Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért ennyire népszerű a Hit...

Miért ennyire népszerű a Hit gyülekezete? Miért van ennyi Hit gyülekezetes?

Figyelt kérdés
Elképesztően szomorú látni, hogy 2020-ban még mindig ennyi embert képes behálózni a vallás, az egyház. De ez a hitgyüli mégis valami más, mintha magasabb rendűnek éreznék magukat a többi felekezet követőitől. Miért ennyire népszerű ez a valami? Csomó fiatal tagja is van, nem értem. Mi a pláne ebben az egészben? Mert azokból a gyülekezetesekből kiindulva akiket ismerek, ez valami otromba nagy baromság.

2020. márc. 9. 10:36
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
35%
Szia Előző, semmi rosszat nem írtál, csak az emberek nem tudják befogadni ezeket, azért pontoztak le.
2020. márc. 13. 21:02
 12/26 anonim ***** válasza:
58%

"Hogy miért pont ide járok? Fogalmazhattok úgy, hogy beleszülettem, de senki se kényszerít."

Gyerekkorodban elvégezték rajtad a szüleid az agymosást, így már nem kell kényszeríteni.

Ez a módszer az, ami a vallásokat életben tartja.

2020. márc. 13. 21:19
 13/26 anonim ***** válasza:
59%

Megcáfolnám az előző válaszadó mondatait, illetve aki még korábban hasonlót írt. Nekem anyukám hit gyülekezete tag, apukám nem, látom mindkét oldalt, és saját akaratból döntöttem úgy, hogy én is oda járjak, nem azért, mert a szüleim "átmosták az agyam" :) Nagyon sok oda született második, harmadik generációs fiatal ment ki a "világba", majd tért vissza, szintén saját akaratból. Nyilván a hit gyülis szülők igyekeznek a bibliai erkölcsök alapján nevelni a gyerekeiket, de ahogy nő az ember, megfordul a fejében, hogy lehet mégsem igaz, amit a szülők állítanak Istenről és a hitről. Kell, hogy az emberben sajátmeggyőződés jöjjön létre, amikor találkozik Istennel, egy normális keresztény szülő pedig nem kényszeríti rá a gyerekére (biztos vannak olyanok is, de akiket én is ismerek, rájuk nem ez a jellemző).

Kérdésre válaszolva azért járnak oda az emberek, mert ott találkoztak Istennel, rengeteg embernek így változott meg az élete, gyógyultak meg, állt helyre a házasságuk, szabadultak meg kábítószer-,cigaretta-,alkohol függőségekből, és még sorolhatnám.

Még tudnék írni, de most ennyit.

Egy szintén gyülis fiatal

2020. márc. 28. 22:16
 14/26 anonim ***** válasza:
77%

7-es válaszoló

Hogy érted, hogy odajár csajozni? Én is úgy hallottam, hogy csak házassági szándékkal ismerkedhetnek.....

2020. ápr. 6. 22:37
 15/26 anonim válasza:
62%
Ennek a szervezetnek úgy konkrétan semmi köze a valláshoz, de úgy amblokk a hithez sincs. Másról nem szól, mint politikáról, lázításról meg persze a nagy pénzekről. Néhány életellenes, uszító beszédet televízión keresztül volt már szerencsém hallani, ők ezt tanításnak nevezik én pedig egyszerű gyűlöletkeltésnek. Néhány kisebbségről olyan véleményt formálnak ami több, mint gyalázatos, de persze a sok oktondi bólogat és helyesel a sok blődlire. Nagyon bízom benne, hogy az a sok ember akit ott rángat a görcs, csak fizetett statiszta. Valaki nyugtasson meg:(
2020. ápr. 24. 14:06
 16/26 anonim ***** válasza:
63%

Én pedig megcáfolnám a 13-as hitgyülis fiatal válaszát.

"Megcáfolnám az előző válaszadó mondatait, illetve aki még korábban hasonlót írt."

>Csak tessék!

