Katolikus pap szeretnék lenni - a tanulmányaimat fizeti az egyházmegye?
Ez lenne a második diplomám, így már csak 6 államilag támogatott félévem marad, a teológiaképzés pedig tudvalevő, 12 félév. A kérdésem tehát az, hogy a szemináriumi lakhatással együtt az egyetemi/főiskolai képzést is fizeti a püspökség, vagy ezt nekem kell megoldanom ( s a fennmaradó 6 félévet önerőből fizetni)?
Köszönöm a választ.
Ne legyél katolikus pap!
Inkább térj meg rendesen az Úrhoz, és vegyél el engem feleségül!
Hatos, nem vagyok hülye. Pap vagyok.
Beillesztem neked a következő passzust az Egyházi Törvénykönyvből. A negyedik paragrafusban van benne.
"1333. kán. --
1. §. A felfüggesztés, mely csak klerikusokat sújthat, eltilt:
–1. a rendi hatalom összes vagy bizonyos cselekményeitôl;
–2. a kormányzati hatalom összes vagy bizonyos cselekményeitôl;
–3. a hivatallal járó összes vagy bizonyos jogok vagy feladatok gyakorlásától.
–2. §. A törvényben vagy a parancsban el lehet rendelni, hogy a büntetô vagy kinyilvánító ítélet után a felfüggesztett személy érvényesen ne hozhasson kormányzati intézkedéseket.
–3. §. Az eltiltás sohasem érinti: –1. az olyan hivatalokat vagy kormányzati hatalmat, amely nincs alávetve a büntetést rendelô elöljáró hatalmának; –2. a tettest hivatalánál fogva megilletô lakhatási jogot; –3. a felfüggesztett személy hivatalához esetleg hozzátartozó javak kezelési jogát, ha a büntetés önmagától beálló.
–4. §. A jövedelem, fizetés, díjazás vagy más hasonló feltételtôl eltiltó felfüggesztés maga után vonja mindannak a visszatérítési kötelezettségét, amit az illetô, még ha jóhiszeműen is, törvénytelenül felvett."
Szóval ez a nagy helyzet.
Pap létedre akkor elég ostoba vagy még, mert még viszonylag egyszerű mondat értelmezése is gondot okoz.
@ 4. §. "A jövedelem, fizetés, díjazás vagy más hasonló feltételtôl eltiltó felfüggesztés maga után vonja mindannak a visszatérítési kötelezettségét, amit az illetô, még ha jóhiszeműen is, törvénytelenül felvett."
Ez a paragrafus arról szól, hogy felfüggesztés esetén nincs további fizetés, illetve amit TÖRVÉNYTELENÜL felvett, azt vissza kell fizetnie. A lelkész rendes fizetése nem törvénytelenül felvett pénz, hanem az őt jogosan megillető munkabére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!