Az Egyesült Államokban miért járnak a fehérek és a feketék külön templomba?
Az USA elég nagy, nem biztos, hogy mindenhol ez van.
Ismerősöm volt kint és tapasztalt ilyet. Innen persze lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de ott gyakorlatilag magától állt be így. Egyszerűen más stílusú egy afroamerikai közösség és szertartás, mint a fehéreké. Ismerősöm amúgy volt olyan templomban, ahová a feketék járnak (mikor bement, nem tudta, hogy ez olyan) és azt mondta, hogy egész idegen volt ez számára.
Ez valószínűleg nem szegregáció, mivel saját maguk döntik el, hogy melyik templomba járnak. Amúgy a filmekben láthatod, hogy a négerek elég lazán kezelik a vallást, kb csak énekelnek meg ilyesmi. Kb olyan mint nálunk a Vidám vasárnap az ATV-n. Lehet ez a fehér embereknek nem tetszik, ők kicsit komolyabbak. Bár ami a filmeken keresztül jön le, a mi szigorú katolikus és református szertartásainkhoz képest az amerikai szokások eléggé messze vannak.
Persze semmilyen komoly kutatást nem végeztem, ez csak a filmekből, sorozatokból jött le nekem.
"kb csak énekelnek meg ilyesmi. Kb olyan mint nálunk a Vidám vasárnap az ATV-n"
A karizmatikus istentiszteleteken van egy Istent dicsérő rész, énekkel, hangszerekkel, és van egy prédikáció rész is. A Vidám Vasárnap programja is hasonló: körülbelül egy óra dicséret és másfél-két óra prédikáció Isten Igéje alapján.
Egy példa:
https://www.youtube.com/watch?v=-o3Sxs4owJA
Itt a vágott adásban 15 perc dicséret van, ez után ima következik, majd több mint egy órás prédikáció. (A vágásra azért van szükség, hogy a TV műsor idő-kereteibe beleférjen a szerkesztett adás.)
Dicséretek:
NEVED MAGASZTALOM, ÉN URAM / MERT JÓ
ÚJ HALLELUJA
A SZÍVEM KRISZTUSÉ
Elhangzott igék (többek között):
Korinthusbelieknek írt második levél 3. rész
Máté evangéliuma 24:12
Hóseás könyve 9:7-8
Máté evangéliuma 23:29-35
Péter második levele 1:20-21
Szia
Lehetnek ilyen felekezetek, de nemigen jellemző ez az Egyesült Államokra.
Ilyen gyülekezet több száz van az USA-ban: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!