Ki volt a legelső isten (vagy istenek), akiben hittek?
Vallástudomanyi szemszögből kérdezem, tehát ne érveljetek a bibliai istennel, mert már azelőtt is voltak más istenek a népeknél.
Leginkább ősi feljegyzések, esetleg barlangrajzok érdekelnének, amelyek ősi isten kultuszokra utalnak.

Egyébként nem a semer a legkorábbi bizonyíték a vallásra. Az amerikai őslakosság legkésőbb valahol 16000 évvel ezelőtt elszakadt az Eurázsiai népektől, márpedig isteneik nekik is voltak, holott semmiféle érintkezésük nem volt a bronzkori civilizációkkal és utódaikkal egészen a vikingek érkezéséig.
Tehát isteneket már ismerniük kellett akkor, mert ez közös pont.

ma 19:30
Ez nem bizonyít semmit, egymástól függetlenül is megjelenhetett az istenhit több különböző helyen is. Sőt, szerintem egyértelműen ez a valószínűbb feltételezés. A mezőgazdaságot is felfedezték kb ugyanakkor minden kontinensen, pedig korábban sehol se létezett.

Szerintem se bizonyít semmit. Vallásos hit az egyidős az emberiséggel, de kimondottan az istenek később jelentek meg egyes kultúrákban. Sőt van ahol meg sem jelent, mert megragadtak pl a totemizmus fetisizmus szintjén a mai napig (vagy amíg fel nem vették mások kultúráját).
Fejlett naptárrendszer is létezett a majáknál, s ezt sem Eurázsiából vitték magukkal.

Nem vagyok meggyőzve, az amerikai őslakók a kereket nem bírták feltalálni, de ilyen elvont képet meg majdnem ugyanúgy?
Amúgy pedig a sumer eredetmítosz is arról árulkodik, hogy a sumer panteon több korábbi törzsi kultusz keveredésének eredménye, és amiből győztesen került ki a panteon vezéralakjai (mivel az ő törzsük hajtotta uralma alá a többit).
Gyakorlatilag onnantól, hogy törzsi társadalmakról beszélünk, kellett, hogy legyen istenkép, persze nem olyan, mint a mai. Soha nem találtak egyetlen olyan törzsi társadalmat a világ bármely legeldugottabb szegletében, akiknek ne lett volna istenképe. Ezért azt állítani, hogy az istenkép a sumerokkal jött volna létre, mivel tőlük indul az írott történelem, nem megalapozott. Azért nem találunk korábbi konkrétumokat, mert korábbról nem maradhatott fenn írásos emlék.

A totem és fétis is isten. Ahol vallás van, ott istenek is, hiába nem nevezik annak. A tündérek is istenek, gyakorlatilag természetszellemek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!