Van különbség aközött, hogy megismerjük Istent, vagy csak ismeretet szerezzünk róla?
Róma 10:17
Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által.
Előbb hallod az Igét, akkor már valamennyi ismereted lesz az Úrról, de ez egy hosszú folyamat, a megismerés szerintem hasonló a megtéréshez vagyis ha megtérsz, akkor már ismerni fogod Őt!
Ha szeretnéd fogadd be az életedbe.
Jelenések 3:20
Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.
2 Korinthus 5:17
Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az ; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden.
Ha valakiről ismeretet szerzel, akkor azt kellő ismeret után már meg is ismerted. Valamint a megismerésben van egyfajta személyes jelleg is.
Természetesen az ördögök is ismerik Istent, hiszen angyalként egykor színről színre láthatták, ez pedig sokkal több, mint bármely halandó ember számára elérhető ismereteségi fok.
Jakab apostol levelére hivatkoztál, a teljes idézet:
"Hiszed, hogy csak egy Isten van, s jól is teszed. Ám ezt a gonosz lelkek is hiszik, mégis remegnek." S majd így folytatódik: "Akarod-e tudni, balga ember, hogy a hit tettek nélkül mennyire meddő?"
Tehát itt nem arról van szó, hogy a gonosz lelkek ne ismernék Istent, hanem arról, hogy a hit mellett a tettek ugyan olyan fontosak. Ahogy mondja is az apostol:
"Látjátok tehát, hogy az embert a tettek teszik igazzá, nem a hit egymagában."
Picit más megközelítésben, mivel Isten végtelen, ezért halandóként, korlátolt tudatunkkal sosem tudjuk teljes mértékben megismerni. Pál apostol írja:
"Most megismerésünk csak töredékes, és töredékes a prófétálásunk is. Ha azonban elérkezik a tökéletes, ami töredékes, az véget ér." és "Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre."
Tehát Isten teljes megismerése, színről színre való látása, csak az üdvösségben lesz lehetséges. (Ezért szoktam sokakkal együtt írni, hogy a megtérés egy folyamat, ami az üdvösségben teljesedik be.)
Bizonyos részben egyetértek az előttem szólóval.
Ez egy folyamat, s minél többet tudunk Róla, annál jobban ismerjük meg a személyét, szándékait, és a szeretetét.
Ezzel fokozatosan elmélyül az iránta érzett hálánk és szerettünk. S akkor sem fogunk hátat fordítani neki, vagy vádolna, ha nehézségek adódnak.
Azzal a résszel nem értek egyet, hogy az "üdvösség"-ben ismerhető meg teljesen.
Pál ezeket a szavakat azért írta, mert akkor azokat, amiket most már tudunk, azokat Ők nem tudták. Mi tudjuk, és már Ők is. Viszont vannak amiket még Mi se tudunk, és Ők sem, hiszen mindent nem tár fel egyszerre az angyalainak sem.
"mások által és folyamatosan mások általi"
Nem teljesen. Neked is kutatnod kell, és elmélkedj Isten látható dolgain.
Ha látsz pl egy szép kertet ami gondozva ápolva van, információkat közvetít Arról, aki a kertet létrehozta, és gondozza.
S ha szemtől szemben nem is találkozunk vele, van egy bizonyos ismeretünk a személyről.
Pl, alapos, szereti a szépet, a rendet, nem lusta, van kreativítása, szereti a környezetét, stb stb.
Szia
Miközben tanulmányozod a Bibliát, ismeretet szerzel Istenről, és egy idő után jól megismered őt. Nem mástól, nem más elmondása alapján, magától a Teremtőtől tanulsz. Elmondja azt is, mit miért tesz, így azt is megtudhatod róla, mennyire szereti az embert, és mennyire tökéletesen igazságos minden tette, döntése.
Ha olyen ember segít neked, aki már jól ismeri Istent, akkor engedelmeskedel te is annak, ami a Máté 28:19,20 verseiben adott parancsba Krisztus. A cél, elsajátítani Isten gondolkodásmódját, az Ő alapelvei, irányítása szerint élni az életet. Aki ezt megteszi(és így is él), elmondhatja magáról, hogy ismeretet szerzett Istenről, és megismerte őt.
Szerintem Jób pont erről beszél itt:
"Az én fülemnek hallásával hallottam felőled, most pedig szemeimmel látlak téged"
Vagyis korábban ismerte a tanítást IstenRŐL, most pedig már közvetlen tapasztalása van IstenTŐL. Nyilván nem ugyanaz a kettő.
Azt is mondja az Írás, hogy a teljesség eljövetelekor úgy ismerünk majd, ahogy mi most ismerve vagyunk Isten által. Vagyis létezik egy tökéletes megismerése az Örökkévalónak, amit a korszakok végén megkapunk majd, amikor "Isten lesz minden mindenben". HalleluJAH!
"A Biblia azt írja, hogy Isten megismerhető, nem pedig azt, hogy ha leülök gondolkodni, akkor rá tudok jönni pár jellemvonására. Ilyet csak az állít, aki nem ismeri. Akkor ti nem ismeritek."
Attól függ, min gondolkodol.
Ha azon amit a Bibliában olvasol Istenről, akkor valóban rájöhetz jó néhány jellemvonására. Pl. a 106-os Zsoltár sokat elmod a Teremtőről - ha elmélkedünk rajta :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!