Isten szemében miért olyan nagy érték a hit és miért nem tetsző a tapasztalati, kritikus, szkeptikus gondolkodás?
Isten azt kéri tőlünk, hogy őt kövessük, az ő általa meghatározott értékrend szerint éljünk, őt imádjuk, kritikátlanul, (úgy is ő az erősebb - erőszakkal, pokolra jutunk)
Hitet vár el, akkor is, ha az a tapasztalatainkkal ellenkezik, (pl. evolúció bizonyítékai, jóléti teológia ellenére nem meglévő gazdagság/egészség, szervezet, vezető iránti kritikátlanság, minden tanítás elfogadása - én a Hit Gyülekezetet ismerem, de a legtöbb felekezet, gyülekezet ilyen.
Ha megnézzük a keresztényeket, pontosan ugyan ilyen emberek szolgálták ki pl. Hitlert is. Pontosan erre a kritikátlan emberi gondolkodásra tudnak a diktátorok alapozni.
A kritikus, szkeptikus embereket nem szeretik.
"Miért olyan nagy érték a hit?"
Mert soha nem leszel képes teljes mértékben felfogni Istent, mivel Ő végtelen, te meg nem. Tehát mindig lesz egy rész, amit csak hittel tudsz pótolni, bármekkora tudást is szerzel róla. Maga a bűnbeesés is azzal kezdődött, hogy megkérdőjelezték, hogy amit Isten mond az igaz = nem hittek benne, nem hittek neki. Ha nem hiszed el, hogy amit Isten mond az igaz, akkor azzal ellentétes dolgot fogsz tenni, az pedig elszakít Istentől, ami halált eredményez, mivel Isten nélkül nincs élet. Isten nem diktátor, nem azért kéri, hogy kövessük őt, hogy rajtunk önkényeskedjen, hanem egyszerűen az ember nem képes másként életben maradni.
A kritikus gondolkodás nem rossz. Épp ellenkezőleg, a Biblia is arra buzdít, hogy vizsgáljuk meg a dolgokat. Egy embert gondolkodás nélkül követni és hinni Istennek két teljesen más dolog. Összemosod a dolgokat.
Azt nem tudom a Hit Gyülibe mit tanítanak, de pl. "jóléti teológia ellenére nem meglévő gazdagság/egészség," ezt már nem is értem. Ez valami olyasmi, hogy ha hívő vagy, akkor neked minden tökéletes lesz és gazdag leszel? Már elnézést, de aki ilyet állít, az se Jób könyvét, se az Újszövetséget nem olvasta? Na ige, ide pl. elkél a kritikai gondolkodás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!