Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúinál mi az a...

Jehova tanúinál mi az a "kisterem"?

Figyelt kérdés

Már többször olvastam itt, hogy ha a tanú nem úgy csinál valamit, amit kell, akkor kisterem lesz a vége.

Ez kb olyan dolog, mint amikor általános iskolában a balhés diáknak a tanító bácsi elé kell állni, aki számon kéri, vagy mi a fene ez?

2019. máj. 29. 08:54
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Még valami: milyen dolgokért lehet a kisterembe kerülni?
2019. máj. 29. 08:56
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
magyarul nem igazán vagyok tisztában a "szakszavakkal", de szerintem ez az, mikor az öregek (elders) elvonulnak veled személyesen beszélgetni
2019. máj. 29. 09:14
 3/16 Novist ***** válasza:
7%
A Királyságtermet úgy kell elképzelni, hogy a bejárati ajtónál van egy előtér, ahonnan nyílik a nagy csarnok ahol a programok vannak megtartva. Innen nyílnak az illemhelyek, valamint a könyvtár, amit kis teremnek is lehet nevezni. Itt adják ki a folyóiratokat, könyveket, Bibliákat a testvérek számára. Ha a vének meg akarnak beszélni valamit a gyülekezettel kapcsolatban, összejövetel után, amikor már mindenki elmegy, ide jönnek össze. Itt megtalálható a szervezet által kiadott összes kiadványból egy példány.Ha szükségük van a megbeszélésnél kéznél vannak azok. Itt általában ilyen megbeszéléseket tartanak. Jehova Tanúinál van család látogatás is. Ezekre időközönként, mindenki esetében sor kerül. Ha valaki olyan helytelenséget követ el, amikor figyelmeztetésre van szűkség, akkor két vén az otthonában keresi fel és a Biblia fényében tanácsot adnak neki. De van amikor a gyülekezetben félre hívja a vén az ilyen személyt és megkéri arra, hogy pl. változtasson egy helytelen viselkedésen. Amennyiben súlyos bűnt követ el valaki, akkor létrehoznak egy birói bizottságot és megvizsgálják az adott esetet. Ezt a könyvtárban szokták általában megtenni olyankor, amikor nincs összejövetel. Itt jelen van a vének bizottsága, az aki a súlyos bűnt elkövette, és ha van tanú aki látta az esetet. Az illető személynek a Biblia felhasználásával rámutatnak arra, hogy Isten szemében miért számít az adott tette súlyos bűnnek, és segítséget nyújtanak neki arra vonatkozóan, hogy miként kerülheti el ezt a későbbiekben. Ha az illető megbánja a bűnét és elfogadja a segítséget, valamint megbánást tanúsít, akkor lehetőséget kap arra, hogy ezt bizonyítsa. Amennyiben nem fogadja meg a Bibliai tanácsot és nem kíván változtatni a viselkedésén, akkor kiközösítik a gyülekezetből. Ilyen esetben a legközelebbi összejövetelen bejelentik, hogy az adott személy már nem Jehova Tanúja.Azt hogy miért közösítették ki azt nem jelentik be, nem tartozik a gyülekezetre. Ha később megbánja a tetteit és vissza szeretne menni a gyülekezethez, akkor kérheti azt, és az a birói bizottság, amely kiközösítette megvizsgálja azt, hogy valóban megváltozott és felhagyott a helytelenség cselekvésével. Ha arra jutottak, hogy megváltozott és nem gyakorolja már a helytelen cselekedeteket, visszafogadják a gyülekezetbe. Ezt követő első összejövetelen bejelentik, hogy az adott személy újból Jehova Tanúja. Remélem kielégítő választ adtam.
2019. máj. 29. 12:52
 4/16 anonim ***** válasza:
62%
#3 így maradnak bántalmazó kapcsolatokban emberek, illetve így kerülnek utcára is. undorító dolog ez a kiközösítés
2019. máj. 29. 15:17
 5/16 Kiss Éva Judit ***** válasza:
9%

A "kisterem" több funkciójú terem. Van ahol több is van. Lehet azoknak ide jönni akik először vannak gyerekkel, és tudják, hogy zavarnák a többieket, mert még nem tudják hogyan kell viselkedni

Lehet, hogy olyan beteg személyek vannak, akik a tömeget nem bírják, akiknek fel kell tenni a lábukat egy másik székre, mert nem lógathatják, taknyosak, köhögnek stb.