"Nekem anyukám hit gyülekezete tag, apukám nem, látom mindkét oldalt, és saját akaratból döntöttem úgy, hogy én is oda járjak, nem azért, mert a szüleim "átmosták az agyam" :)"

>Feltehetően az anyai oldal nagyobb befolyással bírt.

"Nagyon sok oda született második, harmadik generációs fiatal ment ki a "világba", majd tért vissza, szintén saját akaratból."

>Azért tértek vissza, mert nem tanították meg nekik, hogy mit jelent felnőttnek lenni. Szembesültek a problémákkal a világban, és mivel nem tudtak vele mit kezdeni, ezért visszamentek oda, mert ott biztonságban érezték magukat. Tudom, mert én is ezt csináltam. Kimentem a felekezetemből, aztán visszamentem, mikor baj volt.

"Nyilván a hit gyülis szülők igyekeznek a bibliai erkölcsök alapján nevelni a gyerekeiket, de ahogy nő az ember, megfordul a fejében, hogy lehet mégsem igaz, amit a szülők állítanak Istenről és a hitről."

>Mi a "bibliai erkölcs"? Hogy a Harry Potter ördögi?

"Kell, hogy az emberben sajátmeggyőződés jöjjön létre, amikor találkozik Istennel,"

>Mit jelent pontosan ez a "találkozás"?

"egy normális keresztény szülő pedig nem kényszeríti rá a gyerekére (biztos vannak olyanok is, de akiket én is ismerek, rájuk nem ez a jellemző)."

>Nem kényszeríti, de attól még csavarhatja arra a dolgokat, amerre ő akarja. Mert ugye, feltehetőleg nem a szkeptikus gondolkodásra fogja tanítani.

"Kérdésre válaszolva azért járnak oda az emberek, mert ott találkoztak Istennel, rengeteg embernek így változott meg az élete,"

>És mi van azokkal, akik más vallásban változnak meg?

"gyógyultak meg,"

>Senki nem gyógyult meg, ezt te is csak hallottad a gyülekezetben, de nem láttad. A Felház szekta is azt hirdette, hogy nála meggyógyultak. Érdekes, mikor én ott voltam, senkit nem láttam meggyógyulni, láttam viszont egy rakás őrültet, akik kiabáltak a teremben. Másrészt, a kisebb betegségekből való gyógyulás magyarázható a Placebo hatással.

"állt helyre a házasságuk,"

>Ehhez nem kell vallás, anélkül is meg lehet csinálni.

"szabadultak meg kábítószer-,cigaretta-,alkohol függőségekből,"

>Ezekhez sem kell vallás. Análkül is le lehet ezekről jönni.

"és még sorolhatnám."

>Lényegében felsoroltad azokat, amiket felhoznak a hitgyüli mellett. Mi az, ami még benned van?

2020. ápr. 25. 00:15
 17/26 anonim ***** válasza:
94%

Előző sok butaságot összehordtál, nincs kedvem részletesen cáfolni.

Létezik bibliai erkölcs, és tisztaság, de ezt nem kötelező követned, a te életeddel azt csinálsz amit akarsz. Ne gyűlöld annyira azokat, akik belső meggyőződésük alapján magasabb erkölcsi mérce szerint akarnak élni, mint te, vagy az átlag. Sokaknak sikerül is, hála Istennek.

2020. ápr. 25. 11:38
 18/26 anonim ***** válasza:
55%

"Előző sok butaságot összehordtál, nincs kedvem részletesen cáfolni."

>Vagy talán inkább nem tudod pontosan hogyan cáfold, mivel nem vagy elég felkészült a velem való vitára.

"Létezik bibliai erkölcs, és tisztaság, de ezt nem kötelező követned, a te életeddel azt csinálsz amit akarsz."

>A bibliai erkölcs nem teljesen egzakt. Az adventistáknál pl. bűn serteshúst enni, alkoholt fogyasztani, szombatom dolgozni. A Jehova tanúinál bűn elfogadni a vérátömlesztést, a katolikus papoknál cölibátus van.

