Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus pap szeretnék lenni...

Katolikus pap szeretnék lenni - a tanulmányaimat fizeti az egyházmegye?

Figyelt kérdés

Ez lenne a második diplomám, így már csak 6 államilag támogatott félévem marad, a teológiaképzés pedig tudvalevő, 12 félév. A kérdésem tehát az, hogy a szemináriumi lakhatással együtt az egyetemi/főiskolai képzést is fizeti a püspökség, vagy ezt nekem kell megoldanom ( s a fennmaradó 6 félévet önerőből fizetni)?

Köszönöm a választ.

2019. febr. 7. 10:09
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
75%
Nagyon nem ismered az oldalt, ha azt hiszed, itt választ kapsz ilyen kérdésre. Egyszerűbb a püspökségen érdeklődni.
2019. febr. 7. 11:33
 2/17 szp72 ***** válasza:
63%
A papképzést a püspök szokta állni.
2019. febr. 7. 21:25
 3/17 Karena26 ***** válasza:
32%

Ne legyél katolikus pap!

Inkább térj meg rendesen az Úrhoz, és vegyél el engem feleségül!

2019. febr. 8. 00:27
 4/17 anonim ***** válasza:
71%
Igen, fizetik a tanulmányaidat.
2019. febr. 8. 08:49
 5/17 anonim ***** válasza:
13%
Igen, mindet állnak a tanulmányaidban, de ha később kilépnél, akkor viszont nagyon rákapálsz, mert mindent amit addig felvettél (fizetést) vissza kell adnod, lenullázódsz életed közepén! Úgyhogy pusztán ha emiatt gondolkozol, rajta,inkább ne akarj pap lenni!
2020. aug. 27. 07:07
 6/17 szp72 ***** válasza:
39%
De hülye vagy 5-ös. Amit nem tudsz, arról minek beszélsz? Természetesen ha valaki kilép akármilyen munkahelyről, a munkaadó nem folyósít további fizetést, de korábbi fizetését nem kell visszaadnia. Pontosan ez a helyzet a lelkipásztori munkánál is.
2020. aug. 28. 21:21
 7/17 anonim ***** válasza:
66%

Hatos, nem vagyok hülye. Pap vagyok.

Beillesztem neked a következő passzust az Egyházi Törvénykönyvből. A negyedik paragrafusban van benne.

"1333. kán. --

1. §. A felfüggesztés, mely csak klerikusokat sújthat, eltilt:

–1. a rendi hatalom összes vagy bizonyos cselekményeitôl;

–2. a kormányzati hatalom összes vagy bizonyos cselekményeitôl;

–3. a hivatallal járó összes vagy bizonyos jogok vagy feladatok gyakorlásától.

–2. §. A törvényben vagy a parancsban el lehet rendelni, hogy a büntetô vagy kinyilvánító ítélet után a felfüggesztett személy érvényesen ne hozhasson kormányzati intézkedéseket.

–3. §. Az eltiltás sohasem érinti: –1. az olyan hivatalokat vagy kormányzati hatalmat, amely nincs alávetve a büntetést rendelô elöljáró hatalmának; –2. a tettest hivatalánál fogva megilletô lakhatási jogot; –3. a felfüggesztett személy hivatalához esetleg hozzátartozó javak kezelési jogát, ha a büntetés önmagától beálló.

–4. §. A jövedelem, fizetés, díjazás vagy más hasonló feltételtôl eltiltó felfüggesztés maga után vonja mindannak a visszatérítési kötelezettségét, amit az illetô, még ha jóhiszeműen is, törvénytelenül felvett."

Szóval ez a nagy helyzet.

2020. szept. 7. 05:31
 8/17 anonim ***** válasza:
66%
5-ös és 7-es vagyok és folytatom: ha egy pap elhagyja a szolgálati helyét, akkor minden esetben a felfüggesztés a legelső lépés, ami pedig a fenti szakaszban közölt hatásokkal jár.
2020. szept. 7. 05:36
 9/17 anonim ***** válasza:
16%
ÉS még megtoldom: az egyházunk ezzel tudja zsarolni a papjait, hogy ne merjenek kilépni, hiszen kvázi így életük végéig törleszteniük kellene... mocskos banda. Én ha még egyszer születnék, nem állnék papnak, legalábbis nem hagynám magamat rábeszélni. (18 évest könnyű huzigálni, aki még a saját képességeivel nem biztos, hogy tisztában van).
2020. szept. 7. 05:45
 10/17 szp72 ***** válasza:
31%

Pap létedre akkor elég ostoba vagy még, mert még viszonylag egyszerű mondat értelmezése is gondot okoz.

@ 4. §. "A jövedelem, fizetés, díjazás vagy más hasonló feltételtôl eltiltó felfüggesztés maga után vonja mindannak a visszatérítési kötelezettségét, amit az illetô, még ha jóhiszeműen is, törvénytelenül felvett."

Ez a paragrafus arról szól, hogy felfüggesztés esetén nincs további fizetés, illetve amit TÖRVÉNYTELENÜL felvett, azt vissza kell fizetnie. A lelkész rendes fizetése nem törvénytelenül felvett pénz, hanem az őt jogosan megillető munkabére.

2020. szept. 7. 10:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!