Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Meg fogja tagadni a pap az...

Meg fogja tagadni a pap az esküvőt, ha én agnosztikus vagyok?

Figyelt kérdés

A párom hívő, miatta végigcsinálnám a templomi esküvőt, mert tudom, hogy neki fontos.

En álságosnak, képmutatónak látom az egészet, de a kedvéért benyelem.

Viszont nem fogok hazudni a papnak a jegyesoktatáson hogy hiszek és üdvösség és szentlélek szálljlerám. Ha szóba kerül én megmondom, hogy nem vagyok hívő.

Ezért megtagadhatja a pap az esketést?

2018. aug. 30. 11:19
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:
Szuper, köszi a válaszokat
2018. aug. 30. 15:41
 22/30 anonim ***** válasza:
65%
Te nem agnosztikus vagy, hanem ateista.
2018. aug. 30. 15:57
 23/30 anonim ***** válasza:
47%

"gnózisz = megismerés

tehát azt jelenti: nem megismerhető.

Nem!

Azt jelenti: nem ismerem. Nincs benne olyan, hogy nem is ismerhetem meg.

A kérdező egyértelműen ateista - csak az a kérdés, hogy agnosztikus ateista, vagy istentagadó.

2018. aug. 30. 19:12
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

A beszéd sokféle. Tartalmilag és stílusában is. Nagyon sokféle. Ezért a fogadása is sokféle. A szélsőséges gondolkodókat kihagynám (bigott vallásossal és bigott ateistával, röviden, buta emberrel nem vitatkozunk, mert lehetetlenre nem érdemes vállalkozni). Ám mindenki mással megértethető az ember szempontja. Fontos: nem elfogadtatható, hanem megértethető!

Nem kell ajtóstól rohanni a házba. Elmentek, beszélgettek. Előjönnek kényes kérdések. Lehet kitérően, elbagatellizálva, vagy éppen tisztán világosan beszélni, a fogadtatástól függően szépen fokozatosan. Az őszinteséget normális ember értékeli, tisztességgel előadva megérti. Fontos hangsúlyozni a pozitívumokat (toleránsak vagytok egymással, elfogadjátok egymást hittel és anélkül, boldogok vagytok, stb.), és mintegy mellékesen említeni a negatívumokat, jelezve, hogy semmiféle szempontból nem okoznak gondot. A testbeszéd, a hangsúly, a modor, a szöveg megfogalmazása mind fontos, gyakran a tartalomnál is. Minek kell kérkedni azzal, hogy agnosztikus vagy? nem elég annyi, hogy te nem úgy vagy hívő? Hogy neked vannak kétségeid (nem fenntartásaid!)?

Nagyszerű példa erre az anyósos válasz. Persze kell egy toleráns pap is. De a fanatikusok kivételével mindenki megszelídíthető! Apránként, türelemmel, jó szemmel. Tedd ezt és mindenki elégedett lesz.

2018. aug. 30. 19:40
 25/30 anonim ***** válasza:
20%
Figyelj, sok templomi esküvőt, sok keresztelőt, és kevés vallásos embert látok a környezetemben. Valahogy keresztültuszkolják magukat rajta, csak mert az egyik nagymama nővérének a sógornője meg ne sértődjön. Az egyház nem fog senkit elhajtani, sőt, majd megvannak veszve, hogy legalább papíron eggyel többen lehetnek, aztán lobogtathatják a számokat az ország politikai közéletében. Igy jön össze aztán a kilencvenvalahány %-os "vallásosok Magyarországa". Igen, meg szokta ígértetni a pap a kis családdal, hogy majd rendszeresen kell járniuk emezre és amazra, és előtte még anyámkínjára, meg majd után mittudoménmire, aztán a lelkesedés másnapra elmúlik, többet úgyse látják egymást. Sebaj, azért az egyház boldogan elcsücsül azokon a "mennyien vannak" számokon, a támogatást végső soron aszerint kapják, szóval nem lesz belőle sértődés, ha tojsz az igéjükre. Amúgy, aki gyorsabban akar végezni, inkább rábólint, amire rá kell, és nem kezd ott neki a pappal agnosztikázni. Ha viszont valakinek határozott véleménye van, ami mellett valóban kiáll, hát ne menjen templomi esküvőre...
2018. aug. 30. 21:39
 26/30 anonim ***** válasza:
100%

"tehát azt jelenti: nem megismerhető.Nem!Azt jelenti: nem ismerem. Nincs benne olyan, hogy nem is ismerhetem meg.23"

menj má'! "gnószisz" egy folyamat, a megismerés folyamata...

'a' fosztóképzővel a megismerés folyamata "nem megy"

egyáltalán nem egy ilyen lezárt, befejezett dologról van szó:

"ismerem" "nem ismerem" -

(a gör. ginoszkó, 'megismer' igéből képzett szó)

Nem is lehet a végtelenre-örökre alkalmazni, hisz ki az aki véges és határolt létében ismeri a végtelen-örökkévalót?

- abban csak haladni lehet a megismerésben.

(jah, persze a gyakori népe.. Végtelen? legyint: á, ismerem:)

"minél mélyebbre jutni a megismerésben és kifejezni azt " - ahogy Thomas Mann írja egy helyen az örök emberi feladatról

2018. aug. 30. 21:43
 27/30 A kérdező kommentje:
22.:ne vagyok ateista, a "tudomány embere" vagyok. Nem bizonyított tudományosan, hogy nem létezim semmilyen feljebbvaló, teremtő lény, de az sem, hogy létezik. Én azt gondolom, hogy elfogadom a lehetőségét, hogy létezhet egy isten (még ha nem is abbam a formában, ahogy a vallások elképzelik), de hinni nem hiszek. Ez nem ateizmus. Az ateizmus tagad.
2018. aug. 31. 10:50
 28/30 anonim ***** válasza:

Rosszul tudod kérdező, a buta ateista tagad. Az okos és értő nagyjából azt teszi, amit te mondasz. Legfeljebb finomabban fogalmaz.

De ne menjünk bele szavak értelmezésének vitájába. Azok jól definiáltak, elegendő elolvasni.

2018. aug. 31. 11:01
 29/30 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

nem hittem hogy ez ennyire bonyolodni fog...

es azt sem hogy lepontozast kapok amiert felteteleztem hogy nem ismered elege

miert mondtam? azert mert a paroddal nem tudtad ezt megbeszelni es tole megkerdezni

5 ev alatt hivokent ha errol nem gondolkodott

szoval par szobol is teljes eletre vonatkozo analizalast tudok "josolni"

altalaban az ezelen tiltakozas tobbsege azt jelenti hogy lehet meg onmagat is megteveszti az illeto

de termeszetesen lehetnek esetek amikor ez nincs igy vagyis par szobol analizalas teves lesz, de az elnyulo valasz vitakba belepilantva inkabb engem igazolnak de a te kedvedert vegig olvasom majd

viszont ha ugy velem ertelmetlen tobbet hozzafuznom akkor mar nem irok

Xy4

2018. szept. 1. 09:04
 30/30 anonim ***** válasza:
0%

Képmutató akkor látod??? lol... Érdekes.

Azt bezzeg nem látod képmutatónak hogy hívő nemhívő párként valószínűleg megfogjátok játszani hogy milyen hude jól működik a házasságotok.

Elmondom neked az az igazi képmutatás.

2018. szept. 4. 11:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!