Tehát mint magad is látod, felekezetenként változik, hogy ki mit olvas ki a Bibliából.

"Ne gyűlöld annyira azokat, akik belső meggyőződésük alapján magasabb erkölcsi mérce szerint akarnak élni, mint te, vagy az átlag."

>Nem éltek magasabb erkölcsi szinten, ez csak a te felsőbbrendűségedbő fakadó téveszme.

A pünkösdista felekezetek (így a hitgyüli is) agymosást hajt végre az embereken: Tudománytagadás, pénzlehúzás, érzelmi manipuláció, cionizmus, fundamentalista bibliamagyarázat, hazugságok a Szentlélek tevékenységéről, közben tömi az állam a zsebüket pénzzel. A vén, fosos németh sándor alaposan megél a buta emberekből, akik hozzá járnak.

Az alábbi blogot egy olyan ember írta, aki 20 évet töltött a Hit Gyülekezetében, és végül ateista lett:

[link]

"Sokaknak sikerül is, hála Istennek."

Tehát azt mondod, a hitgyüli nélkül nem lehet erkölcsös életet élni? Egy katolikus, ateista vagy agnosztikus nem tisztességes?

Nagyon nagy arcod van, de majd a beszélgetés után feltehetően vissza fogsz venni belőle.

Lesz-e merszed válaszolni?

Üdv,

egy agnosztikus ateista.

2020. ápr. 25. 12:26
 19/26 anonim ***** válasza:
82%

Na, látom jól le lettem pontozva, pedig csak a kérdésre választottam, de sebaj.

#Kedves 18/18-as válaszoló! Először is az remélem, feltűnt, hogy azt a kommentet, amire legutóbb reagáltál, nem én írtam...

">Feltehetően az anyai oldal nagyobb befolyással bírt."

Ezt szerintem ne próbáld meg így látatlanban megállapítani, mivel nem ismered sem a szüleimet, sem a velük való kapcsolatomat, tehát valószínűleg én jobban tudom, ki milyen hatást gyakorol rám, és én azt már felnőtt emberként mennyire fogadom el.

">Azért tértek vissza, mert nem tanították meg nekik, hogy mit jelent felnőttnek lenni. Szembesültek a problémákkal a világban, és mivel nem tudtak vele mit kezdeni, ezért visszamentek oda, mert ott biztonságban érezték magukat. Tudom, mert én is ezt csináltam. Kimentem a felekezetemből, aztán visszamentem, mikor baj volt."

Azért, mert veled ez volt, nem kéne azt gondolnod, hogy mással is.

">Mi a "bibliai erkölcs"? Hogy a Harry Potter ördögi?"

Nem. A Biblia által felállított értékrend alapján élni az életet.

">Mit jelent pontosan ez a "találkozás"?"

Jézus Krisztuson keresztül lehet eljutni a Teremtő Istenhez, Ő az út hozzá, belül egy meggyőződés, egy hit jön létre az emberben, hogy Jézus Krisztus Isten Fia, hogy meghalt értünk, megváltott bennünket, feltámadott a halálból. Elmondani valahogy így lehet, de akkor érti meg az ember igazán, ha ezt átéli, megvalósul az életében!

">Nem kényszeríti, de attól még csavarhatja arra a dolgokat, amerre ő akarja. Mert ugye, feltehetőleg nem a szkeptikus gondolkodásra fogja tanítani."

Természetesen egy szülőnek mindig van befolyása a gyerekére, de ez minden családban így van, a nem hívőknél is. És az, hogy átadnak nekik egy bibliai világnézetet, hogy legyen bennük egy fék a rosszal szemben, nekik fog jót tenni (mármint a gyerekeknek).

">És mi van azokkal, akik más vallásban változnak meg?"

Tuti minden vallás hatással van az emberre (nyilván)... aztán, hogy az jó vagy rossz irány-e, már más kérdés.

