Ha a történelmi egyházak templomaiban is ilyen zenék mennének, többen járnának templomba?
Miért mennének zsidó zenék keresztény templomokban? Nem is értem a kérdést. Zsinagógákban se szoktak Jézusról énekelni.
Ellenben nálunk keresztény könnyűzene (gitár, stb..) szokott lenni kb. havi 1-szer. Bár én azt vallom, hogy nem a zene miatt kell templomba járni, hanem azért, hogy találkozzunk Krisztussal az Eukarisztia ünneplésében. Ez a fő cél, a zene legfeljebb csak az aláfestést adja.
Nem járnának többen.
A kőnnyűzene jó dolog, de felszínes. Jó hangulatot és jó élményt ad, de ezek csak felszínes dolgok, nem hatolnak le a lélek mélységébe.
Tény, hogy egy nem-vallásos embert ezzel könnyen be lehet csalogatni a templomba, de nem fog hagyni benne mély nyomot. Ha ezeket a dalokat megváltoztatjuk, s a szövegüket kicseréljük valami szerelmes-világias témára, akkor is ugyanazt az élményt érjük el, mintha Jézus meg isten szerepel benne.
Nem...
Én még fiatalnak érzem magam (28 éves vagyok) és talán a legnagyobb zenéhez köthető lelki élményem az esztergomi bazilikában volt, mikor mise kezdőénekként a Christus vincit szólt a bazilika orgonáján és kórussal. Leírhatatlanul gyönyörű.
Én is voltam már gitáros misén és valahogy nem illett az a hangulat a templomba. Mi általában a régi gregorián énekeket énekeljük az Éneklő egyházból, ami egy egészen más lélekállapotba emeli az embert.
Egyébként ha valakit csak a gitáros zenével lehet becsalogatni a templomba, annak sok értelme nincsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!