresztények véleményét várom.

[link]

2023. ápr. 27. 09:10
A kérdező szavazást indított:
Nem, a zsinat több száz éves hagyományába ez nem fér bele.
Igen, jó irány a nők szavazatának bevezetése zsinatokon.
Nekem mindegy, úgysem nem hívtak meg.
9 szavazat
 1/4 anonim ***** válasza:
29%

Az októberi zsinaton?? Szerintem még ő sem tudja, hogy zsinatot fog összehívni... :D

A 444 ismét brillírozik az egyházi "szakértelmében". Gondolom a Rómában megtartandó püspöki szinódusra gondolt a szerző, és ez a hír amúgy minimum tavalyi.

Nőként egyébként bizonyos részével nem értek egyet. Nem gondolom, hogy egy döntéshozó szerv pusztán attól lesz jobb, ha több nőt beleteszünk. Alkalmas, gondolkodó, képzett személyeknek kell benne lennie. Néha úgy érzem, hogy átesünk a ló túloldalára. Én nőként kifejezetten kínosnak érezném, ha valahova azért hívnának meg, mert nő vagyok és nem azért, mert mondjuk szakmailag letettem valamit az asztalra.

2023. ápr. 27. 10:06
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Nincs a Bibliában, hogy csak férfiak szavazhatnak. Szóval nincs ezzel gond, sok kérdésben (nem kimondottan teológiai kérdésekben) pedig a laikusok szava is nagyon megfontolandó lehet. De várható volt, hiszen a már a szinódusok előkészítői munkáiban is kaptak szerepet.
2023. ápr. 27. 10:16
 3/4 A kérdező kommentje:

1. Most értettem meg ahogy írtad a gender elméletet. Hogy ilyenekben nem számít hogy nő vagy férfi vagy, tehát a nemek ilyen téren történő eltörlése.

Hiszen ne azért hívjanak meg mert nő vagy, hanem mert rátermett szakmailag jártas vagy.

De azért ne zárjanak ki valahonnan, mert nő vagy, de szakmailag rátermett és képzett.

Gyakorlatilag ezért kellene elfelejteni a nemekben való gondolkodást, pl. egy munka betöltésénél, fizetésnél, szavazásánál.

2023. ápr. 27. 11:00
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
A püspöki szinódus (nem zsinat) a II. vatikáni zsinaton létrehozott tanácsadói testület, szóval különösebb tradíciók nem fűződnek hozzá. Különösebb következménye nincs, nagyobb beleszólása ettől senkinek nem lesz az egyházi életbe, ez inkább arról szól, hogy a pápa kinek az álláspontjára kíváncsi most éppen.
2023. ápr. 27. 12:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!