">Senki nem gyógyult meg, ezt te is csak hallottad a gyülekezetben, de nem láttad. A Felház szekta is azt hirdette, hogy nála meggyógyultak. Érdekes, mikor én ott voltam, senkit nem láttam meggyógyulni, láttam viszont egy rakás őrültet, akik kiabáltak a teremben. Másrészt, a kisebb betegségekből való gyógyulás magyarázható a Placebo hatással."

De igen, mert közeli ismerőseimet, sőt egészen pontosan családtagomat is láttam meggyógyulni, előtte éveken át betegségben szenvedni, egyik kontrollról a másikra változtak meg teljesen az eredmények, az orvosok sem értették. Hála Istennek! De ez csak egy példa a sok közül. :)

">Ehhez nem kell vallás, anélkül is meg lehet csinálni."

Biztosan, ezt nem tagadom, de nagyon sok olyan házasság és család is van, ami viszont úgy állt helyre, hogy megtértek, találkoztak Istennel, mert anélkül már régen széthullott volna.

">Ezekhez sem kell vallás. Análkül is le lehet ezekről jönni."

Dettó ugyanazt tudom írni, mint az előzőre, igen, vannak sikeres elvonókúrák, ami nagyon jó. Viszont biztosan te is sok olyan emberről hallottál, aki így sem tudott leszokni, na hát szintén a családomból tudok egy példát mondani, láncdohányos volt éveken keresztül már huszonévesen rossz egészségi állapotban tőle, nem tudott leszokni, megtérés után szabadult meg belőle, és hidd el, nagyon sok ilyen ember van még, aki csak Isten segítségével tudott drog-,alkohol-,cigifüggőségből kijönni. (de tényleg olyan is van, hogy emberi segítséggel, ez igaz)

">Lényegében felsoroltad azokat, amiket felhoznak a hitgyüli mellett. Mi az, ami még benned van?"

Igen, mivel ez volt a kérdés...

2020. ápr. 25. 15:59
 20/26 anonim ***** válasza:
61%

Igen, elnézést, nem figyeltem a százalékarányra.

"Ezt szerintem ne próbáld meg így látatlanban megállapítani, mivel nem ismered sem a szüleimet, sem a velük való kapcsolatomat, tehát valószínűleg én jobban tudom, ki milyen hatást gyakorol rám, és én azt már felnőtt emberként mennyire fogadom el."

>Ez igaz, viszont egy gyereknek mindig a szülei az elsődleges példaképei. Feltehetőn pedig anyukád befolyása nagyobb volt. Bár végülis nekem mindegy, hogy miért lettél hitgyülis.

"Azért, mert veled ez volt, nem kéne azt gondolnod, hogy mással is."

>Biztos, hogy mással is így van. Főleg ezeknél a karizmatikus gyülekezeteknél, akik - látszólagos - megértestést, bátorítást kínálnak. Szegény hívők kimentek a világba, és mivel látták, hogy milyen gonosz, és nem tudtak vele megbirkózni, visszamentek a gyülekezetbe, ami biztonságérzetet ad nekik. Ellenkező esetben nem mennek vissza.

"Nem. A Biblia által felállított értékrend alapján élni az életet."

>Mint mondtam, ez nem egzakt. Bár vannak közös vonások, de alapvetően felekezetenként másképp értelmezik a Biblia erkölcsi mércéjét.

"Jézus Krisztuson keresztül lehet eljutni a Teremtő Istenhez, Ő az út hozzá, belül egy meggyőződés, egy hit jön létre az emberben, hogy Jézus Krisztus Isten Fia, hogy meghalt értünk, megváltott bennünket, feltámadott a halálból. Elmondani valahogy így lehet, de akkor érti meg az ember igazán, ha ezt átéli, megvalósul az életében!"

>Ez nem találkozás, hanem bebeszéled magadnak ezeket a vallási hiedelmeket. Ha találkozok valakivel a városban, 12:00-kor, akkor ott lesz. Na, ez a találkozás

Amúgy tudtam, hogy ilyen spirituális maszlagot fogsz lenyomni.

