Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az ateisták csalódott és...

Az ateisták csalódott és megtévesztett hívők?

Figyelt kérdés

Úgy veszem észre hogy itt a legtöbb ateista a vallásokból a tudományokhoz menekülnek,vagy teljesen más jellegű vallásokba, amihez nem kell Istenhit és nyitottabb jellegű.

De ez mennyire igaz a való életben?

Ateisták válaszát is várom!

2018. okt. 8. 13:17
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
97%

Sose voltam vallásos, ahogyan a családom se. A régi hitvilágok érdelnek (ókori egyiptom, indián és viking vallások), de pl a kereszténység sose érintett meg.

17/L

2018. okt. 8. 14:39
 12/25 anonim ***** válasza:
72%

Én vallásos nevelést kaptam. Nekem természetes volt gyerekként, hogy misére járok, imádkozok, gyónok/áldozok stbstb. Mindig hittem egy felsőbb akaratban, mert gyermekként éreztem a "jelenlétét" az életemben. Aztán évek alatt szépen lassan eltávolodtam az egyháztól. Egyre felszínesebbnek, álszentebbnek, hazugabbnak láttam az egész közeget. Képtelen voltam elfogadni, amikor valamire van egy tudományos bizonyíték de a vallás nevében azt mondják, hogy nem úgy volt mert benne van a Bibliában. Még csak meg sem próbáltak kompromisszumra törekedni. Szépen lassan megismertem más vallásokat is, olyan embereket, akiket akik egész életük példaértékű lehetne bárkinek. Elfogadhatatlan volt számomra gyerekként, hogy ezek az emberek nem kerülnek a menybe csak azért mert másképpen imádják, vagy másképpen nevezik azt, akinek a nevében jót cselekszenek. Képtelen voltam elfogadni, hogy emberek Krisztus nevében egymásnak esnek olyan baromságok miatt, hogy ugyanazon szent könyv ugyanazon sorait egyikük így, míg másikuk úgy értelmezi. Pedig a lényeg ugyan az volna. Szeressük egymást.

Nem vagyok ateista, de nem vagyok (konzervatív érelemben) vallásos sem. Hiszek Istenben és a Bibliában (nem mint "történelemkönyvben", de mint egy erkölcsi iránymutatást nyújtó írásban) de hiszek a tudományban is és az embernek abban a képességében, hogy képes kifürkészni egy végtelenül komplex világ rejtelmeit.

2018. okt. 8. 14:40
 13/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm az intelligens válaszokat.Ti nagyon jó példák vagytok arra hogy nem fekete-fehér ez a világ.:)
2018. okt. 8. 14:48
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
Sosem voltam hívő, és nem menekültem a tudományhoz. Egyszerűen a tényeket választottam, mint egy racionális ember.
2018. okt. 8. 20:41
 15/25 Metionin ***** válasza:
100%
#2. Az iskolában tanultam a keresztény vallásról és időközben rákényszerítettek a konfirmációra is, szóval azt megismertem, bár sosem tetszett. Bennem ez az egész inkább kétséget és bizalmatlanságot ébresztett, mint bizalmat, hálát és hitet. Ezen kívül sokat olvastam más vallásokról, mert kíváncsi voltam hogy az emberek miért hisznek bennük. Érdekesnek tartom őket attól függetlenül, hogy nekem egész más elképzeléseim vannak. Nem mondom hogy teljesen hitetlen vagyok de nem követek semmiféle vallást és az erről alkotott elméleteim elején is ott áll az a "ha", tehát a "hitem" az csak lehetőség. Én inkább a szabad akaratban hiszek és önmagamban, mert ez az ami eddig előrevitt az életben, míg a vallások többsége ma már csak hátráltatja és felesleges korlátok közé szorítja az embereket. Ettől függetlenül tisztelem más vallását, csak ne akarjon megtéríteni.
2018. okt. 8. 21:20
 16/25 A kérdező kommentje:
Ez érthető.És van hited ami jó.Az önmagunkba vetett hit nagyon fontos.
2018. okt. 8. 21:38
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: engem inkább az érdekelne, hogy miért támadt ilyen gondolatod.

Ma Magyarországon kétfajta ateista létezik:

- aki ateista közegben nőtt fel. Ő nem menekül sehova, mert ez az élete. Köszöni, jól van.

- aki vallásos közegben nőtt fel, de ateista lett. Ahhoz, hogy valaki MEGGYŐZŐDÉSBŐL legyen ateista, ahhoz fel kell nőnie. Ahhoz hasonlítanám, amikor a gyerek felnő, és rájön, hogy nincs Hófehérke, csak a mesékben.

Itt se kell semmi elől menekülni, legfeljebb a képmutató egyház és vallási csoportok elől.

De ez nem ideológiai menekülés, hanem a fizikai hatások elől menekülnek.

Azt nem értem, hogy a hívők miért nem képesek azt felfogni, hogy NEM MINDENKI hívő?

2018. okt. 8. 23:48
 18/25 A kérdező kommentje:

Azért írtam ki a kérdést, mert pontosan ilyen válaszokra vártam.Üdítő változatosság a sok elméletgyártó és filozófia császára féle ateisták közt.

Milyen fizikai hatásokra gondolsz?

A hívők már csak ilyenek.Talán tedd ki külön kérdésként.A meglepetés garantált:)

2018. okt. 9. 00:01
 19/25 Rachel Warner ***** válasza:
100%
Én mondjuk pont ez a kategória vagyok,bár azért ateistának sem nevezném magam,de a lényeg,hogy az itteni hívő fórumozók nagyban rásegítettek,hogy kételkedni kezdjek a vallásban.
2018. okt. 9. 09:56
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

Bizonyára van csalódott ateista is. És rengeteg csalódott istenhívő.

Azonban az emberek többsége nem menekül. Van egy neveltetése, van egy hagyományrendszere, van egy tudása. Ez meghatározza, vallásos lesz-e és melyik vallás híve, vagy nem lesz vallásos, esetleg ateista lesz.

A vallás és az ateizmus (meg a több) nem menekülés sehonnan sehová, hanem világszemlélet. A maga szempontjából mindenkinek a legmegfelelőbb, hiszen ezért nem változtat.

Az pedig, hogy egy vallásos ember ismeri-e az ateizmust, egy ateista ember ismeri-e a vallásokat (többet is), közönségesen igényesség, tudás kérdése. Én történetesen sok vallást ismerek, lehetőleg kialakulásának helyszínén próbálom megérteni, mert az igazán autentikus. Egyszerűen érdekel, a tudás részének, az emberi minőség mércéjének tekintem, eközben nem hiszek egyikben sem. Próbálom megérteni mitől pont olyan, amilyen, de nem próbálok ítéletet alkotni felette.

Szó sincs olyasmiről, hogy egy ateista megtévesztett hívő lenne. Igazi ateista ritkán lesz megtévesztett, hiszen elemi igénye a valóság megismerése.

2018. okt. 9. 11:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!