Az istenhit igazolja a képzetlenséget, alacsony iskolai végzettséget?
Fundamentalista hívők szoktak arra hivatkozni, amikor kiderül, hogy képzetlenek, hogy Isten a világ bolondjait választotta ki, hogy megszégyenítse a bölcseket. Merthogy az apostolok is műveletlenek voltak
Kiváló érv arra, hogy ne kelljen tanulni. Nem kell készülni a vizsgákra, nem kell az ELTE jogi karán izzadni a Diplomáért 5 évet, sőt még csak egy felsőfokú (C1) nyelvvizsgát sem kell letenni
Hiszen Istent nem érdekli a képzettség. Sőt, csak a nagy bibliai hősöket követik, akik szintén képzetlenek voltak, tehát a tanulatlanság még dicsőség is.
Bezzeg aki, éppen a doktori disszertációját írja, az csak "világi bölcsességgel" rendelkezik. Hiszen Isten szemében egy olyan ember, aki nem értelmiségi, viszont az "isteni tudás" birtokában van (=a vallási szervezet értelmezése), előrébb való, mint a doktorandusz.
Kérdem én ezek után:
Miért nem látják már be, hogy a vallás téveszme, és az elmebetegség enyhe formája?
Kérdésed alapján te sem vagy jobb... Ugyanúgy általánosítasz és képtelen vagy kicsit árnyaltabban látni ezt.
Sok istenhívő (nem fundamentalista) keresztény van a magasan képzett emberek között. De természetesen vannak nem magasan képzett emberek is. Alapvetően nem a végzettség tesz emberré.
A legnagyobb szentek között vannak írni-olvasni nem tudók és saját koruk elismert, vezető értelmiségei, egyetemi tanárai vagy vezető államférfijai is.
Nem általánosítok, hiszen kiemeltem, hogy kifejezetten a fundamentalistákról beszélek.
Önmagában arra a jelenségre mutattam rá, hogy a vallást mennyi mindenre lehet használni. Lehet jóra is, de arra is, hogy jó emberek gonosz dolgokat tegyenek. De lám, - és
most kifejezetten erre mutattam rá - még a képzetlenséget is lehet igazolni vele. Ez már önmagában rámutat, hogy valószínűtlen, hogy a vallás Istentől.
Egy olyan dolog mögött, ami az emberek gondolkodását így meg tudja mérgezni, valószínűtlen, hogy valamilyen istenség áll.
Ám a vallás erős manipuláló, mindent igazoló mivolta mutat rá éppen arra, hogy a vallást emberek találták ki, pont azért, hogy azáltal uralkodjanak mások felett
A vulgár materialista harcos ateisták szerint az istenhit igazolja a képzetlenséget, alacsony iskolai végzettséget.*
Kijavítottam. Nagyon szívesen.
Ha nem lenne vallás, az emberek átlagosan akkor sem lennének képzettebbek, műveltebbek, okosabbak. Ez a bibliai értelmezés inkább azoknak a megnyugtatása, akiknek egyébként sem lenne magas képzettsége. Nem lenne vallás nélkül sem, de így legalább nem csüggednek emiatt. Valószínűleg a Biblia sem azért írja ezt, hogy ne tanulj világi tudományokat, hanem azért, hogy ne gondold, hogy Istennek nem kellesz, vagy hátrébb sorol, ha nincs doktorid.
A fundamentalista szekták úgy forgatják ki a Biblia sorait a Biblia szándékolt szellemiségével szemben, hogy a tagjaikat elszigeteljék, a tudatlanságukban konzerválják, és a hitükben megerősítsék? Micsoda meglepetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!