"Természetesen egy szülőnek mindig van befolyása a gyerekére, de ez minden családban így van, a nem hívőknél is. És az, hogy átadnak nekik egy bibliai világnézetet, hogy legyen bennük egy fék a rosszal szemben, nekik fog jót tenni (mármint a gyerekeknek)."

>Még csak nem is ezzel van a legnagyobb baj. Hanem azzal, hogy elhitetik a gyerekkel, hogy ami a Bibliában le van írva, az mind igaz szó szerint - mármint a fundiknál. Ezt még a biblikus szakemberek is cáfoják.

"Tuti minden vallás hatással van az emberre (nyilván)... aztán, hogy az jó vagy rossz irány-e, már más kérdés."

>Azt kérdeztem, mi van akkor, ha valaki ugyanúgy érzi/tapasztalja azokat a dolgokat, amit egy hitgyülis. Beszéltem olyannal, aki azt mondta, hogy ő abban hisz, hogy Krisna vigyáz rá, ő ezt érzi. Minden vallásos ember ugyanazt érezheti a vallásával kapcsolatban. Vagy ott vannak az adventisták, akiknek meggyőződésük, hogy Isten kiválasztotta őket, és hogy az adventizmusban a helyük. Isten minden embert más felekezetbe küld?

"De igen, mert közeli ismerőseimet, sőt egészen pontosan családtagomat is láttam meggyógyulni, előtte éveken át betegségben szenvedni, egyik kontrollról a másikra változtak meg teljesen az eredmények, az orvosok sem értették. Hála Istennek! De ez csak egy példa a sok közül. :)"

>Semmi konkrétumot nem mondtál, a betegséggel, a kezeléssel, meg a gyógyulással kapcsolatban sem, így ezt többféleképpen lehet magyarázni. Gondolom sejted, hogy nem győztél meg, és felteszem, szándékosan ködösítettél, hogy ne tudjak belekötni.

"Biztosan, ezt nem tagadom, de nagyon sok olyan házasság és család is van, ami viszont úgy állt helyre, hogy megtértek, találkoztak Istennel, mert anélkül már régen széthullott volna."

>És nagyon sok olyan keresztény házasság van, ami viszont is széthullik. Ebből fakadóan egy házasság helyreállításához nem kell vallás. Ha két ember szereti egymást, akkor idővel vallás nélkül is kibékülnek, ha meg nem, akkor a vallás sem segít.

"Dettó ugyanazt tudom írni, mint az előzőre, igen, vannak sikeres elvonókúrák, ami nagyon jó. Viszont biztosan te is sok olyan emberről hallottál, aki így sem tudott leszokni, na hát szintén a családomból tudok egy példát mondani, láncdohányos volt éveken keresztül már huszonévesen rossz egészségi állapotban tőle, nem tudott leszokni, megtérés után szabadult meg belőle, és hidd el, nagyon sok ilyen ember van még, aki csak Isten segítségével tudott drog-,alkohol-,cigifüggőségből kijönni. (de tényleg olyan is van, hogy emberi segítséggel, ez igaz)"

>Ha valamit vallás nélkül is meg lehet csinálni, akkor ahhoz nem kell vallás. Azok, akik vallással szoktak le valamiről, nem azért tették, mert valami transzcendens dolog történt, hanem azért, mert a vallásban, a spiritualitásban találtak olyan motiváló dolgot, amivel megtették azt a lépést. Feltehetően ezek valahol belül spiritualitás beallítottságú emberek. Ha Rohnda Byrne, A Titok című könyve került volna a kezükbe, lehet annak hatására szoktak volna le valamiről. Ez egyúttal bizonyítja azt is, hogy a hitgyüli, meg általában a kereszténység nem kiemelkedő. Mások is meg tudják változtatni az emberek életét, vagyis a kereszténység nem az egyedüli igaz út a jobb élet felé.

"Igen, mivel ez volt a kérdés..."

Nesze semmi, fogd meg jól.

2020. ápr. 25. 16:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!