Van amikor arra használják, hogy párhuzamosan folyó programokat tartanak, egymást nem hallják. Pl ha van Siket csoport, vagy idegen nyelvi csoport, de nem egy teljes gyülekezet, akkor ők itt vannak, míg a magyar beszéd a nagy teremben van.

Van amikor a vének ülnek össze és beszélnek meg szervezeti kérdéseket.

Van amikor a vének elbeszélgetnek egy taggal, hogy kiigazítsák a viselkedését.

u.i:

A kiközösítés egy egyszerű alapelv: Egy alma megrohaszt egy egész kosárral. Lehet, hogy undorító (ajhogy egy előd írta), viszont alázatra tanít, a megbánáson keresztül. Ez utóbbi elengedhetetlen, ha Jézushoz akarunk tartozni, ha Isten szolgái szeretnénk maradni. Az alázat, és az engedelmesség is egy elvárt tulajdonság.

Persze, hogy rossz annak, akit kiközösítenek. Azonban miért ment szándékosan szembe Isten alapelveivel?

A büntetés sose marad el a figyelmeztetés után. Ez így volt Dávid király esetében is, amikor meghalt a gyermeke, aki Betsabé szült neki. Vagy az egész izraelita nép, amikor elvitték számüzetésbe őket. Addig tették azt amit Jehova rossznak tart, amíg kijárt a büntetés.

2019. máj. 29. 17:32
 6/16 A kérdező kommentje:
A kiközösítés szerintem a legjobb dolog, ami egy tanúval történhet, hiszen megszabadul egy önmagát Isten szervezetének beállító, népbutító szervezet karmaiból.
2019. máj. 29. 19:56
 7/16 anonim ***** válasza:
18%
#6 jogos :D
2019. máj. 29. 20:07
 8/16 lilla64 ***** válasza:
67%

Ne is kérdezd,néhányszor be voltam hivatva.

Tehát,elmész az osztálytársaiddal egy bárba,ahol a többiek cigiznek.Meglát egy tesó,besúg a véneknek-kisterem.

Elkezdesz járni valakivel,meglátnak együtt,behivatnak és megkérdezik,hogy a csókon kivűl vol-e egyéb intim kapcsolat is.

Aztán jön egy "világi" szerelem,akivel össze akarsz házasodni,heti szinten kisterembe hivatnak és az orrod elé tolják a 2Korintusz 6:14 Bibliaverset.Aztán kiküldenek azzal,hogy gondolkodj el a dolgon,és válassz magadnak társat a gyülekezetből.

Én elgondolkodtam,és a következő kisteremnél beadtam az elkülönülő levelet.

2019. máj. 29. 20:19
 9/16 lilla64 ***** válasza:
76%

"Egy alma megrohaszt egy egész kosárral"

A ti lelkiismeretek van megrohadva,amiért családi kapcsolatokat és életeket tettetek tönkre.

Itt a városunkba a másik gyüliből,egy fiú -aki szegény addig is elég labilis idegzetű volt- öngyilkos lett,mert kiközösitették és a család nem állt szóba vele.Az anyja idegileg összeomlott,az apja alkoholista lett.Na ehez mit szóltok?

2019. máj. 29. 20:29
 10/16 anonim ***** válasza:
73%

"A "kisterem" több funkciójú terem."

Ja, engem pl kisgyerekként mindig ott vert el apa, mert nem tudtam órákon keresztül figyelni (konkrétan semennyit se ovisként) és inkább mást csináltam. Emlékszek a szégyenre amit akkor éreztem, amikor kirángatott oda (mindenki tudta mit jelent ha a szülő kisterembe megy a gyerekével) és amikor visszafelé büszkén sétált mellettem amíg én sírtam...

Milyen jó ez a multifunkcionális kisterem ❤️ csupa jó emlék fűz hozzá

2019. máj. 29. 23:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!