Kálvinisták, jehovisták, stb. miért ítélik el a kegytárgyak használatát?
Az ún. reformátorok azzal szakították szét az egyházat, hogy kiragadtak a kereszténység értékeiből egyet, a Bibliát, a Szentírást, s úgy gondolták, ami nincs benne azt kivették.
Luther is kidobott sok mindent, amit ő egymaga (1500 év egységes keresztény hagyományával szemben) elsőre, komolyabb átgondolás nélkül ellentmondónak talált a Bibliával, azt kivette, Kálvin pedig ennél is tovább ment, úgy gondolta, ami nincs benne a Bibliában, azt kidobta, nem kell, ezzel egy sokkal, hiányosabb, csonkább, silányabb egyházat hozott létre.
Nem is beszélve a többi elkorcsosulásról, a sok-sok egyházalapító maga hozott létre különböző egyházakat, a saját egyedi értelmezését követve, így lett 3000 ága a kereszténységnek.
Pedig ráadásul a kegytárgyak használata benne van a Bibliában, hogy közelebb vihet Istenhez, pl. Frigyláda, stb.
Ne akarjon az egyház uralkodni az emberek felett.
Nincs egyébként bibliai alapja a kegytárgyaknak.
"benne van a Bibliában, hogy közelebb vihet Istenhez, pl. Frigyláda, stb."
A szövetség ládára, maga Jehova adott utasítást, és megadta a paraméreteit, hogy nézzen ki. S nem azért készítette, mert ezzel kell az embernek közelebb kerülnie, közelebb éreznie magát Istenhez.
(2Mózes 20:4, 5) 4 Ne készíts magadnak faragott képmást, vagy ahhoz hasonló alakot, ami fenn van az egekben, vagy lenn van a földön, vagy ami a vizekben van a föld alatt. 5 Ne hajolj meg előttük, és ne hagyd magad rávenni a szolgálatukra,. . .
(Ézsaiás 40:25) 25 „Ugyan kihez hasonlíthattok engem, hogy egyenlő volnék vele? — így szól a Szent. . . .
(1János 5:20, 21) . . .. 21 Kicsiny gyermekek, őrizzétek meg magatokat a bálványoktól!
Isten szellem,és akik őt imádják, azoknak szellemben és igazságban kell imádniuk Istent
(János 4:23, 24) . . .eljön az óra, és az most van, amikor az igaz imádók szellemmel és igazsággal fogják imádni az Atyát, mert az Atya is ilyeneket keres, hogy imádják őt. 24 Az Isten Szellem, és akik őt imádják, azoknak szellemmel és igazsággal kell imádniuk.”
Sem az Izraeliták, sem az első tanítványok, nem készítettek, és használtak tárgyakat az imádatban.
A szövetség láda Jehova jelenlétét szemléltette, ezért kellett magukkal vinni. A szövetség láda a népével való szövetséget jelezte, amit Jézus személye váltott fel, mivel mint a kinevezett szövetség követe, Isten és emberek között Jézus lett.
Így akik Istent szeretnék imádni, azoknak Jézus a közben járójuk Isten és ember között.
Szia
Vajon szabad kezet kaptunk-e abban, hogy magunk válasszuk meg, miként közeledünk Istenhez? Nem inkább Istent kellene a legfőbb tekintélynek tartani abban a kérdésben, hogy mi elfogadható, és mi nem? Jézus megmutatta, hogy mi Isten nézőpontja, amikor így szólt: „Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet . . . Senki sem juthat el az Atyához, csak általam” János 14:6. Ezek a szavak már önmagukban is kizárják az ikonok és egyéb kegytárgyak használatát.
Zitus, te próbáltad már??
Azt mondta Jézus, gyümölcseiről ismeritek meg a fát!
Próbáld ki mennyit segítenek!!
Logikai bukfenc ami írsz: "Azt mondta Jézus, gyümölcseiről ismeritek meg a fát!
Próbáld ki mennyit segítenek!!" - nem kell kipróbálnom, mert én hiszek Krisztus szavának:
Máté 7:19, 20
" Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak és tűzbe vetnek. Úgy bizony, a gyümölcseikről fogjátok felismerni ezeket az embereket."
Lukács 6:43, 44
"Mert nincs jó fa, amely rothadt gyümölcsöt terem, és korhadt fa sincs, amely jó gyümölcsöt terem. Mert mindegyik fát a maga gyümölcséről ismerik meg. Tövisről például nem szednek fügét, sem tövisbokorról nem vágnak szőlőt."
János 15:8
" Abban dicsőül meg az én Atyám, hogy mindig sok gyümölcsöt teremtek, és a tanítványaimnak bizonyultok.
Nem szeretném kipróbálni, mert akkor rossz lesz a gyümölcsöm Krisztus szavai szerint. Aki nem gyűjt Vele, az szétszór, akkor mitől lesz az ember keresztény, azaz Krisztust követő?
Evangélikus vagyok. Azért nem használnak a protestáns egyházak kegytárgyakat, mert bálványimádásnak tartják. Pl. ha egy szentkép előtt térdelve imádkozol, akkor Isten helyét átveszi a szentkép, azt imádod Isten helyett. Persze tudom én, hogy a katolikusok sem a képhez imádkoznak, hanem ahhoz, akit megszemélyesít, de protestáns szempontból mégis aggályos, hogy ezek a határok még véletlenül se mosódhassanak össze.
Egyébként nekem is van Ichtys medálom, nagyon fontos nekem. Nem használom imádkozáshoz, arra van, hogy emlékeztessen a hitemre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!