Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért választotta Sátán a...

Miért választotta Sátán a rosszat?

Figyelt kérdés
Ez mondhatni egy axióma a kereszténységben, hogy a Sátán a rossz, a bűn forrása, ez így van, fogadd el. De bármennyit gondolkozok rajta, nem értem, miért?
2018. aug. 21. 16:17
1 2 3 4 5
 41/45 anonim ***** válasza:

Ezek szerint akkor Sátán nem lett eleve gonosznak teremtve, eredetileg jó angyal volt, és hűen szolgálta az Urat. De később fellázadt Isten ellen, ezért lett bukott angyal, a Gonosz megtestesítője.

De miért lett belé plántálva a bűnre való hajlam?

2018. aug. 25. 13:45
 42/45 szp72 ***** válasza:
100%

@ Azért nem áll meg az érvelésed,mert ha szabad akaratából választotta a rosszat,akkor is rossznak kellett,hogy legyen teremtve

Amikor bemegyünk a cukrászdába és úgymond szabadon döntünk, hogy milyen fagyit szeretnénk, valójában nem szabadon döntünk, mert azt fogjuk kérni, amit jobban szeretünk. Ki az a hülye, aki olyan fagyit kér, amit nem szeret.

A szabad akarat azonban nem jelenti a teljesen véletlent sem. Nem az a szabad akarat, hogy teljesen mindegy melyik fagyit választom, mert mindegyiket egyformán szeretem.

A szabad akarat egy szellemi valóság, egy misztérium, amit a földi agyunkkal elég nehéz megérteni. A szabad akarat leginkább az emberi hitben ragadható meg. Az ember képes hinni a végső jóban akkor is, amikor az észérvek teljes mértékben ellene szólnak. A szabad akarat a szívünk legmélyebb irányultsága, hogy csak a magunk javát akarjuk, vagy másokét is. Én magam vagyok a legfontosabb a világon, vagy van fontosabb magamon kívül is.

A Sátán bűne a gőg, amivel úgy döntött, hogy ő a legfontosabb a világon, s nem az, aki őt teremtette. A Sátán amikor önmagát választotta óriási érv szólt a döntése mellett, a mérleg másik serpenyőjében csak annyi állt, hogy a Teremtő a másikat szeretné, ami végső soron bizonyára jobb, mert a Teremtő csak jobban tudja.

Ennél jobban sajnos én sem tudom megmagyarázni a bűn misztériumát. A szabad akarat lényege tehát az, hogy hiszel a végső jó győzelmében vagy nem hiszel. Ha nem hiszel, akkor igazából nem is vagy rá méltó, hogy megkapd.

2018. aug. 25. 14:25
 43/45 anonim ***** válasza:
61%

#42 "A Sátán bűne a gőg, amivel úgy döntött, hogy ő a legfontosabb a világon, s nem az, aki őt teremtette."

És a gőgöt ki teremtette?

2018. aug. 25. 16:42
 44/45 anonim ***** válasza:

Lássuk ezt egy református lelkész szavain keresztül...

https://www.youtube.com/watch?v=gVDKenAnbqg

2018. aug. 26. 08:20
 45/45 anonim ***** válasza:

"És a gőgöt ki teremtette?"

Végső soron, mi magunk teremtjük. Mint ahogy a többi bűnt is, legyen az hazugság, gyilkosság, gyűlölet. Ezeket mind mi hozzuk létre azáltal, hogy elfordulunk Istentől.

Az egész sátános sztori, meg akár az ember bűnbe esésének története akkor nem valósult volna meg, ha Isten nem adott volna szabad akaratot nekünk és a teremtményeknek. Ha nem lenne szabad akarat, akkor nem tudnánk tőle elfordulni. A Sátán se tudott volna tőle elfordulni. Nagy kérdés, hogy Isten miért engedte meg ezt a kockázatot. Talán az erre a jó válasz, hogy neki fontosabb volt, hogy ne bábok szolgálják, hanem szabad döntésű, értelmes lények.

2018. aug. 26. 10:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!