A papok a templomban a szenteltvizet tényleg felszentelik vagy csak bele öntenek egy vödörrel azt annyi?
Nálunk az ortodox templomban a Iordan vizéből hoztak vizet, raimadkozitt a pap meg bazsalikomot mártott bele és meghintette a népet. Az a nagy Szenteltviz. De van kicsi is, az itteni víz amit megszentelni és bármikor ihatod a templomban míg előbbit betegek és bűnösök kenetére, valami ikont felszentelni használod.
Katolikusoknal nálunk a püspök raimadkozitt a sora meg a vízre aztán a sót beletette a vízbe és osszekavarta.
Katiknál nincs bazsalikom, ortiknál nincs só
#2 vagyok.
Közben én is megkérdeztem szakértő rokontól.
Vízkeresztkor a templomban több hordó vizet megszentelnek, aztán ott tárolják. Elhozni is lehet belőle, meg a szenteltvíztartót is ebből öntik fel. (Az viszont fennáll, hogy korlátlan mértékben lehet hígítani, az "ereje" ettől nem csökken.)
Én is hallottam egy olyat hogy a katolikus pap Nagyváradon a ház szentelésre a csapból toltotte a vizet a konyhában ahol szentelt.
Minek is fizet az ember papnak a szentelésre, nálunk Nagyváradon 50 lejt kell adni. Menjen el az ember ortodox vagy katolikus templomba, ott kap Szenteltvizhez. Hazaérve egy flakon ők bespriccolod a házat kereszt alakban és imádkozod hogy a rossz szellemek kerüljék el a hazat. Ha ortodix vagy szedsz bazsalikomot, csokorba kotid, bejemartid a vízbe és belocsood vele a házat. Istenem....már ezért is fizetni kell amit mi magunk is meg tudunk csinálni? Azt mondta anyu meg akitől hallotta ezt a csapból toltotte vizet hogy a papok azért csinálják hogy kérjék el érte a pénzt az emberektől. Az ortodox pap is elker 50 lejt. Van itthon kretad, felrajzood hogy G+M+B+K+2022
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!