Valakinek sikerült már kitérítenie a hitéből keresztényt?
"Nem, nem mindegy, minden vallás káros sajnos."
Hát, ezzel a hozzáállással és látásmóddal neked nem sokat fog majd sikerülni... :))
Egyébként egy emberi élet során sokat változunk. Egy alapjaiban hívőnek is vannak olyan periódusai, mikor kevésbé hisz, ez nem konstans dolog.
A vallásos egy erkölcsi rendszer mellet leteszi a voksát.
Ez lehet jó és rossz tulajdonság is. Például a budhizmusban, taoizmusban, kereszténységben ez jó tulajdonság.
A legtöbb karitatív szervezet vallási alapítású, (egyébként a legtöbb híres egyetem is).
A középkorban a kereszténység csak egy hatalom megerősítő eszköz volt.
A köznépnek lefordítani sem engedték, mert az a hatalom meggyengüléséhez vezetett volna.
Ezt a kereszténységet kár lenne összehasonlítani a mostanival.
Sajnos minden ideológiának, vallásnak meg van a lehetősége, az elszektásodásnak.
Legyen az kereszténység, liberalizmus, marxizmus,fasizmus, kapitalizmus....
Bármi aminek van egy jól elkülöníthető gondolatisága, alkalmas más emberek befojására, de ez nem azt jelenti, hogy maga az eszme a rossz, hanem, hogy rossz emberek használják ki.
A vallásokkal - így a kereszténységgel is - az a probléma, hogy nincsen belső korlátjuk. Ez azt jelenti, hogy ha kívülről nem szabályozzák valahogyan, akkor belülről egyáltalán nem biztos, hogy szabályozni fogja magát. Lehetséges, hogy akár a legdurvább irányba elmegy - AKÁRMILYEN messzire.
Lásd például Ábrahám és Izsák történetét: ha az lett volna a vége, hogy mégis feláldozzák, abból lett volna valami probléma?
Semmi, természetesen.
Sőt: akkor most a Bibliában ez a történet az isten nagyságát hirdetné.
És a nép csuklás nélkül le is nyelné.
Úgyhogy itt nem igaz, hogy nem maga az eszme rossz.
De, az eszme is rossz.
Én magamtól tértem ki.
Ateista lettem.
Hozzátenném, hogy normális embernek nem az a célja, hogy minél több embert kitérítsen. Ez a vallásos emberek célja.
Egy normális ember két dologra figyel:
1: Gondolkodó és tájékozott emberek legyenek!
2: Mindenki találja meg azt a szemléletet, ami őneki a legjobb.
Egy hívő beállítottságú ember csak legyen hívő, mert neki ez a jó, így boldogul a legjobban az életben.
De ne legyen tudománytagadó, se fanatikus!
Ez a lényeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!