Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért hiszik sokan hogy a...

Miért hiszik sokan hogy a tudomány magasabb rendű mint a művészet, és a vallás?

Figyelt kérdés
A tudomány azt vizsgálja milyen a világ, míg ezzel szemben a vallás azt vizsgálja milyennek kellene lennie a világnak. Amikor a fizikából, és biológiából vezetünk le mindent, akkor tulajdonképpen azt állítjuk, hogy a tudomány, az magasabb rendű mint a művészet és a vallás. Pedig szerintem ez nem igaz.

2023. jan. 6. 21:59
1 2 3
 11/25 Mojjo ***** válasza:
100%

Fun fact: a tudomány művelői, vagy akár a tudományok iránt erősen érdeklődő emberek közül igencsak sokan a művészeteket is szeretik, tisztelik, adott esetben még művelik is. Plusz a vallásosságot sem zárja ki a tudomány, van elég vallásos tudós.

A tudósok és tudomány iránt érdeklődök pontosan olyan emberek, mint bárki más. Egy tudományokhoz tökhülye ember is lehet tökhülye a művészetekhez is mellette - és mennyi ilyen van a gyakorlatban! Na meg nézheti le a művészeteket is. A többiről meg írtam fent.

Ez a kérdés teljesen hamisan sugalmaz valami zöldséget.

2023. jan. 7. 00:34
 12/25 Darius- ***** válasza:
72%

Értelem, gondolkodas, almok,érzelmek-nem lathatoak, tud rajuk magyarazatot adni a tudomany (mondjuk az almok kapcsan azt olvastam nem és szerintem ez igaz is). Tehat ezek nem kimondottan a valosagra mennek, lehet bennuk fantazia.

Hogy melyik alsobbrendu attol fugg miben hasonlitjuk ossze oket.

2023. jan. 7. 01:28
 13/25 anonim ***** válasza:
80%
Kérdező szépen leírtad miért fontos szerinted a vallás és a tudomány. De a művészetet csak úgy oda szúrod mellékesként arról nem írtál semmit.
2023. jan. 7. 08:40
 14/25 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem a művészet és a tudomány együtt nagyon fontosak. A 12 jól mondta, hogy sok nagy zseni foglalkozott művészettel is a tudomány mellett. A kettő nem, hogy nem zárja ki egymást még kéz a kézben is járnak.
2023. jan. 7. 08:43
 15/25 anonim ***** válasza:
Mert sokan eleve rossz kérdést tesznek fel, és egy rossz kérdésre nem lehet jól válaszolni. Tehát a "tudomány vagy vallás" illetve a "tudomány vagy művészet" már régen rossz. Nincs "vagy", hanem "és" van. Leggyakrabban a tudományt és a vallást szokták egymással szembe állítani. De nem tudomány áll konfliktusban a vallással. A konfliktust csak generálják a tudomány és a vallás közé, két nagyon hangos kisebbség, a vallási fundamentalista kreacionisták és a militáns ateisták.
2023. jan. 7. 12:09
 16/25 anonim ***** válasza:
71%

Ez három különböző dolog: Tudomány, művészet, vallás.

Nekem az első kettő a fontos, a vallás nem, vagy alig érdekel.

Megvagyok nélküle.

2023. jan. 7. 12:11
 17/25 anonim ***** válasza:

Ennek összhangban kéne lennie. Az ember nem egy egylábú, ingatag valami, hanem mint a szék: több lábon áll. Ha kiveszünk néhányat felborul.

Mondjuk ráadásul a "tudomány" fogalmát én akadémiai értelemben szeretem használni, és így számos művészeti alapokon álló tudomány van (művészettörténet, esztétika, irodalomelmélet), illetve ugyanígy vallással (is) foglakozó tudomány (filozófia, teológia, részben a vallastörténet is lehet itt).

2023. jan. 7. 16:28
 18/25 anonim ***** válasza:
25%
6. Egész életedet a tudománynak szenteled, szűzen halsz meg, szépen lassan a barátaidat is elveszted, mert fontosabb az az egyenlet, mint egy baráti sörözés, megdöglesz, és rájössz, hogy X évnyi kutatás után még mindig ugyanott tartottál, és semmivel nem segítetted a világ fejlődését. Megérte?
2023. jan. 7. 22:35
 19/25 Darkmoon80 ***** válasza:
80%

"Egész életedet a tudománynak szenteled, szűzen halsz meg, szépen lassan a barátaidat is elveszted, mert fontosabb az az egyenlet, mint egy baráti sörözés,..."

Miért tenné?

Miért maradna szűz?

Miért vesztené el a barátait?

Semmilyen ideológiai oka sincs rá, hogy elutasítsa az élet örömeit, a kutató munka pedig nem 0-24 tevékenység.

A Nobel díjasok szerinted mind szinglik???

2023. jan. 9. 06:11
 20/25 anonim ***** válasza:
23%
19. Csak ugyanazt csináltam, mint a 6-os válaszoló. A maradék 1% szélsőséggel provokáltam, ahogy ő csinálta.
2023. jan. 10. 08:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!