A jövőben változhat annyit az egyház, hogy női pápa kerülhessen az élére?
"Az egyházban még mindig erősen él az a sztereotípia, hogy a nő kötelessége hogy férjhez menjen, sok gyereket szüljön, kiszolgálja a férjét stb."
Ilyen sztereotípia legfeljebb benned él, az Egyházban sosem élt. Már Pál apostol is beszél olyan nőkről, akik a szüzességet választották egyházi szolgálatként, avagy özvegységet (nem házasodtak újra). Most is van számtalan női szerzetesrend, ahol szolgálhatnak az Egyházban a nők, csak úgy mint a férfiak papként, szerzetesként.
Tehát ugyan úgy több út van a férfiak és a nők előtt is.
11-es!
Nem tudom te hol élsz, vagy mennyire vagy benne az egyház mindennapjaiban. Én eléggé benne vagyok, ezért tudom, hogy egy nő számára két utat tartanak példaértékűnek: vagy családanya legyen vagy apáca. Persze mindkettő szép, de egy nő hadd döntse már el saját maga, hogy mit szeretne az élettől. Ha egy nő a munkájából kifolyólag másokon segít, netalán komoly tudományos eredményeket ér el az ország előrehaladását szolgálva, ezzel lehet többet tett Isten szemében, mintha szólt volna 5 gyereket.
A katolikus egyházban a fennállása óta csak férfiakat szentelnek pappá így a főpapok és természetesen a pápa is csak férfi lehet. A teológiai kérdés tehát az, hogy a férfipapság gyakorlata Krisztus megmásíthatatlan akaratából lett ilyen, vagy csak a kor szokása és gondolkodása miatt, ami az idők változásával tulajdonképpen megváltoztatható.
A kérdést sokáig nem akarta eldönteni az egyház, mindenki úgy gondolkodott erről ahogy akart. Az anglikán egyház női papságának bevezetésekor azonban II.János Pál pápa így nyilatkozott:
"Bár a csak férfiak számára fenntartott pappá szentelés tanítását az Egyház állandó és általános hagyománya őrzi és a Tanítóhivatal az újabb dokumentumokban kitartóan tanítja, napjainkban sokan ezt a témát még mindig vitathatónak tartják, illetve az Egyháznak azt a tanítói véleményét, hogy a nők nem szentelhetők fel, tisztán diszciplináris jelentőségűnek tartják. Hogy tehát ebben a fontos kérdésben, amely magára az Egyház isteni alkotmányára vonatkozik, minden kétséget kizárjunk, hivatalunk erejénél fogva, mellyel a testvéreket megerősítjük [vö. Lk 22,32], kijelentjük, hogy az Egyháznak semmilyen módon nem áll hatalmában a nőket pappá szentelni, továbbá, hogy ehhez a tanításhoz az Egyház minden hívének tartania kell magát." (Ordinatio sacerdotalis 4)
Ez a kijelentés úgy tűnik ex cathedrának minősül, amit Ferenc pápa is megerősített.
Kedves 13-as!
Válaszodat nem nekem céloztad, viszont én is benne vagyok az Egyházban és nem azt látom, hogy egy nőnek ez a két út áll a rendelkezésére. Tehát kettőnk közül valamelyikünk vagy szándékosan ferdít vagy annyira mégsincs benne... :))
Alapvetően minden ember előtt két út áll: vagy házasság vagy az Istennek szentelt életforma. Férfiaknál sincs másképp, semmivel sem különbek, mint a nők. Nagynéném sosem ment férjhez és nem is lett apáca, hanem a munkájának szenteli az életét (orvos). Ugyanúgy gyónhat, áldozhat, közösségben van a Katolikus Egyházzal. Egy kvázi Istennek szentelt életállapotban, teljesen életét az emberek szolgálatában élve. Szüleim egy gyereket neveltek fel. Ez is keresztény házasság. Nem csak az, ahol 8 gyerek van. Elég végletes ez a gondolkodás, hogy vagy család és 600 gyerek vagy apáca. Sosem mondott ilyet az Egyház. Vagy akkor el kéne tiltani a házasságtól azokat is, akik eleve pl. biológiai okok miatt alkalmatlanok a gyermekvállalásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!