Az unitáriusok deisták, esetleg agnosztikusok?
Egy unitárius hívő már többször is írt ki kérdést saját vallását propagálva. Lényegében minden csodás elemet elvet(nek) a Szentírásból, mint Krisztus szűztől születését, isteni származását, a megváltást, a feltámadást, stb...
Tehát lényegében annyit fogadnak el belőle, mint egy ateista.
Ebből számomra egy erősen deista istenkép rajzolódik ki. Megkockáztatom, hogy pár unitárius esetében már-már agnoszticizmusba hajlás.
"Aki egy Istenben hisz és elfogadja őket prófétának az muszlim. Isten nem különböző vallásokat küldött a prófétákkal hanem egyet, de az emberek idővel ezeket megváltoztatták."
Mi úgy látjuk, hogy Isten prófétái más-más módon közelítettek őfelé. Mi megmaradunk azon hitünkben, hogy Jézus Krisztus volt azon próféta aki a legigazabban közölte Isten igéjét. Nálatok Muszlimoknál nyilván Mohamed ezen személy, ahogy a Zoroasztriánusoknál Zarathusztra.
Ez nyilván egy kibékíthetelen ellentét, de összeköt minket azon tény, hogy mindannyian egyetlen Istenben hiszünk. Ti Mohamed Prófétát fogadjátok el Isten rendelkezéseinek végső szavának, mi pedig Jézust.
"Mi úgy látjuk, hogy Isten prófétái más-más módon közelítettek őfelé."
Mire alapozzátok ezt? Van erre vonatkozó Bibliai vers vagy más bizonyíték? Azért kérdezem mert a Biblia és Korán alapján Isten prófétái nem maguktól cselekedtek hanem úgy ahogy Isten parancsolta.
Ezt Jézus maga mondja a Bibliában és több helyen szerepel:
"Azokat a beszédeket, amelyeket én mondok nektek, nem önmagamtól mondom"
"Én semmit sem cselekedhetem magamtól"
"Jézus így szólt hozzájuk: "Ha az Isten volna a ti Atyátok, szeretnétek engem, mert én az Istentől indultam el, és tőle jövök; nem magamtól jöttem, hanem ő küldött el engem."
A Korán szintén azt írja, a próféták nem önmaguktól cselekedtek hanem ahogy Isten parancsolta:
Korán 14/4 És nem küldtünk egy küldöttet sem, csak úgy, hogy népe nyelvén hirdessen, azért, hogy megmagyarázza nekik
Korán 53/3 És ő nem kénye-kedve szerint beszél.
Nem kötekedni akarok csak jelzem hogy az állításod miszerint Isten prófétái más-más módon közelítettek őfelé, ellentétes a Bibliával és a Koránnal is.
"Ti Mohamed Prófétát fogadjátok el Isten rendelkezéseinek végső szavának, mi pedig Jézust."
Ha elfogadjátok Mohamedet mint prófétát akkor a Koránt is el kellene fogadnotok mint Isten végső kinyilatkoztatása hiszen Mohamed Jézus után élt.
Kibékíthetetlen ellentét én nem látok. Egy Istenben hiszünk és a próféták is közösek. Részletekben viszont ügy tűnik vannak jelentős különbségek és a logikátokat sem értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!