Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a véleményetek az Unitárius...

Mi a véleményetek az Unitárius Kereszténységről?

Figyelt kérdés

Az unitáriusok szerint nem létezik Szentháromság, csak egyetlen Isten van, és ez az Isten ugyanaz, aki a zsidók Jahve, és a Muszlimok Allah istene. Nem létezik Eredendő Bűn, nincs mitől megváltani az embereket. Aki hisz Istenben és jó ember, az a Mennybe jut. A rossz emberek a Pokolba, azonban a Pokol nem egy lángoló bugyor, ahol ördögök kínoznak, hanem egyszerűen egy Isten nélküli állapot.

A Szentlélek nem más, mint Isten alkotó és segítő ereje a Földön, Jézus pedig ember volt, aki egyszerűen úgy született, hogy József teherbe ejtette Máriát és Mária megszülte Jézust.

Az ókorban a Niceai Zsinat hitvitáját Áriusz nyerte Atanáz helyett, de politikai okokból Konstantin Császár Atanázt támogatta Áriusz helyett.

Jézus nem volt Isten Fia, hanem próféta volt, azonban azon próféta, aki a legigazabb, tehát az ő tanításait érdemes követni. Isten egyébként más prófétákat is küldött például Zarathusztrát a perzsákhoz, Mohamedet az arabokhoz, és Buddhát az indiaiakhoz, de Jézus volt az, aki a legjobban megértette Isten szavát.

A Bibliát érdemes olvasni, de a lényege csupán az Ószövetség Tízparancsolata, és az Újszövetség Evangéliumai, a Biblia többi része csak történelmi kontextusba helyezi a dolgokat.

A legfontosabb értékek az emberiség számára a szabad akarat, egymás elfogadása és segítése, és a szeretet. A Felvilágosodás, a Francia Forradalom, az Amerikai Forradalom, és a Magyar Szabadságharc pozitív dolgok voltak. Minden népnek fontos a hazafiasság, a hagyományok őrzése, és a nemzeti öntudat.

Az unitárius egyház összeadna meleg párokat, de jelenleg ezt se a magyar, se a román törvények nem teszik lehetővé.

2018. okt. 8. 18:48
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
82%

Én ateista vagyok, de nem értem azokat akik "szektázzák" az Unitáriusokat.

Szektának azon vallási felekezeteket szokás nevezni, akik a többségi társadalomtól közösségben és értékekben elszeparált, szélsőséges vallásos tanokban hisznek, egy teokratikus alapon nyugvó alternatív társadalmat tartanak fent maguk között. Ilyenek például a Hitgyülisek vagy a Jehovák.

A rettegett Unitáriusaitok viszont ilyenek:

https://www.youtube.com/watch?v=RKx8gyhu-To

Ha ezek nem normális, többségi társadalom értékeit valló emberek, akkor én megeszem a kalapomat. Engem a Reformátusokra emlékeztetnek, csak szabadabb és kevésbé Katolicizmusra hasonlító vallási elveik vannak.

2018. okt. 10. 16:12
 22/26 anonim ***** válasza:
58%

"Én például felsoroltam több ariánus római császárt is, mutatva, hogy bizony a politika nem az igaz és tiszta keresztény hitet támogatta elsősorban, még azután sem, hogy államvallás lett."

Melyik is szerinted a tiszta keresztény hit? Mert a szentháromság tanának köze nincs Jézushoz. Többször leírtam hogy ez egy pogány tanítás. Aki ebben hisz az elköveti az egyik legnagyobb bűnt, ha nem a legnagyobbat. Lehetséges hogy volt 1-2 császár aki az arianusok felé hajlott de összességében az akkori hatalom a szentháromsághívők mögé állt, az arianusokat pedig üldözték. Azt is mondtam már hogy nem vagyok szektás de még keresztény sem. Muszlim vagyok.

2018. okt. 10. 20:31
 23/26 anonim ***** válasza:
13%

Miért próbálod kerülni a tényeket? Miért nem tudsz felelni egyszerű kérdésemre/kérésemre? Ha állítasz valamit, ami történetesen szembe megy az elfogadott történelemmel, akkor illene alátámasztani. Építgeted az alternatív történelmet, de elég hiteltelen bármilyen hivatkozás, forrás nélkül. Például tudtad, hogy a katolikusok azért nem tisztelik szentként Konstantint, mert ariánus volt? Sőt része volt Szent Atanáz püspök elmozdításában is.

"Muszlim vagyok."

Tudom, hogy az vagy, én pedig következetesen írtam amit.

2018. okt. 10. 20:43
 24/26 anonim ***** válasza:
16%
Olyan, hogy unitárius kereszténység, nincs. Ez egy üres halmaz, önmagat kizáró tényező. Éppen olyan, mint a mohamedán keresztény. Ilyen sincs.
2018. okt. 11. 22:13
 25/26 anonim ***** válasza:
22%
Teremtés könyvében is le van írva: Isten lelke lebegett a vizek felett. Ok, tehát akkor ez is hamisítás. Meghajlok érveitek súlya előtt 😆 de ha nem haragusztok, én továbbra is Szentháromság fogalmú Istenként gondolok az Univerzum megalkotójára.
2018. okt. 11. 22:16
 26/26 Theophilus ***** válasza:
15%

Mi a véleményetek az Unitárius Kereszténységről?

Antikrisztusi tanítás, antikrisztusi szekta...!

2018. nov. 17. 16:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!